Odmah ga prestanite uzimati

Popularni lijek se povlači s tržišta – opasan je po zdravlje 

Objavljeno: 08.12.2022. zagorjeinternational

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) ukinulo je odobrenje za stavljanje u promet lijekova s djelatnom tvari folkodin, koji se primjenjuju u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece, piše Poslovni.hr.

Informacija je stigla iz HALMED-a. 

– Dostupni podaci pokazali su da je primjena folkodina u razdoblju do 12 mjeseci prije opće anestezije provedene uz neuromuskularne blokatore rizični faktor za razvoj anafilaktičke reakcije (nagla, teška i životno ugrožavajuća alergijska reakcija) na neuromuskularne blokatore. Neuromuskularni blokatori odgovorni su za 60-70 posto epizoda anafilaktičkih reakcija tijekom opće anestezije – piše HALMED.

Kako nije moguće identificirati učinkovite mjere da se spomenuti rizik minimalizira te da se identificira skupina bolesnika kojima bi folkodin naštetio, EMA je preporučila da se lijekovi koji ga sadrže povuku iz prometa u EU. 

Svi koji su prethodnih 12 mjeseci uzimali navedeni lijek, a imaju planiranu opću anesteziju, trebaju se javiti svome liječniku. 

Također, osobe koje ga koriste se trebaju obratiti liječniku ili ljekarniku u svrhu pronalaska druge terapije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba