Projekt se financira iz Fonda solidarnosti EU

Potpisan ugovor o izvođenju građevinskih radova na konstruktivnoj obnovi ‘Brozove zgrade u Klanjcu’

Objavljeno: 09.12.2022. zagorjeinternational

Gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek potpisao je ugovor o izvođenju građevinskih radova na konstruktivnoj obnovi Brozove zgrade na Trgu Antuna Mihanovića u Klanjcu s izvoditeljem radova, građevinskom tvrtkom MDK građevinar d.o.o. iz Velikog Trgovišća koja je odabrana za ovaj iznimno vrijedan, ali i zahtjevan građevinski posao nakon provedenog postupka javnog nadmetanja. Vrijednost ugovora iznosi 11.922.000 kuna s PDV-om, a rok za završetak radova je 1. lipanj iduće godine. Ugovor je u Klanjcu potpisao direktor tvrtke Krunoslav Pavlinić, a potpisivanju ugovora prisustvovao je i pročelnik Porezne uprave, Područnog ureda Krapina, Petar Vrančić.

Naime, na poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko – moslavačke županije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije, Grad Klanjec uspješno se prijavio uz suglasnost Porezne uprave kao suvlasnika zgrade te je Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija RH donijelo odluku o dodjeli sredstava Gradu Klanjcu u iznosu od 16.830.000 kuna.

Projektnu dokumentaciju za konstruktivnu obnovu zgrade koja je pojedinačno nepokretno kulturno dobro i u arhitektonskom i urbanističkom smislu daje pečat izgledu zaštićene povijesne jezgre Klanja izradio je projektni biro Nugrad d.o.o. iz Zagreba. U izradu dokumentacije potrebne za izvođenje radova uloženo je 383.750 kuna.

S obzirom da je riječ o radovima na konstruktivnoj sanaciji zgrade, a koji uključuju statičku sanaciju temelja i zidova koji će se izvoditi u unutrašnjem prostoru, Gradska knjižnica ‘Antun Mihanović’ morat će se privremeno izmjestiti. Kako će radovi potrajati idućih šest mjeseci, Gradska knjižnica će se s najvećim dijelom knjižnog fonda koji se najviše koristi privremeno preseliti u prostor nekadašnjeg dječjeg vrtića u Spomen parku te nakon kraćeg zatvaranja početkom siječnja zbog poslova selidbe, ponovno biti otvorene za svoje korisnike do završetka radova.

Istovremeno, već od ovog ponedjeljka, počinju radovi na konstruktivnoj obnovi župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Klanjcu koja je također pretrpjela veliku štetu u petrinjskom potresu, a financijska sredstva osigurana su iz Fonda solidarnosti EU u iznosu do 22 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter