Volonterka i članica Društva “Naša djeca“ Zabok, Melita Hršak, dobitnica je prestižne Državne nagrade za volontiranje

“Uvijek vedra i nasmijana, otvorena i spremna na nove izazove, a prije svega odgovorna i savjesna te se na nju može osloniti u svakom trenutku, Melita je pravi primjer drugima”

Objavljeno: 06.12.2022. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca, u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike svečano su dodijeljene Državne nagrade za volontiranje u 2022. godini, a radi se o najvišem priznanju za doprinos promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj. 

Ministar Marin Piletić i državna tajnica Marija Pletikosa svečano su uručili Državnu nagradu za volontiranje u kategoriji volonterka, koordinatorica volontera i organizator volontiranja.

Od 2016. godine 

Državna nagrada za volontiranje u 2022. godini u kategoriji volonterke je dodijeljena Meliti Hršak iz Krapinskih Toplica, članici Društva “Naša djeca” iz Zaboka, Antoniji Katić iz Društva “Naša djeca“ Opatija u kategoriji koordinatorice volontera te Udruzi za terapiju i aktivnosti pomoću konja “MOGU“ Osijek u kategoriji organizatora volontiranja.

Melita je u DND-u Zabok počela volontirati 2016. godine kada je upisala Srednju školu Zabok te je uključena u većinu aktivnosti, akcija, programa i projekata koje provodi Društvo “Naša djeca“ Zabok. To pokazuje i dokazuje njezinu zainteresiranost za široki spektar aktivnosti za djecu te njezinu veliku želju za učenjem, usavršavanjem i napredovanjem. Također, pokazala je veliko srce i odmah se uključila nakon potresa u organizaciju radionica i igara koje je DND Zabok organiziralo za djecu iz Petrinje. S djecom je počela raditi na samom početku svog volonterskog iskustva te joj je baš to pomoglo da se usmjeri na rad s djecom, a moglo bi se reći i na odabir fakulteta i budućeg zanimanja. 

Studentica je 1. godine diplomskog studija Edukacijske rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a svoju želju za daljnjim rastom u struci obilježava volontiranjem u udrugama kojima je cilj pružanje podrške te promicanje i provođenje aktivnosti za poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Tako je tijekom 2021. i 2022. godine bila uključena u mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu različitih programa i projekata koje uključuju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. 

Uključena u brojne aktivnosti

Osim neposrednog rada s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, uključivala se u volonterske akcije kojima je cilj promicanje njihovih prava i jednakosti pa je tako uz Studentski zbor ERF-a i Društvo tjelesnih invalida svojim radom doprinijela upoznavanju šire javnosti s navedenim populacijama, a povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Melita je sudjelovala u organizaciji i provedbi “Projekta OSI – Otkrij, Spoznaj, Iskusi“ te je također volontirala na Festivalu jednakih mogućnosti.

– Uvijek je vedra i nasmijana, otvorena i spremna na nove izazove, a prije svega odgovorna i savjesna te se na nju može osloniti u svakom trenutku. Melita kao aktivna volonterka pruža primjer i ostalim mladim osobama i na taj način promovira volontiranje, jačanje svijesti o vrijednosti volonterskog rada i važnosti volontiranja. Svaka volonterska aktivnost i sudjelovanje u njoj dodatno ju motiviraju za rad u nekim budućim aktivnostima, pri čemu rado preuzima inicijativu za njihovu buduću organizaciju ili nadogradnju – dodala je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba