Općina Veliko Trgovišće dio je projekta aglomeracije Zabok – Zlatar, vrijednog 478.479.348 kuna

NAČELNIK GREBLIČKI: Ovo je veliki projekt koji je izrazito važan, mještane molim za razumijevanje, strpljivost i smirenost

Objavljeno: 07.12.2022. Marta Čaržavec

Izgradnja od ukupno 167 kilometara novih gravitacijskih kolektora, 4,73 kilometara tlačnih cjevovoda, 60 crpnih stanica, 53 preljeva i ostalih hidrauličkih građevina, 78 prijelaza, 5875 priprema za kućne priključke i sanacija 12,35 kilometara postojećeg kolektora, izgradnja dvaju velikih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje mulja u vrijednosti od 478.479.348 kuna, od čega bespovratna EU sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu d.o.o. kao korisniku iznose 321.355.962 kuna.

Projekt ‘Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar’ u kojem osim gradova Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općina Bedekovčina, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Zlatar Bistrica, Konjščina i Lobor uključuje i Općinu Veliko Trgovišće na čijem su području radovi već u punom jeku.

– Projekt u kojem smo partner Zagorskom vodovodu koji je investitor, zakoračio je u drugu fazu u sklopu aktivnosti Lot II. Aglomeracija Zabok. Projektom je predviđeno proširenje postojeće mreže odvodnje i to izgradnjom 25,73 kilometara sekundarne mreže, 0,3 kilometara tlačnih cjevovoda, tri preljeva i ostalih hidrauličkih građevina, sedam crpnih stanica, 11 prijelaza i sifona te 574 priprema za kućne priključke. Radovi bi trebali biti gotovi do sredine iduće godine, a ovim putem, budući da je Općina Veliko Trgovišće na česticama koje su u njenom vlasništvu dopustila privremenu deponiju materijala, molim mještane za razumijevanje i strpljenje. Isto tako, nakon što završi prvi dio radova, krenut će i sama izgradnja pa sumještane pozivam na strpljivost i smirenost. Ovo je veliki projekt koji je izrazito važan jer prodiranje nepročišćenih otpadnih voda u podzemlje onečišćuje podzemne vode koje su osnovna zaliha pitke vode naselja i gradova – objasnio je i poručio općinski načelnik Robert Greblički.

Podsjetimo, projekt se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.Ugovorom o sufinanciranju projekta koji je sklopljen 30. svibnja 2018. godine između Ministarstva zaštite okoliša i energetike (danas Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja) i Hrvatskih voda s jedne strane i Zagorskog vodovoda d.o.o. kao isporučitelja vodne usluge, ugovorena su međusobna prava i obveze u vezi sufinanciranja nacionalne komponente projekta te su utvrđeni udjeli i iznosi sufinanciranja. Tako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode sufinanciraju po 40 posto, odnosno po 62.849.354 kuna, a Zagorski vodovod d.o.o. s 20 posto, odnosno 31.424.677 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba