‘Budi vatra, ja ću biti plamen’

KONJŠČINA: Četvrto izdanje manifestacije “Čuvari mira na putu svjetla“ okupilo društva i udruge iz cijele Hrvatske  

Objavljeno: 09.12.2022. zagorjeinternational

Rečenicom ‘Budi vatra, ja ću biti plamen’ u subotu je, u organizaciji Društva ‘Naša djeca’ i Povijesno-plesne udruge “Kontea“, a pod pokroviteljstvom Općine Konjščina, otvorena manifestacija “Čuvari mira na putu svjetla“ održana po četvrti puta kao dio adventskog događanja.

Uz počasno postrojavanje viteških skupina “Vranski vitezovi iz Pakoštana“, “Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira iz Knina“, “Udruga sv. Juraj Đurđevac“, “Šibenska gradska straža“, “Viteško društvo svetog Križa iz Lobora“, “Kuburaško društvo Tri kralja iz Jakovlja“, te lokalnih udruga “Udruga Grofovije Konjski“ Konjščina, “IO Ivančica“ Konjščina, “NK Sloga“Konjščina, “HPD Gradina“ Konjščina, “Vatrogasne zajednice općine Konjščina“, upriličen je čin paljenja adventskog svjetla uz velečasnog Milana Pušeca. 

Put svjetla je krenuo iz Crkve sv. Dominika pod vodstvom Marka Maleka-Solgata u pratnji Zbora sv. Dominik, svih dobronamjernih ljudi koji su stigli u crkvu, čuvara mira, vitezova, udruga i društava prema Starom gradu.

Početak večeri kod Starog grada počela je pjesmom Sonje Gregurić u čast Starom gradu, a prije samog blagoslova vatre, bio je prikaz borbe za mir koja se provlači kroz povijest naroda u kojoj su sudjelovale udruge iz cijele Hrvatske.

Marko Malek-Solgat je upriličio blagoslov vatre i predao ju viteškim udrugama i društvima koje su ga samim tim činom raspršile na sve strane svijeta iz kojih su stigle. 

Na samom kraju priče o vatri, svjetlu i miru u noć su poslani i lampioni koji su simbolizirali poruke mira, ljubavi i prijateljstva. 

Put svjetla nastavio je svoj put do Trga Franje Tuđmana u centru Konjščine gdje su, uz prigodan program i pjesme Zbora sv. Dominik, udruge pročitale poruke mira. 

Predsjednica Povijesno-plesne udruge “Kontea“ i DND-a Renata Kreber-Mikšaj zahvalila je udrugama i društvima na dolasku i sudjelovanju u manifestaciji prigodnim poklonima i zahvalnicom te nadom da će se svi zajedno okupiti i dogodine.         

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba