Velika škola, 'mali' ljudi, velika srca: Medicinsko učilište SŠ Bedekovčina slavi 30. rođendan!

RAVNATELJICA HRVOJ: Svoje učenike učimo da budu promicatelji čovječnosti, zdravlja i znanja, kao zalog za buduće generacije

Objavljeno: 08.12.2022. Marta Čaržavec

Sve je krenulo 1992. godine zanimanjem medicinske sestre i tehničara, tri godine kasnije, po prvi su put u ovoj školi upisani učenici za zanimanje fizioterapeutskih tehničara i i tehničarki, a danas Medicinsko učilište srednje škole Bedekovčina slavi svoj 30. rođendan što je bila prigoda za svečane tonove, uručenje zahvalnice, ali i predstavljanje monografije ’30 godina rada Medicinskog učilišta SŠ Bedekovčina’.

Riječ ravnateljice

Ravnateljica Vera Hrvoj kazala je kako obilježavanje okrugle 30. obljetnice kruna aktivnosti koja traje nekoliko mjeseci u kojima su zajedničkim radom svih djelatnika i učenika Medicinskog učilišta, ali i uz potporu svih ostalih kolegica i kolega iz zbornice i Učeničkog doma osmišljavali program, sadržaj monografije, tisak i prigodnu izložbu te sve ostale ‘sitnice’ koje su sastavni dio obilježavanja važnih datuma, ističući da su na zajedničkim sastancima listajući albume prisjećali se uspjeha, bivših učenika, kolega i kolegica koji su otišli u zasluženi mirovinu, ali i sa sjetom, onih koji su ih nažalost napustili. Hrvoj se prisjetila kako je sve počelo davne ratne 1992. godine.

– Zahvaljujući vizionarskom umijeću nažalost pokojnog ravnatelja Horvatića i njegove desne ruke, voditelja Učeničkog doma gospodina Radmana koji su nakon niza pregovora i uvjeravanja dobili suglasnost osnivača, uz dopusnicu Ministarstva upisali smo prvu generaciju učenika medicinskih sestara i tehničara u Srednju školu Bedekovčina. Za našu školu, a tu mislim i na učenički dom, bilo je to u pravom smislu riječi osvježenje i izazov kakav se gotovo ne pamti u povijesti ove škole jer u tradicionalnoj graditeljskoj školi  započelo je školovanje medicinskih sestara. Iako je u početku izgledalo nemoguće, korak po korak nabavljeni su kreveti, lutke i opremao se kabinet. Ono što je najvažnije, u zbornici su nam se pridružile sjajne medicinske sestre, naše Tea i Štefica, hrvatski liječnici specijalisti, a sve ostalo je povijest – ispričala je, dodavši:

– U ovih 30 godina imali smo priliku školovati predivne mlade ljude koji su sa svojih 14 ili 15 godina znali što žele – pomagati ljudima u najsretnijim i najtežim životnim trenucima, pružati im stručnu, ali ponekad puno važniju ljudsku pomoć, ljubav i razumijevanje. Naša je bezuvjetna obaveza bila i dalje će biti, pomoći da steknu znanja i vještine koje su neophodne za uspješan rad medicinskih sestara i tehničara te fizioterapeutskih tehničara. Za uspješno školovanje naših učenika nije dovoljna samo naša škola, već su neophodne zdravstvene ustanove gdje naši učenici imaju vježbe i neposredno uz mentorstvo nastavnika na svim radilištima usvajaju vježbe i pripremaju se za izazove koji ih čekaju po završetku školovanja ili u nastavku školovanja – kazala je.

Istaknula je ravnateljica i da su itekako svjesni činjenice da se znanost i tehnologija razvijaju poprilično brzo što ispred njih kao ustanovu postavlja zahtjeve neprestanog usavršavanja nastavnika i njihovog dodatnog angažmana i edukacije.

-Tu su naravno i zahtjevi za materijalno i kontinuiranim ulaganjem i opremanjem naših kabineta. U proteklih 30 godina, a tako planiramo i dalje, sva svoja stručna znanja i ljudske vrijednosti koje promoviramo, prenositi na svoje učenike i učenice, da budu promicatelji čovječnosti, zdravlja i znanja kao zaloga za buduće generacije koje dolaze. S pogledom u budućnost vjerujemo da će školovanje medicinskih sestara i tehničara, fizioterapeutskih tehničara i tehničarki i dalje biti uspješno na dobrobit naše lokalne zajednice i Domovine – poručila je Hrvoj.

Veliki doprinos

Ispred nastavnica i nastavnika prisutnima se obratila Suzana Posavec i od srca čestitala veliki rođendan Medicinskom učilištu u Bedekovčini.

– Svi mi ovdje zajedno oblikujemo 30-u generaciju za zanimanje medicinska sestra, medicinski tehničar opće njege i 26 naraštaj fizioterapeutskih tehničara. Svojim djelovanjem Učilište doprinosi svojoj zajednici i ostavlja tragove u mnoštvu generacija. Svi znamo koliko je važna uloga zdravstvenih djelatnika, ne samo u pružanju zdravstvene skrbi nego i u prevenciji zdravlja i promociji zdravog načina života. Naši učenici odavno su poznati po svojim sjajnim rezultatima. Svi vi koji ste dali mali dio sebe za pojedinog učenika uspjeli ste i bit ćete uvijek dio dobre medicinske priče – poručila je Posavec.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Ivan Živčić istaknuo je odličnu suradnju s Učilištem i kazao kako ova škola spada u najbolje škole strukovnog obrazovanja.

– Strukovno obrazovanje je podcijenjeno, a zaboravljamo da to obrazovanje priprema učenike da steknu ključne vještine, a te vještine su svuda oko nas. Zato je važno slaviti rođendane ovakvih škola koje stvaraju nositelje tih vještina. Za uspjeh medicinskog učilišta zaslužni su mali ljudi velikog srca, a vi činite velike stvari, činite stručnjake za zdravlje ljudi. Ima li išta većeg – rekao je Živčić.

Ravnatelj Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović kazao je da je lijepo doći u ovako dobro organiziranu školu, ističući da je bio u nekoliko stotina škola, a da ova škola potvrđuje da u malim mjestima mogu postojati velike škole.

– Zahvaljujući ravnateljici, ali prije svega učenicima ova obljetnica potvrđuje da ste uistinu jedna od najboljih srednjih škola. Pokazujete nizom programa kako naše srednje škole u strukovnom području obrazovanja trebaju funkcionirati. Radite korisne stvari, ono što je najvrijednije za hrvatsko društvo, odgajate učenike buduće generacije koje svojom kvalitetom i dobrim obrazovanjem jamče da će na poslovima kojima rade dati kvalitetan doprinos ustanovi i sredini u kojoj rade.

Posebna škola

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić kazao je kako 30 godina nije malo već je to zalog za budućnost edukacije u Zagorju.

– Vaša škola njeguje jedan kult dobrog učenje i možete biti ponosni ne samo na području Krapinsko – zagorske županije već i šire. Nadam se da ćete nastaviti istim putevima kao i do sada – poručio je Gazić.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek čestitala je veliki rođendan i dodala kako u KZŽ ima preko 2000 zaposlenih u zdravstvenom sustavu.

– Ono što zaista mogu sa sigurnošću reći je da sve te zdravstvene ustanove u kojima rade učenice i učenici Medicinskog učilišta u Bedekovčini dobivamo povratne informacije kako se radi o stručnim i osposobljenim osobama. Dobivaju znanja i struku, a za to su zaslužni djelatnici ove škole koji svoj posao rade s ljubavlju. Od srca vam želim da s entuzijazmom i empatijom nastavite djelovati u svoj zajednici i na tržištu rada – poručila je Petek i dodala kako je Županija, kao osnivač izrazito ponosan.

Ovo je bila prilika i za dodjelu priznanja pa su ona uručena Veri Hrvoj, Tatjani Sedak Benčić, Ranku Miholiću, Rafaeli Božić, Božići Jurinec, Štefici Sukreški, Danieli Usmiani, Sanji Markuš, Zavodu za hitnu medicinu KZŽ, DV-u ‘Zipkica’, Zavodu za javno zdravstvo KZŽ, Klinici za psihijatriju Vrapče, Centru za rehabilitaciju Varaždin – podružnica Pustodol, Stanku Belini, Jasminki Bukvić, Darinki Gregurić, Zdravku Brlečiću, Siniši Puneku, Danku Puščeniku, Ivanu Roginiću, učenicima generacije 1994. – 1998., učenicima generacije 199. – 2003., Općini BEdekovčina, Krapinsko – zagorskoj županiji, Trgocentru,l ljekarnama Švaljek, tvrtki Salvus, Općini Konjščina, Kristina Pavlović, Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Domu za odrasle osobe Lobor – grad, Domu zdravlja KZŽ, Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević, dok su zahvalnice uručene Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Specijalnoj bolnici Sveta Katarina, Pokliklinici IDC, Klinici Magdalena i Općoj bolnici Varaždin – službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba