Proslavljena 7. gardijska brigada osnovana prije 30 godina, župan Stričak uručio priznanje Udruzi veterana 'Puma'

˝Posebno smo ponosni na oslobađanje Knina i njihov veličanstven ulazak 1995. godine u kraljevski grad˝

Objavljeno: 15.12.2022. zagorjeinternational

Proslavljena varaždinska postrojba, 7. gardijska brigada ‘Puma’ osnovana je prije tri desetljeća, kroz nju je prošlo više od 4500 pripadnika, od kojih je 91 pripadnik poginuo, a jedan se vodi kao nestali.

Odluku o osnivanju je 23. prosinca 1992. godine donio prvi predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Franjo Tuđman. U Domovinskom ratu ‘Pume’ su kroz brojne vojno-redarstvene operacije ostvarile legendarni ratni put. Oslobodili su 748 četvornih kilometara teritorija u Republici Hrvatskoj i susjednoj BiH.

Povodom 30. obljetnice osnutka župan Anđelko Stričak je danas u Županijskoj palači upriličio svečani prijem na kojem je Udruzi veterana 7. gardijske brigade ‘Puma’ dodijelio priznanje.

Kod formiranja brigade okosnicu su činili pripadnici 5. bojne 1. A brigade Zbora narodne garde Tigrovi, a prije toga Jedinice za posebne namjene MUP-a, pa ova postrojba ima slijed i kontinuitet od početka do kraja Domovinskog rata, podsjetio je župan Stričak. 

– O ratnom putu ‘Puma’ puno se zna, a posebno smo ponosni na oslobađanje Knina i njihov veličanstven ulazak 1995. godine u kraljevski grad. Danas se ti sjajni ljudi okupljaju u Udruzi veterana 7. gardijske brigade ‘Puma’, a uvijek su na pomoći drugima. Kad je Gunja bila poplavljena, oni su bili među prvima koji su počeli prikupljati pomoć i otišli na teren gdje su pomagali ljudima. Na raspolaganju su bili i tijekom epidemije koronavirusa, a upravo su oni bili prvi od pomoći i kad su ove godine u našu županiju stigle raseljene osobe iz Ukrajine. To najbolje i najviše govori o tim sjajnim ljudima koji su uvijek spremni dati dio sebe za boljitak našeg društva, grada, županije i Hrvatske. Nemojmo zaboraviti ni 2. oklopno-mehaniziranu bojnu ‘Pume’, slijednicu legendarne 7. gardijske brigade. Aktivni sastav ove bojne trenutno se nalazi na Kosovu, gdje će dočekati Božić i Novu godinu daleko od svojih obitelji, što trebamo cijeniti. Svima vam čestitam 30. obljetnicu osnivanja 7. gardijske brigade – rekao je župan Stričak. 

Priznanje je primio predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade ‘Puma’ Robert Puja.

– Nitko nije sretniji od nas danas kada dobivamo priznanje Varaždinske županije povodom 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade. Puno se toga u ovih 30 godina promijenilo i puno smo toga prošli kao dio ove brigade. Nažalost, bilo je poginulih, 91 pripadnik je izgubio život, a jedan je nestao. Ovo priznanje je prvenstveno za njih, ali i za sve nas koji smo danas ovdje. Trudimo se biti što aktivniji, jer sve su udruge branitelja s “rokom trajanja”. Tako dugo dok smo ovdje činit ćemo sve u svrhu promocije Domovinskog rata i istine o Domovinskom ratu – istaknuo je Robert Puja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba