PRESJEK 20 GODINA POSLOVANJA: Tvrtka Valoviti papir Dunapack d.o.o. ove je godina proslavila veliki jubilej, a generalni direktor Zvonimir Čuljak nam je otkrio same početke, tijek razvoja i poslovne planove

POSLODAVAC PARTNER: Kontinuirano rastemo, do 2030. planiramo uložiti još 50 mil. eura, a plaćama i bonusima želimo zaposlenicima pokazati koliko cijenimo njihov trud i doprinos

Objavljeno: 10.12.2022. Alen Brodar

Veliki jubilej, 20 godina poslovanja u Zaboku, obilježila je ove godine tvrtka Valoviti papir Dunapack d.o.o.. Dio su ‘Prinzhorn Holding Grupe’, kompanije sa sjedištem u Beču, koja je prisutna i proizvodi u 16 zemalja srednje i istočne Europe, a jedni su od vodećih europskih proizvođača kartona i kartonske ambalaže te su na domaćem i inozemnom tržištu prepoznati kao pouzdan partner s visokom kvalitetom proizvoda i usluga koje pružaju svojim kupcima. Posluju unutar jedne od tri divizija – Divizije ambalaže. Bave se proizvodnjom valovite ljepenke (kartona) i kutija od valovite ljepenke, a osim Divizije ambalaže, u sastavu Prinzhorn Holdinga je još i Divizija papira, koja proizvodi reciklirani papir, te Divizija reciklaže koja sakuplja papir za reciklažu i priprema ga za ponovni ciklus proizvodnje. Da su iznimno uspješni govori činjenica da su prije 20 godina krenuli kao Greenfield investicija, a danas su regionalni tržišni lider u branši i drže 35 posto proizvodnje ambalaže u Hrvatskoj. Prošle su godine preradili 60 tisuća tona papira, proizveli su 122 milijuna kvadrata ambalaže čime su ostvarili prihod od 49 milijuna eura, te na kraju ostvarili dobit od 3,8 milijuna eura. Prepoznati su i kao poželjan poslodavac, a sve je to bio povod da popričamo s generalnim direktorom tvrtke, Zvonimirom Čuljakom, koji nam je otkrio same početke, razvoj i planove poslovanja. 

Tvrtka ‘Valoviti papir – Dunapack d.o.o.’ ove je godine proslavila veliku obljetnicu. Kakvi su bili počeci u odnosu na stanje danas?

Kao i na svakom početku, trebalo je vremena da nas kupci na tržištu prepoznaju. Tu smo se prvenstveno nametali s kvalitetom naših proizvoda i to se ni danas, kad smo najveća pojedinačna tvornica ambalaže na području Hrvatske, nije promijenilo. Osim kvalitete naših proizvoda iznimno nam je važna usluga koju pružamo našim kupcima kroz konstrukciju i dizajn same kutije. Time doprinosimo vidljivosti njihovog proizvoda na policama diljem zemlje, ali i regije, jer osim na domaćem tržištu prisutni smo i na tržištu Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Srbije i Austrije. Polako se počinje ostvarivati i poslovna suradnja na tržištu Italije što nas posebno veseli. Početak i danas razlikuju se po volumenu i tipu proizvoda koje nudimo našim kupcima, čemu doprinosi naš kontinuirani proces investicijskih ulaganja. Od samih početaka do danas nismo se zaustavili u tome, pa čak ni u pandemijskim godinama, 2020. i 2021., tako da smo do sada u kompaniju uložili 65 milijuna eura. Kao i svi poduzetnici danas, osjećamo posljedice energetske krize i svjesni smo recesijskog perioda koji je tu, no vjerujemo da iza svake oluje mora doći sunce i zato nećemo odustati od gledanja u budućnost, od brige za naše kupce i ono što nikako nećemo i ne smijemo zaboraviti, brige o našim zaposlenicima. 

Vrijeme je i za presjek protekle godine. Kako je tvrtka poslovala unazad godinu dana? Koji su projekti ostvareni u tom periodu? Što biste istaknuli kao posebno značajno za tvrtku u proteklih godinu dana?

Posljednje tri godine bile su izrazito zahtjevne godine za svakog poduzetnika, složit ćete se. Prvo smo vjerovali da će pandemija brzo proći, no onda je to potrajalo dvije godine i eto danas smo svi naučili živjeti s njom. Kad smo početkom 2022. očekivali konačni završetak pandemije, započeo je ovaj užasni rat na prostoru Ukrajine, a s njime i energetska kriza koja je ovaj dio svijeta gurnula u nikad težu ekonomsku krizu i recesiju. Kad bismo danas podvukli crtu, možemo slobodno zaključiti da smo svi zajedno puno naučili i da nismo pogriješili kad smo naš investicijski ciklus od 10,5 milijuna eura ulaganja u proširenje proizvodnog pogona i najsuvremeniji stroj za proizvodnju kartonske ambalaže u ovom dijelu Europe, odlučili realizirati u potpunosti i bez odgađanja. S današnje perspektive to je bila dobra odluka. Investicijskim ulaganjem otvorili smo prostor za rast prihoda, optimiziranje troškova, te činjenicom da smo ostvarili rast dobiti poslovanja. Dobit ostvarena 2021. godine od 3,8 milijuna eura u odnosu na dobit ostvarenu u 2020. od 2,9 milijuna eura bila je veća za 32 posto što je direktni efekt naših investicija i proizvoda koje nudimo na tržištu. Tekuća godina također bilježi dvoznamenkastu stopu rasta dobiti i upravo to je u skladu s našim očekivanjima prije tri godine, kad smo spomenuti investicijski ciklus započeli i pri tome se vodili glavnim ciljem, a to je povećanje profitabilnosti kompanije.

Koliko tvrtka broji zaposlenih djelatnika u ovom trenutku? Postoje li planovi za dodatno proširivanje tima/ima li otvorenih radnih mjesta?

Kompanija smo koja zapošljava lokalno stanovništvo i kontinuirano ulaže u edukaciju i daljnje profesionalno usavršavanje svojih zaposlenika. To nastojimo i ostati u budućnosti, jer vjerujemo da bez zadovoljnog zaposlenika, niti jedna kompanija nije u mogućnosti uspjeti i ostvariti dugoročno dobre rezultate. U ovom trenutku kompanija zapošljava ukupno 240 zaposlenika. Kako smo spomenuli ranije, radi se o lokalnom stanovništvu pretežito s područja Krapinsko – zagorske županije i nastojat ćemo da to tako i ostane. Kontinuirano zapošljavamo i nadopunjujemo naš tim te koristimo preporuke naših trenutnih zaposlenika pri zapošljavanju novih. Trudimo se da kontinuiranim poboljšanjem uvjeta rada, primanjima zaposlenika i mogućnošću sufinanciranja nastavka školovanja, budemo prepoznati kao pouzdan i fer poslodavac. Trenutno imamo otvorena dva radna mjesta u odjelu održavanja i to na poziciji električar i strojobravar-mehaničar. Također, zbog automatizacije proizvodnih linija, u potrazi smo za kandidatima koji posjeduju određena tehnička predznanja i voljni su proći obuku za strojara. Zainteresirani kandidati za otvorene pozicije mogu se prijaviti na mail: [email protected]

Kakve uvjete rada tvrtka nudi svojim djelatnicima? Također, kakve pogodnosti uživaju Vaši djelatnici (božićnice, uskrsnice, regresi, darovi za djecu…)? Što biste posebno istaknuli da Dunapack pruža svojim zaposlenicima u odnosu na druge tvrtke?

Od početka našeg poslovanja ovdje svjesni smo da bez zadovoljnog zaposlenika, nema kvalitetnog proizvoda niti poslovnih rezultata. Naš vlasnik uvijek ističe naše zajedništvo i multinacionalnost našeg tima, te potrebu da jedni druge razumijemo te da razmjenom iskustava doprinosimo uspješnosti našeg tima. Kao i u svakoj obitelji, prošli smo i lijepe i malo teže trenutke, no ovako s današnje pozicije vrlo skromno mislim da smo na zavidnoj razini, ako uspoređujemo današnja primanja naših zaposlenika s okruženjem. Istakli bismo da kontinuirano svake godine povećavamo primanja zaposlenika za minimalno stopu inflacije, ali i težine i uvjete rada svakog pojedinog radnog mjesta. Zadnjih recimo pet godina fokus nam je bio na radnicima proizvodnje, gdje danas s ponosom ističemo da osnovna početna bruto plaća iznosi 945 eura, odnosno 7.120 kuna. Svi radnici imaju pravo isplate troškova prijevoza na posao, te organiziramo prehranu za sve zaposlenike na trošak kompanije. Napominjem, govorim o minimalnoj osnovnoj bruto plaći u proizvodnji. Uz osnovnu plaću, našim se zaposlenicima na nivou godine isplaćuju apsolutno sve neoporezive isplate koje kompanije u Hrvatskoj po zakonu mogu isplatiti u maksimalnim iznosima, pa tako ističemo u ovoj godini sljedeće: isplatu neto nagrade za ostvarene rezultate poslovanja u iznosu od 7.500 kuna ukupno, prigodne isplate za Uskrs, Božić i regres u iznosu od 5.000 kuna, zatim dar u naravi svim zaposlenicima u iznosu od 1.000 kuna, dar za djecu do 15. godine života u iznosu od 1.000 kuna, iznos za rođenje djeteta od 7.500, kuna što planiramo povećati od 2023. na maksimalnih 10.000 po svakom rođenom djetetu. Tu su i potpore u slučaju smrti člana obitelji, potpore za dugotrajno bolovanje, jubilarne nagrade ovisno o godinama rada u kompaniji, kao i otpremnine prilikom odlaska u zasluženu mirovinu.

Ono što smo prepoznali kao kvalitetni dodatak zadovoljstvu naših zaposlenika i što nas sigurno razlikuje od drugih poslodavaca je 13. bonus isplata u iznosu od trenutno minimalno 5.500 kuna bruto, no to ovisno o ostvarenom rezultatu može po odluci Uprave biti i više, pa bi kao primjer istakli isplatu za rezultat 2021. godine u iznosu od 6.500 kuna bruto, te dodatnu isplatu u travnju za 20 godina poslovanja u iznosu od 5.000 kuna bruto. Naravno da ćemo s ovakvim isplatama nastaviti i za rezultat ostvaren u 2022. godini i dalje te time pokazati našim zaposlenicima koliko ih poštujemo i cijenimo njihov trud i doprinos. Moram istaknuti da su i sam vlasnik te menadžment grupe prepoznali vrlo teške posljedice energetske krize i za svakog našeg zaposlenika, pa smo krajem studenog njihovom odlukom isplatili svim našim zaposlenicima tzv. ‘energetski bonus’ u iznosu od 6.400 kuna bruto i tako im olakšali ova teška vremena.

Što vam predstoji u budućnosti? Kakvi su daljnji planovi za rast i razvoj tvrtke?

Nastavljamo jednakim trendom i držimo se naših dugoročnih planova. Slijedimo trendove i potrebe tržišta. Prilagođavamo se situaciji i promjenama uokolo nas. Pazimo na troškovnu strukturu i pokušavamo pronaći najoptimalniju kombinaciju, te nastavljamo s pozitivnim trendovima i vizijom započetom prije 20 godina. Novi veliki investicijski period planiramo za 2024-2026. godinu kad slijedi još jedno proširenje proizvodne hale i novi strojevi. Do 2030. godine planiramo uložiti dodatnih 50 milijuna eura. U međuvremenu ćemo nastaviti proces automatizacije postojećih strojeva i montažu najmodernijih robota u našoj industriji kojima ćemo olakšati rad našim zaposlenicima, biti atraktivniji za nove mlađe generacije zaposlenika, povećati kvalitetu naših proizvoda i biti brži u opskrbnom lancu prema našim kupcima. 

Prošlog je petka vašu tvrtku posjetio i obišao austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich. Što je taj posjet značio za tvrtku? Kakva je bila njegova reakcija nakon posjeta i obilaska?

U pravu ste. Bila nam je iznimna čast upoznati austrijskog veleposlanika gospodina Josefa Markusa Wuketicha i direktoricu Austrijskog vanjskotrgovinskog ureda gospođu Sonju Holocher-Ertl te im predstaviti našu kompaniju. Zahvaljujemo županu, HGK KZŽ, te Obrtničkoj komori KZŽ na organizaciji ove iznimno važne i višestrano korisne posjete. Imali smo priliku ukratko popričati o općoj situaciji uokolo nas i stvarima na koje kao poduzetnici nismo u mogućnosti direktno utjecati, no vjerujemo da će uvijek biti u interesu svih voditi brigu o kompanijama poput naše koje kontinuirano investiraju, doprinose svojim radom i rezultatima strukturama lokalne i državne vlasti, ali i brinu o životnom standardu lokalnog stanovništva, te opće zajednice. Kao poduzeće s certifikatom Društveno odgovornog poslodavca i Poslodavca partnera, mi ćemo to svakako nastaviti činiti i na dalje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba