FOI PROSLAVIO 60. ROĐENDAN

˝Svaka četvrta obitelj na neki je način povezana s ovim fakultetom, to je najbolja moguća mjera za ovaj kraj Hrvatske˝

Objavljeno: 16.12.2022. Marta Čaržavec

Osnovan 1962. godine, Fakultet organizacije i informatike institucija je stara više od pola stoljeća, što je relativno duga tradicija kada su u pitanju studiji suvremenih tehnologija. Fakultet kroz desetljeća obrazuje buduće stručnjake iz područja informacijskih znanosti i tehnologija, ekonomije, organizacije, komunikacija i drugih srodnih područja, a sredina prosinca svake je godina rezervirana za svečanu sjednicu i uručenje nagrada i priznanja nastavnim i nastavnim djelatnicima te studentima FOI-ja. Tako je kraj ovog radnog tjedna u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu  upriličena 60. obljetnica FOI-a, kao i Dan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Prepoznatljivost

Dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep ovim nam je povodom ispričala nam je kako je 1962. godine osnovana Viša ekonomska škola, 1968. godine počela je suradnja s gospodarstvom, a 1974. godine škola prerasta u Fakultet organizacije i informatike. Danas na FOI-ju studira 2600 studenata i imamo 155 zaposlenika.

– Prepoznati smo po visokoj zapošljivosti naših studenata i velikom interesu za naše studije. Ove akademske godine bilo je čak 11 prijava za jedno mjesto na našem stručnom informatičkom studiju. Prepoznati smo kao izuzetno projektno aktivna institucija, ponosimo se s čak 38 nacionalnih i međunarodnih projekata, a ukupni budžet tih projekata je čak 200 milijuna eura. Naših 70 posto zaposlenika sudjeluje na projektnim aktivnostima, iako 95 posto njih ima prekovremene sate u nastavi. Borimo se s kadrovima i zapošljavanjem, tražimo pomoć i podršku oko IT obrazovanja, ali isto tako i IT industrije od Vlade Republike Hrvatske i to je ključna poruka danas – rekla je Begičević Ređep.

IT industrija velika je prilika za Hrvatsku i razvoj gospodarstva pa je to smjer djelovanja koji je dobar. FOI-jeva internacionalizacija pokazuje da je u tome uspješan.  

– Prepoznata smo međunarodna institucija, više od 30 erasmusa s partnerima u Europi, suradnja SAD-om. Brojke u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj pokazuju koliko je FOI važan. Pogledajte samo IT tvrtke koje djeluju u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, kada pogledate koji je to postotak FOI studenata i kako djelujemo na IT sektor, onda znate da su tu rezultati – rekla je dekanica i ovom prilikom obznanila veliku vijest. Naime, povodom 60. obljetnice fakulteta otvara se nova zgrada FOI-ja, a to je Vila Oršić:

– Dobili smo pravo upravljanja na 30 godina od Grada Varaždina. Uložili više od devet milijuna kuna u obnovu Vile Oršić i u ožujku sljedeće godine, Vila će biti stavljena u funkciju. To će biti veliki doprinos funkcioniranju i razvoju FOI-ja u znanstveno istraživačkom aspektu, ali i nastavnom, u kojem smo također prepoznati jer primjenjujemo učenje temeljeno na radu i projektno učenje koji su postali sastavni dio našeg učenja i poučavanja i studijskih programa.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je kako FOI pokazuje značajne rezultate u međunarodnom pogledu kada gledamo suradnju s drugim fakultetima, ali ima i kvalitetnu suradnju s gospodarstvom što je izuzetno važno.

– Gledajući njihovu razvojnu strategiju, razmišljaju unaprijed. Imaju razvijeni kampus kako bi pružili kvalitetnu poduku svojim studentima u kvalitetnim uvjetima. Vjerujemo da ćemo u narednom razdoblju u okviru strategije razvoja Sveučilišta i fakulteta razviti ono što oni već dugi niz godina žele, ciljaju, sanjaju, a to je veliki organizacijski dio u okviru fakulteta. Kako bi ovaj fakultet mogao disati punim plućima i omogućiti ono što tržištu najviše treba, potreban je mladi kadar u okviru informatičkih i digitalnih tehnologija koje su itekako važne u svim područjima gospodarstva i na tome trebamo ustrajati. Obzirom da Sveučilište u Zagrebu treba i mora biti voditelj toga, a kad imate sastavnicu koja je upravo namijenjena upravo razvoju novih znanja, onda to treba podupirati. Ovakav dan je primjer kako se može i treba djelovati u smjeru izazova, novih tehnologija, kvalitete i jedino tako možete biti prepoznatljivi, a studenti će tada upisivati takve fakultete. Interes za FOI je velik s obzirom na kvalitetu koju studenti koji ga završe imaju, a prije nego ga završe imaju osigurana svoja radna mjesta – poručio je župan Stričak.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković poručio je da ova institucija stvara vrhunske kadrove.

– Drago mi je da mogu reći da idemo u zajednički projekt razvoja Regionalnog centra predinkubacije koji bi se trebao napraviti kroz ITU mehanizam, u aneksu Vile Oršić koji FOI obnavlja. Čestitam im na dosadašnjem radu i siguran sam da će jako dobro surađivati i dalje – poručio je Marković.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić kazao je kako je nezamislivo da se donosi bilo kakva strategija i plan razvoja županije, a da u to nije uključen FOI.

– Nema tog djelića života gdje nije prisutna informatika, odnosno digitalno i digitalizacija. Na tome im se zahvaljujem. Svi volimo reći, a vjerujem da sve političke opcije na tome rade, da se grad razvija kao grad mladih. Bez mladih i studenata visokoškolskih ustanova toga nema. Upravo je FOI prije 60 godina utrao smjer razvoja današnjeg razvoja grada koji se razvija kao grad mladih i studenata – rekao je Lakušić.

Nagrađeni

Nagrada za životno djelo uručena je prof. dr. sc. Vjeranu Strahonji, za posebna postignuća u znanstveno-istraživačkom radu prof. dr. sc. Blaženki Divjak, nagrada za uspješnost znanstveniku na početku karijere dr. sc. Ivani Dvorci Lacković, za izuzetno zalaganje nenastavnom osoblju mag. oec. Tanji Novoselec, nagrada za predan rad nenastavnom osoblju pripala je i oec. Alenki Čižić, a nagrada za izuzetan doprinos društvu prof. dr. sc. Violeti Vidaček Hainš.

Strahonja je istaknuo kako je nagrada za životno djelo dug put, a da je ona prilika za prisjetiti se proteklih godina. A ono što je poručio FOI studentima je:

– Odabrali ste dobar fakultet. Kada je fakultet osnovan 70-tih godina to možda nije toliko jasno, a danas je to jasno. Ne treba puno mudrosti da se vidi da su ključne riječi našeg fakulteta umjetna inteligencija, znanost o podacima, web, mobilne tehnologije, a to su i ključne riječi europskih projekata. Nama koji živimo u Varaždinu, ne treba puno mudrosti da shvatimo da je svaka četvrta obitelj na neki način povezana s FOI-jem, ili netko studira ili je netko studirao. To je najbolja moguća mjera za ovaj kraj Hrvatske. Zahvaljujući FOI-ju jako je puno ljudi došli živjeti i raditi ovdje.

Divjak je čestitala nagrađenima i zahvalila na nagradi koja joj je uručena.

– Ispalo je da sam ove godine s pozicije koja je bila vodeća došla u svoj prirodni okoliš, a to je istraživanje i nastava. Zahvaljujem svom fakultetu na nagradi za posebna postignuća u znanstveno-istraživačkom radu. Protekle dvije i pol godine posvetila sam se znanstvenim projektima, posebno međunarodnim projektima i objavljivanju znanstvenih radova na doktorskom studiju. Zahvaljujem na prepoznavanju dobrih rezultata tog rada – poručila je Divjak.

Nagrade su dodijeljene i najboljim studentima, a prema prosjeku ocjena na Sveučilišnom preddiplomskom studiju Informacijski i poslovni sustavi nagrada je pripala studentima prve godine, Davidu Matijaniću i Tinu Tomašiću, ali studentu treće godine Franu Saboliću. Na prvoj godini Sveučilišnog preddiplomskog studija Ekonomika poduzetništva najbolji je prosjek ostvarila Tihana Triplat, na drugoj Ana Novak, a na trećoj Klara Šilec. Na prvoj godini Stručnog preddiplomskog studija Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja najbolji je prosjek ostvarila Nataša Dramac, a u Primjeni informacijske tehnologije u poslovanju najbolji prosjek ostvario je Zlatko Pračić, student treće godine. Najbolji prosjek na Sveučilišnom diplomskom studiju informatike ostvarila je studentica prve godine Marija Kuštelega i studentica druge godine Ivana Sitarić. Na Sveučilišnom diplomskom studiju Ekonomika poduzetništva najbolji prosjek ostvarile su studentice prve godine Valentina Čajko i Nikolina Županić i studentica druge godine Tihana Grbac.

Nagrada najboljim studentima prema znanstvenim, stručnim i sportskim postignućima dodijeljena je Josipu Budaku, Karli Franović, Ivanu Kučanu, Sari Sušac, Mislavu Žnidarcu, Mariji Kuštelega, Magdaleni Kuštelega, Mislavu Matijeviću i Lovri Posariću, dok je povelja ‘Prijatelj FOI-a’ za promociju i suradnju s FOI-jem dodijeljena je prof. dr. sc. Lourdesu Guardia Ortizu.

Priznanje za najbolji znanstveni rad u časopisu s najvećim pokazateljem citiranosti časopisa (JCI) uručeno je dr. sc. Davoru Mačeku, izv. prof. dr. sc. Ivanu Magdaleniću i prof. dr. sc. Nini Begičević Ređep. Priznanja za uspješnu poslovnu suradnju s Fakultetom dodijeljena su sljedećima: Arbona, CRATIS, CROZ, Diginet Software, IBM iX, Ekobit, Factory X, FINA, IGEA, Infinum, Infodom, Mobilisis, Northwest Agency, Oracle, Point Visible i SPECK, a priznanje za volontiranje i(ili) humanitarni rad uručeno je Katarini Leko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba