MALA, ALI SRCEM SNAŽNA OPĆINA: Načelnik Novog Golubovca Boris Tušek o realiziranim projektima i planovima za naredno razdoblje

“Uredili smo šetnicu ‘Štrekica’ zbog sigurnosti djece, a u planu je modernizacija centra mjesta kako bismo sve zaokružili u jednu lijepu cjelinu“

Objavljeno: 15.12.2022. Valentina Cigula

Iako jedna od manjih zagorskih općina, Novi Golubovec, itekako je velika srcem kad je u pitanju težnja ka ostvarivanju što boljeg životnog standarda svih mještana, što se moglo i čuti od svih uzvanika koji su nazočili svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 4. prosinca, na blagdan svete Barbare kada je općina proslavila svoj dan i dan svoje Župe.

Nizale su se pohvale za sve realizirane projekte, a o svim tim uspješno ostvarenim projektima, ali i onima koji se planiraju u narednom razdoblju razgovarali smo s čelnim čovjekom Općine – načelnikom Borisom Tušekom.

Kao prvi najvažniji projekt, načelnik Tušek istaknuo je vrtić, dodajući da je vrtić u svim jedinicama lokalne samouprave najvažniji projekt.

-Nismo išli klasičnim putem preko natječaja Agencije za plaćanje jer nismo imali fiskalni kapacitete, a nemao ni dovoljno djece da ga ispunimo. Tako smo krenuli u kupnju nekretnine. Izdvojili smo 41.000 eura vlastitih sredstava te krenuli u adaptaciju objekta. Kompletna investicija je završila prošle godine u rujnu te je iznosila 1.800.000 kuna. Realizirali smo to uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja. Objekt je u najmu i u njemu posluje vrtić “Mali Kaj“ s kojim smo izrazito zadovoljni. Ovim projektom smo osigurali smještaj djece, a nemamo problema kako imaju određene jedinice s fiskalnim kapacitetima koje moraju izdvajati za vrtiće – kazao je načelnik.

U prošloj godini, kako nam je rekao Tušek, uredila se i šetnica “Štrekica“ koja se proteže od novoizgrađenog vrtića iz centra mjesta sve do osnovne škole, dodajući da je šetnica u dužini od kilometra, opremljena s novom  kandelaberskom rasvjetom.

Daljnja ulaganja

-Napravili smo to kako bi svi mogli uživati u mirnoj šetnji kroz mjesto, a i sigurniji je put za djecu. Sama šetnica je još u izgradnji, a za sljedeću godinu je u planu postavljanje desetak klupa, te će se šetnica presvući asfaltnim slojem i regulirat će se prometovanje po istoj.  Investicija je iznosila  470.000 kuna – pojasnio je, dodajući da su ove godine asfaltirali nove dionice i obnovili 3500 metara kvadratnih postojeće ceste, otkrivši da je investicija iznosila  580.000 kuna.

-Također smo postavili solarnu rasvjetu na sportskom objektu “Šterc“ u iznosu od 60.000 kuna. U ovoj godini smo završili sa zamjenom javne rasvjete te smo zamijenili kompletnu staru rasvjetu novom LED rasvjetom te na području općine nema više starih rasvjetnih tijela. U ovoj godini investicija je iznosila 100.000 kuna, a unazad tri godine koliko je trajao projekt kompletna investicija je iznosila 600.000 kuna. Klimatizirali smo kompletno društveni dom s općinskim prostorijama te ih uredili – istaknuo je načelnik.

Planova u Novom Golubovcu ne nedostaje ni za razdoblje koje je ispred nas.

-Kao što sam ranije spomenuo, u planu nam je u sljedećoj godini završiti spomenutu šetnicu, a također planiramo i završetak uređenja Doma kulture u kojem će se urediti sanitarni čvorovi i kuhinja kako bismo kompletno završili uređenje Doma. Sredstva su odobrena od strane LAG-a Zeleni bregi na natječaju 1.1.2 u iznosu od 248.000 kuna, a investicija će iznositi približno 500.000 kuna. Adaptaciju sanitarnih čvorova, prijavili smo na Ministarstvo kulture, te trenutno čekamo rezultate natječaja. U planu je modernizacija centra mjesta kako bismo sve zaokružili u jednu lijepu cjelinu. Također trenutno je u postupku Izmjena prostornog plana općine. Kompletno je uređena dokumentacija obnove sportskog objekta “Šterc“ što se tiče imovinskopravnih odnosa, te čekamo otvorenje prihvatljivog natječaja za prijavu navedenog projekta – rekao je Tušek, dodajući da je Općina u proteklih godinu dana ‘povukla’ 430.000 kuna putem natječaja kojeg je raspisalo Ministarstvo Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, zatim 50.000 kuna putem natječaja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Agencije za plaćanje u poljoprivredi,  149.000 kuna.

Briga za najmlađe

Istaknuo je načelnik da se dosta brige posvećuje pomoći sumještanima u vidu pomoći oko izgradnje ili kupnje objekta na području općine, ali i brojnim mjerama usmjerenim na najmlađe.

-Mjere se nisu smanjile, već su se povećale, a uveli smo i nove tako su u ovoj godini isplaćene dvije potpore u iznosu od 25.000 kuna za izgradnju ili kupnju objekta na području općine. Povećali smo stipendije za studente s 250 na 300 kuna, a stipendije su ostvarili svi koji su podnijeli zahtjev za stipendiju te tako u ovoj godini stipendiramo 33 srednjoškolaca u iznosu od 200 kuna mjesečno, te 11 studenata s 300 kuna. Na godišnjoj razini, dakle, u tu svrhu Općina će izdvojiti 100.000 kuna. Također, učenicima sufinanciramo školsku kuhinju, a sufinanciramo s 50 posto ekonomske cijene, i smještaj te prehranu u učeničkim domovima za srednjoškolce. Svim učenicima kupljene su radne bilježnice, sufinanciramo prijevoz učenika, a za roditelje novorođenčadi osigurali smo jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 2000 kuna – pojasnio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba