Održan sastanak Vlade RH s predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Poseban naglasak stavljen na važnost ravnomjernog regionalnog razvoja, reformu zdravstvenog sustava i unapređenje obrazovanja

Objavljeno: 08.12.2022. zagorjeinternational

U srijedu je u Podstrani održan sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, pa su tako na njemu sudjelovali i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, varaždinski Anđelko Stričak i međimurski Matija Posavec.

Sastanak je vodio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a sve okupljene su na samom početku pozdravili i predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko – posavski župan Danijel Marušić, splitsko – dalmatinski župan Blaženko Boban te načelnik Podstrane Mijo Dropuljić.

Posebno se raspravljalo o važnosti ravnomjernog regionalnog razvoja, o reformi zdravstvenog sustava, unapređenju sustava obrazovanja, industrijskoj tranziciji hrvatskih regija u kontekstu Financijske perspektive 2021.-2027. te o izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Međimurski župan Matija Posavec prokomentirao je prebacivanje vlasničkih prava bolnica na državu.

– Županijska bolnica Čakovec jedina je sekundarna zdravstvena ustanova u Međimurju, izgrađena samodoprinosom građana Međimurja u koju se niz godina ulažu znatna financijska sredstva kako bi se pružila kvalitetna zdravstvena skrb, stoga ona za nas predstavlja i više od zdravstvene ustanove. Prijedlog nove zdravstvene reforme podrazumijeva, između ostalog, i jačanje primarne zdravstvene zaštite kao i rane intervencije u djetinjstvu, što smo mi u Međimurju prepoznali prije niz godina. Gradimo regionalni centar za ranu intervenciju u djetinjstvu, interventna kardiologija u Čakovcu je četvrta u Hrvatskoj po količini obavljenih zahvata, dok se u ovom trenutku priprema dokumentacija za Centar palijativne skrbi. Sve su to strateški projekti koje smo pomno planirali i mi najbolje znamo usmjeriti razvoj zdravstvene skrbi s obzirom na potrebe našeg stanovništva – kazao je Posavec.

Projekt Sjever

Premijer Plenković je naglasio da će Vlada i dalje posvećivati pozornost ravnomjernom regionalnom razvoju, istaknuvši da se Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokazao izrazito učinkovit za bolji razvoj istoka Hrvatske, koji je bio objektivno u najnepovoljnijem položaju u nizu godina, a da je po istom modelu rađen je i Projekt Sjever, dodavši da je posebna pozornost posvećena projektu vezanom uz Dalmatinsku zagoru, zatim Liku, Gorski kotar i Banovinu.

Istaknuo je premijer i kako je temelj Vladine politike i demografija, te da je to strateško pitanje hrvatskog naroda i opstanka. Naveo je mjere koje su se dosad poduzele, poput obiteljske politike, različitih rodiljnih i drugih naknada i rasterećenja, svega što stavlja u fokus mogućnost za mlade obitelji da imaju više djece, no upozorio da će se morati raditi na svim razinama kako bi se to izmijenilo.

U novom proračunu i izmjenama Zakona o obrazovanju Vlada je donijela izrazito bitnu mjeru.

– Odlučili smo spriječiti da više ijedno dijete u bilo kojoj hrvatskoj osnovnoj školi bude gladno. Od sad će sva djeca dobiti bar jedan besplatan obrok – rekao je Plenković.

Ulaganja u škole

Za mjeru je predviđeno 544 milijuna kuna u državnom proračunu, a premijer je kazao kako je to naizgled mnogo, ali je u smislu za očuvanje kohezije u hrvatskom društvu itekako važan iskorak. Dodao je da će Vlada nastaviti raditi na uvođenju jednosmjenske nastave i ulagati u osnovne i srednje škole, kao i predškolske institucije, gdje je bitno partnerstvo i zaokruživanje financijskih konstrukcija kako bi se bolji uvjeti realizirali.

Premijer je govorio i o ruskoj agresiji na Ukrajinu, što za posljedicu ima energetsku i prehrambenu krizu, te inflatorne pritiske te pojasnio kako je Vlada i za to našla rješenje, spomenuvši interventne pakete mjera pomoći građanima i gospodarstvu, ukupne vrijednosti 26 milijardi kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba