PREGRADA: Dovršena 2,3 milijuna vrijedna prva faza radova na obnovi rodne kuće Janka Leskovara u Valentinovu

“Spasili smo objekt od propadanja, već je napravljen preliminarni muzeološki program, a kad se uredi, služit će i za potrebe MO-a Bušin”

Objavljeno: 06.12.2022. Vanja Hozmec

U Valentinovu, mjestu u sastavu grada Pregrade, jedan od najpoznatijih objekata, ako ne i najpoznatiji, rodna je kuća hrvatskog književnika Janka Leskovara koja je, zahvaljujući suradnji Grada i Županije, spašena od propadanja. 

Naime, kuća je u zajedničkom vlasništvu Grada Pregrade i Krapinsko – zagorske županije, a nedavno je završena konstrukcijska obnova koja se provodila tijekom 2022. godine. Obnovljeno zdanje su u utorak obišli pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, predstavnik Konzervatorskog odjela u Krapini Igor Cindrić, predsjednik Županijske skupštine KZŽ Zlatko Šorša te župan Željko Kolar. 

Sve u roku 

Gradonačelnik Vešligaj tom je prilikom posebno istaknuo važnost zajedničkog djelovanja Grada i Županije, a sve s ciljem da se ova kuća očuva. 

– Zajedno smo sa Županijom spasili ovaj objekt od propadanja na način da samo ga prvo otkupili, a onda smo se javili na natječaj Fonda solidarnosti Europske unije i ostvarili 2.361.000 kuna sredstava. Drago mi je da smo imali dobre izvođače koji su uspjeli sve napraviti u roku. Osim konstrukcijske obnove smo uspjeli i na nadograđenom dijelu, koji se morao nanovo graditi jer je stari dio bio previše oštećen, dovršiti fasadnu ovojnicu i tako smo dovršili prvu fazu – rekao je Vešligaj.  

Iako je konstrukcijska obnova dovršena, posla još ima.

– Pri kraju je izrada glavnog projekta s kojim se planiramo dalje javljati na natječaje, najvjerojatnije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kako bi mogli napraviti završne radove koji se odnose na kompletno unutarnje uređenje. Također, napravili smo i preliminarni muzeološki program koji će služiti kao osnova za izradu stalnog muzejskog postava. S tim smo se programom već javili na natječaj Ministarstva kulture da dobijemo projektnu dokumentaciju s kojom ćemo se kasnije javiti na neki od programa EU. Muzejski će postav, osim baštine i kulture, odnosno naslijeđa Janka Leskovara, prikazivati i povijest ovog kraja, naših dvoraca te kompletne književnosti Hrvatskog zagorja. Rokovi za to još nisu poznati, sve ovisi o natječajima – rekao je gradonačelnik te dodao da će rodna kuća Janka Leskovara služiti i za potrebe mjesnog odbora Bušin koji obuhvaća naselje Valentinovo:  

– Time onda pokazujemo i koliko nam je važno ulaganje u naše mjesne odbore i sva naselja na području našeg grada – dodao je Vešligaj. 

Predstavnik Konzervatorskog odjela u Krapini Cindrić je otkrio da je ovo samo jedan u nizu primjera završene konstruktivne obnove na kulturnom dobru.

– Napravljen je i korak više. Iz nacionalnih sredstva završilo se pročelje kuće. Kuća ima dvije vrijednosti, dakle povijesnu vrijednost jer se radi o kući hrvatskog književnika, a s druge strane imamo i primjer građanske arhitekture u mjestu koje nije grad, odnosno ruralnom području. Malo je takvih primjera, u pravilu se obnavljaju građevine koje su unutar zaštićenih kulturno povijesnih cjelina ili crkve. Ovo je jedan primjer gdje kuća ima više aspekata valorizacije, odnosno zaštite i to je jako dobar primjer koji je prezentacijski, a ujedno smo kuću ojačali. Nadam se da će se u budućnosti završiti s cjelokupnom obnovom te da će kuća jednog dana postati muzej u službi prezentacije baštine Janka Leskovara – rekao je Cindrić. 

Jasna vizija 

Ponosan zbog završetka ove faze radova bio je i župan Kolar koji se prisjetio da je prije svega godinu dana stajao na istom mjestu, no ispred njega se tada nalazio potpuno devastirani objekt. Sada je to druga priča.

– S jasnom vizijom Grada i pravovremenim javljanjem na natječaj, prepoznavanjem kapaciteta objekta, sada stojimo pred završetkom prve faze radova. Grad je pozvao Županiju da bude partner u ovom projektu. Zajednički smo otkupili objekt s okolnim zemljištem, a Grad je i tada imao jasnu viziju i cilj da ova kuća bude uređena i da služi očuvanju baštine Janka Leskovara s jedne strane, dok s druge strane da bude na dispoziciji mještanima ovog mjesnog odbora. Daljnji koncept i razvoj ovog projekta i povlačenja sredstava je također vrlo jasan, jedino još uvijek nemamo definiranu listu raspisivanja natječaja u novoj financijskoj omotnici da bi se moglo preciznije reći do kojeg bi vremena ovaj projekt mogao biti zaokružen. U sljedeće tri godine, uz adekvatno raspisivanje natječaja, bit će moguće zatvoriti kompletan koncept – rekao je Kolar te završio čestitkama gradonačelniku i njegovom timu na sjajno obavljenom poslu, kao i izvođaču radova, ali i Konzervatorskom odjelu u Krapini. 

Inače, radove je na rodnoj kući Janka Leskovara izvodila tvrtka ‘Završni radovi Krešo’ iz Krapinskih Toplica, stručni je nadzor vršila tvrtka ‘BUILD ING d.o.o.’ iz Ivanca, a projektantski nadzor vršila je tvrtka ‘Kostelgrad-projekt’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba