˝Bit ćemo jači, a ne slabiji proširenjem šengena i to znači veću i bolju kontrolu, a ne manju˝

Hrvatska je od 1. siječnja 2023. punopravna članica Schengena

Objavljeno: 08.12.2022. zagorjeinternational

Iako je u posljednje vrijeme bilo nekih upitnika, a kako je objavio Financial Time, predsjedništvo i Europska komisija bili su uvjereni da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor…

– Uvjeren sam da ćemo imati Hrvatsku unutra, a nadam se da će to biti moguće i što se tiče Bugarske i Rumunjske – izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan prije početka sastanka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe koje će u četvrtak odlučivati o proširenju šengena na tri zemlje, a istog je mišljenja bio i potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

– Uvjeren sam da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo, a nadam se i Bugarska i Rumunjska – rekao je Schinas.

Schinas je rekao da su sve tri zemlje tehnički spremne za šengen, da su učinile i više nego što se od njih tražilo. Rekao da su “neka mala oklijevanja” koja postoje političke naravi i da počivaju na pogrešnoj pretpostavci da će proširenjem šengena biti manje kontrole na vanjskim granicama, piše Index.

– Bit ćemo jači, a ne slabiji proširenjem šengena i to znači veću i bolju kontrolu, a ne manju – rekao je Schinas.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner ponovio je da će staviti veto na ulazak Bugarske i Rumunjske, a da će podržati Hrvatsku te istaknuo da je nedopustivo da je u Austriju preko zapadnobalkanske rute ušlo ove godine preko 100 tisuća neregistriranih migranata iako je njegova zemlja usred Europe i nema vanjske granice.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja podržava sve tri zemlje, izjavila je da ne razumiju austrijsku poziciju.

– Ne mogu razumjeti austrijsko stajalište u ovome. Znam da se u Austriji vode velike rasprave o tom pitanju – rekla je Faeser, dodajući da Njemačka podržava sve tri zemlje, a potpora nije izostala ni od Francuske.

– Francuska smatra da sve tri zemlje zaslužuju ulazak – rekao je ministar Gerald Darmanin.

Na kraju, ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora donijeli su danas u Bruxellesu konačnu odluku: Hrvatska je od 1. siječnja 2023. punopravna članica Schengena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba