U Krapini otvoren Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri

“Centar je otvoren za sve građane, a savjetnici CISOK-a na usluzi su za sva pitanja ili nedoumice koje možete imati u razvoju karijere”

Objavljeno: 07.12.2022. zagorjeinternational

U Krapini je u utorak otvoren Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri (CISOK) Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Centar pruža novi model rada prilagođen potrebama pojedinca, koji omogućava dostupnost informacija o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju i razvoj karijere svim građanima, a njegovim korisnicima će na raspolaganju biti usluge individualnog i grupnog informiranja i profesionalnog savjetovanja te raznovrsne radionice, predavanja i prezentacije u svrhu unapređenja osobnih potencijala za cjeloživotni razvoj karijere. 

Usluge CISOK-a primarno su namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i nezaposlenim osobama, ali i svim ostalim zainteresiranim za razvoj karijera.

Župan Željko Kolar je prilikom otvorenja pozdravio sve okupljene i zahvalio na dosadašnjoj suradnji područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. ‘

– Mi toliko projekata radimo zajedno, kroz Partnersko vijeće, kroz Gospodarsko socijalno vijeće, kroz Gospodarski zbor i preko naših srednjih škola. U projektu su jasno određene ciljane skupine kojima se obraćamo i pozvani ljudi, koji u partnerstvu sa vama moraju taj projekt provesti. Naravno da je situacija u kojoj danas živimo vrlo izazovna, da se mijenja iz mjeseca u mjesec. Teško je dugoročno planirati i to je dodatno opterećenje za one koji moraju izabrati svoje zanimanje. I svaka stručna pomoć, osim roditeljskog savjeta, će i te kako dobro doći. Veselim se našoj daljnjoj suradnji – poručio je župan Kolar.

Centar je otvorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, dok su okupljene pozdravili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapine Goran Vukmanić.

– Svaki CISOK otvoren je za sve građane, bilo da ste učenik, student, roditelj, nezaposlena ili zaposlena osoba, poslodavac, učitelj ili bilo tko drugi, savjetnici CISOK-a na usluzi su za sva pitanja ili nedoumice, koje možete imati u razvoju karijere, a sve usluge CISOK-a su potpuno besplatne. Posebno educirani savjetnici će pomoći u planiranju karijere, pružit će podršku u definiranju profesionalnih ciljeva i usmjeravat će u razvoju karijere, od prijelaza iz škole u školu, iz škole na posao. Svi građani mogu i samostalno u centru pretraživati objavljene natječaje za posao, prikupiti informacije o obrazovnim mogućnostima i mogućnostima stipendiranjima, te o mogućnostima zapošljavanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i koristiti se različitim online alatima poput Upitnika samoprocjene osobina osoba povezanih s poslom, sustava informacija o tržištu rada te drugih portala – kazao Vukmanić.

– Važno je istaknuti da je današnje tržište rada dosta dinamično, imamo danas oko 115.000 nezaposlenih. U Krapinsko – zagorskoj županiji su podaci povoljni, no ovaj sustav profesionalnog usmjeravanja usmjere je na preventivno djelovanjem prema onima koji će dolaziti na tržište rada, dakle osnovne i srednje škole, a i prema osobama, koje će tijekom života promijeniti u više navrata zanimanje“ – kazao je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.

– Uistinu mi je zadovoljstvo što se otvara ovaj ured. U današnje užurbano vrijeme u kojem nas brzina vremena sve pregazi, vrlo je bitno, pogotovo za naše mlade, da ih se može usmjeriti, da im se može otvoriti put, jer to je ključ na početku i tijekom karijere. Cjeloživotno učenje je sastavni dio naših života – rekao je gradonačelnik Gregurević.

Među okupljenima je bila i zamjenica župana Jasna Petek, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Helena Matuša, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Nenad Kučiš te ravnateljice i ravnatelji srednjih škola s područja naše županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba