Nastavak ujesen iduće godine

Završilo prvo izdanje programa “Na konju u Muzeje“ – mini školu jahanja osvojio Petar Cvetko 

Objavljeno: 06.12.2022. zagorjeinternational

Kiša i hladno vrijeme nisu spriječili pedesetak djece i njihovih roditelja u nedjeljnom dolasku u Kumrovec na završnicu programa “Na konju u Muzeje“ koja je u Kumrovec dovela svetog Nikolu i Krampusa s darovima kojima su se djeca osobito razveselila, baš kao i vožnji u kočiji koju su vukla dva krasna konja.  

Također, djeca su i taj dan mogla sudjelovati na radionicama povezanima s drvenim konjićima, prisustvovala su paljenju druge adventske svijeće, a podijeljeni su im i poklon paketi kao nagrada za sudjelovanje u programu “Na konju u Muzeje“.

Među mnoštvom radosnih dječjih lica jedno se posebno isticalo, ono dječaka Petra Cvetka jer upravo su on i njegova obitelj, u elektronskom izvlačenju nagrada, bili najsretniji i osvojili glavnu nagradu – mini školu jahanja. Nagradu im je predao Josip Knezić, predsjednik Centra ‘Ritam s konjem’ iz Stubičkih Toplica koji je bio partner projekta i osigurao nagradu.

Program je trajao od 5. studenoga do 4. prosinca, dakle pet tjedana, a u njemu je sudjelovalo svih pet ustrojstvenih jedinica koje čine Muzeje Hrvatskog zagorja. Tijekom programa kojemu je glavna tema bio, “konj“ djeca i njihovi roditelji mogli su pohađati radionice svaki vikend u nekom drugom muzeju – Dvoru Veliki Tabor, Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, Muzeju krapinskih neandertalaca ili u Muzeju “Staro selo“. 

Drveni konjići tijekom radionica bili su oslikavani, opremani, dobivali su jahače, kočiju i spoznaju o svome razvitku kroz povijest, a djeca su o konjima informacije mogla pronaći i u posebno kreiranoj edukativnoj publikaciji s naljepnicama.

Muzejske pedagoginje Tatjana Brlek, Lorka Lončar Uvodić i Kristina Pavlović imale su u nedjelju pune ruke posla s djecom koja su htjela sve isprobati, a pri oslikavanju na tradicijski način pomagala im je i Ivana Šuštić čiji se obrt Drvene igračke ‘IML’ pobrinuo o proizvodnji drvenih konjića za potrebe projekta. 

Djeca su zahvalila i Marku Kolmanu (OPG Kolman) i Joži Iliću što su im omogućili jedinstveni doživljaj vožnje u kočiji s konjima, a Udruzi ‘Kolovrat’ što je poslala svetog Nikolu i Krampusa. 

Ono što je program pokazao jest da roditelje i djecu zanima ovakav način učenja i zabave u muzejima, pa će se s projektom “Na konju u Muzeje“ nastaviti i sljedeće godine ujesen.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter