NA BLAGDAN SVETOG NIKOLE: Grad Varaždin proslavio svoj dan

‘BEZ FIGE V ŽEPU’ DO PUNOG POTENCIJALA: “Želimo riješiti one boljke koje predstavljaju uteg našem gradu i koče nas u ostvarenju svega onoga što zaslužuje“

Objavljeno: 07.12.2022. zagorjeinternational

U utorak je, na blagdan Svetog Nikole, povodom Dana grada, u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta, održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Među mnogobrojnim uzvanicima, svečanosti je nazočila i izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanik Predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Damir Habijan, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić, saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora, Mišel Jakšić i Siniša Jenkač, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić,  biskup Varaždinske biskupije monsinjor Božo Radoš, generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji sa sjedištem u Zürichu Slobodan Mikec, zamjenicu varaždinskog župana Silvija Zagorec i drugi uzvanici.

Svečanost je započela himnom Lijepa naša koju je izveo Zbor Katoličke osnovne škole “Svete Uršule“ – “Uršuline zvjezdice“  koji vodi  Višeslav Jaklin, a zatim je prigodnim govorom, sjednicu otvorila predsjednica Gradskog vijeća Varaždina Zdravka Grđan koja je istaknula:

 -Danas je poseban dan, svečanost kojom odajemo poštovanje našem gradu, našim žiteljima i kada svi težimo boljem za sve nas zajedno. Riječi koje čujemo imaju samo jedan cilj – da nas ne udalje, već da nas zbliže. Život ima lijepih trenutaka i loših. Tako i Varaždin ima svojih boljih dana, ali i kriza. Nekada upravo teška vremena iznjedre nove nade, budućnost i ideje te stave stvari na svoje mjesto. Krizu moramo promatrati i kao temelj za promjene i napredak.  Viktor Frankl je rekao “ Iz ruševina se najbolje vide zvijezde” – kazala je Građan.

Čestitke građanima Varaždina uputili su Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca, Silvija Zagorec, zamjenica varaždinskog župana, Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, zastupnik u Hrvatskom saboru, Ivan Paladina, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Damir Habijan, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Melita Mulić, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske, savjetnica PRH za ljudska prava i civilno društvo.

Za dobrobit građana

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj podsjetio je na projekte koje su ostvareni u proteklom razdoblju, istaknuvši:

-Svi koji me poznajete dobro znate da se ne mirim s prosječnim, s onim što drugi mogu ostvariti i postići. Čini mi se da se uvijek može napraviti još više. Kao što ste čuli, pred nama je puno posla, ljestvicu smo podigli visoko jer je uistinu toliko toga što želimo i moramo napraviti kako bi se Varaždin razvijao još više i jače. Prvenstveno želimo riješiti one boljke koji predstavljaju uteg našem gradu i koče nas u ostvarenju svega onoga što Varaždin zaslužuje. Siguran sam u to da ne zaslužuje da žmirimo na realne probleme koji oko nas postoje. Očekujemo podršku s državne razine i nastavak dobre suradnje s Varaždinskom županijom jer smatram da je suradnja za dobrobit naših sredina i naših građana jedini ispravni put. Budimo primjer kako raditi i kako stvarati jer rezultate te suradnje ostavljamo onim najvažnijima, našim mladima i našoj djeci – poručio je.

Gradonačelnik je istaknuo kako u posljednje vrijeme vrlo često govori o odgovornosti i posvećenosti gradskim interesima koji u najvažnijim projektima i odlukama moraju biti, kako je rekao, ispred i iznad bilo kakve politike, stranke, interesne skupine ili pojedinca.

-Kad razmišljamo o tome, na svakom je od nas da postavi sebi pitanje: “Jesmo li odvagali krivo, jesmo li nešto propustili učiniti ili nam jednostavno nije bilo dovoljno stalo? “ Kao izabranim dužnosnicima koji sudjeluju u donošenju odluka, naša odgovornost je tim veća jer naši potezi i odluke utječu na širok krug ljudi, i to onih koji od nas očekuju da se izdignemo iznad osobnih ambicija i radimo i odlučujemo i djelujemo tako da svima bude bolje, da učinimo razliku, korak naprijed, da po tom koraku budemo prepoznati kao odgovorni ljudi. Mnogi tu svoju odgovornost ne shvaćaju tako, zatomljuju je dok ona potpuno ne nestane, izgubljena u bespuću pohlepe osobnih ambicija. Kada moć i vlast dođu u ruke onih koji ne mare i ne posjeduju moralne kvalitete, to šteti, ne samo pojedincima nego i cijeloj zajednici, a to nas je prošlost, ali i sadašnjost, zaista dobro naučila – rekao je gradonačelnik, poručivši:

-Politika nas pozicionira, a često toliko puta koči u donošenju ispravnih odluka. U tom smislu sebe bih mogao nazvati možda najgorim političarom jer meni nije stalo do političke karijere i do nekakvih osobnih političkih postignuća. Meni je jednostavno stalo isključivo i samo do našeg grada. Zato onima kojim je jedini fokus politika nije razumljiv ovakav moj politički stil bez “fige v žepu“. Ja samo iskreno želim da naš grad kojeg svi toliko volimo i s kojim se na široko ponosimo, uistinu postigne svoj puni potencijal i da uz ljepotu i toplinu kojom zrači pokaže i svu svoju gospodarsku i ekonomsku snagu, da bude grad mjera i obrazac, grad u koji se uvijek poželiš vratit. A grad su ljudi, grad smo mi – zaključio je Bosilj.

Nove vrijednosti

Čestitavši svim građankama i građanima Varaždina dan njihova grada zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec naglasila je da je Dan grada možda i najbolja prigoda da se još više izrazi optimizam i nada koji su potrebni.

– Ponekad se u rješavanju mnogobrojnih problema s kojima se susrećemo svi mi koji obavljamo javne dužnosti pitamo vrijedi li se boriti, ima li smisla ići dalje unatoč zaprekama, je li se moglo učiniti nešto drugačije ili bolje. Ono što na sve zajedno treba voditi prilikom takvih razmišljanja su ljudi. Građani koji su nas odabrali da služimo i radimo u njihovom interesu. Da rješavamo probleme i stvaramo nove vrijednosti. A koji grad se može bolje i više podičiti svojim građanima, svojim stanovnicima nego Varaždin. Upravo su ovaj grad nosili, stvarali i davali pečat razvoju njegovi građani. Oni koji su kroz obrtništvo, industriju, kulturu, umjetnost, sport i obrazovanje ovaj grad učinili prepoznatljivim diljem cijelog svijeta. Upravo njima, koji su pokretači sredine u kojoj žive, najviše smo odgovorni – rekla je zamjenica župana  Zagorec.

Kako Varaždin kao povijesno, kulturno i gospodarsko središte zaslužuje da Varaždinska županija da poseban doprinos njegovom daljnjem razvoju, a prema riječima dožupanice Zagorec to i čine – i to prvenstveno na području obrazovanja i zdravstva.

– Tako se u samom gradu Varaždinu na području zdravstva provode projekti vrijedni gotovo 80 milijuna eura. Već početkom 2023. godine bit će u sklopu Opće bolnice Varaždin otvoreni objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevne bolnice. Sljedeće godine će početi izgradnja najvećeg i najznačajnijeg projekta, Centralnog operacijskog bloka. Poseban naglasak Varaždinska županija stavlja na obrazovanje. U samom Varaždinu provodimo projekte ukupne vrijednosti od oko 28 milijuna eura, od kojih je najveći projekt Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu pri Medicinskoj školi Varaždin. Pripremamo i projekt dogradnje te energetske obnove Glazbene škole u Varaždinu, najstarije glazbene škole na ovim prostorima koja je oduvijek bila rasadnik vrhunskih glazbenih virtuoza koji su ime Varaždina i Varaždinske županije pronosili diljem svijeta. Varaždinska županija kontinuirano ulaže u razvoj centara izvrsnosti. Od 14 centara izvrsnosti, njih čak 13 ima sjedište u Varaždinu. Zahvaljujući njima, učenici razvijaju svoje talente, upoznaju se s novim tehnologijama, priprema ih se da budu globalno konkurentni. Formirani su i strukovni centri izvrsnosti kako bi srednjoškolci u suvremeno opremljenim praktikumima stjecali znanja i vještine tražene u realnom sektoru. Samo ova ulaganja, od preko 100 milijuna eura, govore da nam je zajednički cilj stvaranje suvremenog društvo utemeljenog na znanju kao i stvaranje jake zajednice zdravih ljudi – naglasila je zamjenica Zagorec.

Predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj uručili su javna priznanja Grada Varaždina, koja su odlukom Gradskog vijeća primili Mateo Žugec, Vindija d.d. Varaždin, Anđelko Mladenović, Slobodan Mikac, Jana Koščak, posthumno Josip Hehet. Plakete Grada su uručene Zboru Katoličke osnovne škole Svete Uršule “Uršuline zvjezdice“, Udruzi udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije “Zipka“, Udruzi Ritam misli, Mili Sekuliću, Nogometnom klubu Udarnik, Krunoslavu Mikulčiću, Atletskom klubu “Sloboda“.

Dodijeljene su i Nagrade Grada, a uručene su Udruzi veterana 7. gardijske brigade “Puma“, Vladimiru Gotalu, Fakultetu organizacije i informatike Varaždin.

 Na kraju svečanog uručivanja javnih priznanja, Nagrade za životno djelo uručene su Josipu Totu, Zlatku Isteru te Dariji Hreljanović koja se obratila u ime nagrađenih.

Gradonačelnik Bosilj je novim časnicima i dočasnicima Varaždinske građanske garde predao Sablje i nove činove, a svečanost su odličnim nastupom uveličali članovi nuSynergetic Orchestra sastavljen od profesora i učenika Glazbene škole u Varaždinu. Svečanost je završila prikazivanjem video spota pjesme “Varaždinu u sutonu“ koju je otpjevao Nino Golob, a tekst napisala Mirjana Karakaš Kolarek te svečanim domjenkom u prostoru nekadašnje knjižnice u kazalištu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba