Inovativan koncept i široko prihvaćen alat za dizajn učenja

Kick-off i koordinacijski sastanak u sklopu Erasmus+ projekta iLed

Objavljeno: 09.12.2022. zagorjeinternational

U sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta pod nazivom ‘Innovating Learning Design in Higher Education’ (Inoviranje dizajna učenja u visokom obrazovanju) – iLed i vodstvom prof. dr. sc. Blaženke Divjak, Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak, 8. prosinca, i petak, 9. prosinca 2022. godine, ugošćuje projektne partnere na prvom radnom projektnom sastanku. Prvi dan (četvrtak) održan je kick-off sastanak projekta, dok će u petak partneri sudjelovati na prvom koordinacijskom sastanku.

Na projektnom sastanku sudjeluju predstavnici partnerskih visokih učilišta iz nekoliko europskih zemalja: Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta J. W. Goethea iz Frankfurta (Njemačka), Sveučilišta Oulu (Finska) te Otvorenog sveučilišta (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Projekt, koji je započeo s provedbom u listopadu 2022., provodi se uz financiranje Europske unije, u sklopu Erasmus+ Suradničkih partnerstava u visokom obrazovanju. Ukupan proračun projekta veći je od tri milijuna kuna (400.000 eura), a predviđeno je trajanje tri godine. Riječ je o najbolje ocijenjenom i jedinom dodijeljenom projektu u toj kategoriji i tom iznosu u Hrvatskoj.

U sklopu projekta nastavit će se razvoj inovativnog koncepta i široko prihvaćenog alata za dizajn učenja ‘Balanced Learning Design Planning’ (https://learning-design.eu/), započet u sklopu ranijih projekata FOI-ja, a ponajprije Erasmus+ projekta ‘Relevant assessment and pedagogies for inclusive digital education’ (RAPIDE: https://rapide-project.eu/). Alat je utemeljen na suvremenim istraživanjima, teorijama i praksama, polazi od ishoda učenja i načela usmjerenosti na studenta te primjene analitika učenja, a budući da je javno dostupan, već u pilot fazi koristi se u izradi više od 300 kolegija i tečajeva u više u 25 zemalja svijeta.

Uz poticanje daljnje primjene inovacija (koncepata te pripadajućih algoritama i alata) u dizajnu učenja na međunarodnoj razini, projektom će se potaknuti zajednička primjena dizajna učenja u virtualnim okruženjima, fleksibilnost u učenju, kao i unapređenje kompetencija nastavnika u visokom obrazovanju za primjenu digitalnih pedagogija (kroz ‘Massive Open Online Courses’).

Uz ključne naglaske na dizajnu učenja i analitikama učenja, projektom će se poduprijeti i razvoj i primjena mikrokvalifikacija i digitalnih certifikata, kao važnih inicijativa u području obrazovanja na razini Europske unije.

Više o projektu iLed dostupno je ovdje: https://iled-project.eu/.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba