Zagorska prijestolnica, Krapina, slavi 829. rođendan, komplimenti pristizali sa svih strana, Festivalsku dvoranu ispunila odlična atmosfera

OGLEDALO ŽUPANIJE: Odrednica ovog grada je uspješnost, neka vas rad spaja 

Objavljeno: 06.12.2022. Vanja Hozmec

Danas je blagdan svetog Nikole, dan kojem se raduju djeca diljem svijeta jer se zna što to znači. U čistim čizmicama nađe se pokoji slatkiš koji obraduje baš svako dijete. A osim djece, razloga za veselje danas imaju i Krapinčanke i Krapinčani jer njihov grad, a i župa upravo na blagdan svetog Nikole, koji je ujedno i njegov zaštitnik, slave svoj dan. 

Veselo je stoga bilo na Svečanoj sjednici koja je upriličena u Festivalskoj dvorani, a kojoj su nazočili brojni uzvanici. Je li bilo veselo zbog svetog Nikole ili zbog brojnih projekata koji su u posljednje vrijeme realizirani na području grada, ne znamo, no predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović na samom je početku istaknuo da je Vijeće za svog mandata uspješno održalo 11 sjednica, a potom je istaknuo i ključne projekte zbog kojih su u Gradu izrazito sretni.  

Projekti koji vesele

– Prije svega, povećani su kapaciteti Dječjeg vrtića ‘Gustav Krklec’ čiji je osnivač Grad, te su odobrena sredstva za izgradnju novog vrtića od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja čijom će se izgradnjom znatno povećati dostupnost vrtića na području grada. Također, osobito smo ponosi na otvorenje spomenika poginulim Zagorcima u Domovinskom ratu, a isti je rezultat suradnje s Vladom RH i Ministarstvom hrvatskih branitelja. Isto tako, posebno veseli što je u Podgori otvoreno i novo nogometno igralište s umjetnom travom – istaknuo je Gregurović pa nastavio:

– Krapina je grad s 829 godina dugom povijesti te zaslužuje i budućnost. Siguran sam da će brzi internet, čija je realizacija u završnoj fazi, doprinijeti još boljem i bržem razvoju, a uz to će posebno razveseliti naše mlađe sugrađane – dodao je predsjednik Vijeća Gregurović te uputio čestitke povodom Dana grada i njegovog zaštitnika svetog Nikole svim Krapinčankama i Krapinčanima.  

Gradonačelnik Zoran Gregurović nadovezao se na predsjednika Vijeća Gregurovića te govorio o najvažnijim projektima koji su realizirani u protekloj godini, a posebno se dotaknuo sanacije odlagališta otpada Gorjak, koja je u tijeku.

– Da se nije krenulo u realizaciju tog projekta, izazvao bi se problem, s kojim se suočavaju i znatno veće i bogatije sredine od nas. Zahvaljujem se na podršci Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Županiji i susjednim općinama koje sudjeluju. Prošle su godine uz pomoć Fonda nabavljene dodatne kante za reciklažni otpad, a ove godine komposteri koji se dijele građanima. Naše komunalno poduzeće ove je godine nabavilo i dva nova vozila za odvoz smeća – rekao je Gregurović.

Dodao je i da na području grada nikada nije bilo manje nezaposlenih te da se poduzetnička zona velikom brzinom razvija i gradi. 

Zajedništvo i suradnja 

– Niču nove hale, a nekoliko ozbiljnih projekata je u realizaciji ili u pripremi. Od velike pomoći poduzetnicima bit će novootvorena Ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG bicroa u Poduzetničkom centru, a Gradska uprava kroz razne subvencije brine o svim generacijama svojih stanovnika – dodao je gradonačelnik i za kraj uputio zahvalu svim suradnicima: 

–  Želim zahvaliti svim svojim suradnicima, vijećnicima, neovisno iz koje političke opcije dolaze, svom zamjeniku, zaposlenicima Gradske uprave, gradskih poduzeća i ustanova na trudu, angažmanu i suradnji. Uvažavajući činjenicu različitosti političkog pogleda, kod nekih problema moramo gledati na sličnosti, a ne na ono što nas razdvaja. Želimo da na takvim postulatima gradimo našu budućnost, ali i budućnost naše djece. Neka vam nadolazeće vrijeme božićnih blagdana i nova godina, donesu svako dobro – poručio je gradonačelnik Gregurović. 

Svečanoj je sjednici nazočila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koja je istaknula da je Krapina prepoznala sve blagodati ulaska Hrvatske u EU, a što se vidi na brojnim projektima koji su dovršeni, ili su u tijeku realizacije. 

– Vidljiv je veliki napredak i veliki projekti. Kao resorno Ministarstvo regionalnog razvoja i cijela Vlada, tu smo da pružimo podršku i pomoć u realizaciji brojnih projekata koji postaju trajna vrijednost u vašem gradu. Grad Krapina je povijesni stari grad, a danas je kulturno – administrativno središte Krapinsko – zagorske županije. Prepoznali smo da zajedno s vama decentraliziramo sredstva iz Europske unije i jedan dio sredstava koje imamo kao veliku mogućnost u narednih, možemo reći desetak godina, spustimo u odlučivanje gradova, odnosno lokalne zajednice. Danas među najuspješnijim državama, kada govorimo o završetku ovog kompleksnog procesa, Hrvatska ima odobreno ukupno 25 milijuna eura do kraja desetljeća na raspolaganje svima nama, kako javnom sektoru i uslugama, tako i našim gospodarstvenicima, znanstvenicima, ali i civilnom društvu. Vjerujem da ćemo svi zajedno koristiti ova sredstva na dobrobit i zajednički razvoj svih dijelova Hrvatske vodeći se osobnim motom ravnomjernog razvoja u kojem nijedan dio Hrvatske neće biti zapostavljen – poručila je Tramišak. 

Onima koji su se tijekom godine posebno istaknuli, na svečanoj su sjednici dodijeljena i gradska priznanja. 

Gradska priznanja 

Mala je plaketa dodijeljena Luki Hršaku za uspjehe postignute na natjecanjima iz znanja, dok je plaketa grada pripala profesorici Miljenki Hršak za mentorske uspjehe postignute na natjecanjima iz znanja i za doprinos razvoju obrazovanja i mentorstva u gradu. Nadalje, Veterinarskoj stanici u Krapini je plaketa grada dodijeljena povodom 70. obljetnice, a plaketu je primila i doktorica Almira Tabaković za doprinos u unapređenju zdravstvene skrbi djece u gradu. Povelje su dodijeljene Branku Ovčariću za izniman doprinos u promicanju kajkavske popevke te cjelokupnog kajkavskog glazbenog stvaralaštva, Udruzi umirovljenika Krapina povodom 75. obljetnice uspješnog rada i djelovanja te izv. prof. dr. sc. Sanji Sever Mališ za izniman doprinos u razvoju ekonomske znanosti i promicanje imena Grada Krapine. Osim tih priznanja dodijeljena su i dva priznanja gradonačelnika. Jedno je pripalo Marijanu Merkašu za izniman doprinos unapređenju lokalne zajednice, a drugo tvrtki ‘Knauf Krapina d.o.o.’ za doprinos razvoju gospodarstva. 

Uime nagrađenih prisutnima se obratila dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, inače Krapinčanka, Sanja Sever Mališ. 

– Grad Krapina je uspješan grad, a dobiti nagradu je jako lijepo jer je ona rezultat dugotrajnog rada i odricanja, ali je i poticaj kako bismo u budućnosti radili još bolje i kvalitetnije te kako bismo bili inicijatori pozitivnog društvenog napretka. Ovo priznanje nije samo naše priznanje. Mislim da je svatko od vas utkao djelić toga u naš zajednički uspjeh i zato je to naša zajednička pobjeda. Hvala vam od srca na tome – poručila je Sever Mališ. 

Uime načelnika i gradonačelnika, prisutnima se obratio gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji je najprije uputio čestitku laureatima. 

– Nagrade govore o ljudima koji su te nagrade zaslužili iz različitih područja života, gospodarstva, kulture, sporta. Napose mladi. One govore o onome što je odrednica ovog grada, a to je uspješnost. Kako bi se dogodila realizacija, potrebna je strategija i jasna vizija razvoja grada kako biste znali i mogli napraviti to da Krapina bude uspješan grad i kako bi provodio projekte koje je nabrojao gradonačelnik. Pred svima nama su veliki zadaci i ne sumnjam da u onome što slijedi, uz dobre projekte, će biti puno uspjeha. Neka vas rad spaja, a ne razdvaja u daljnjem razvoju Krapine – poručio je Turk. 

Župan Željko Kolar dodao je da je u Krapini provedeno mnogo projekata koji su doprinijeli razvoju samog grada, ali i cijele Krapinsko – zagorske županije, stoga, kako je zaključio, u Krapini vlada posebno dobra atmosfera.  

Čovjek je ključ uspjeha 

– Ja kao župan, ali i cijeli moj tim, se veselimo svakom projektu kojeg Grad provodi, bio on manji ili veći, baš zato jer je Krapina većim dijelom ogledalo same županije. Da bi bili uspješni, moramo surađivati. Postoje izbori gdje ljudima dajemo mogućnost da izaberu, nakon toga, svi koji su dobili povjerenje građana su dužni surađivati s ciljem da se projekti bitni za ljude i realiziraju – započeo je Kolar, pa nastavio: 

– Izazovna su vremena. Prvo smo imali potrese, a onda je došao i rat u Ukrajini i sve je to dovelo do poremećaja na tržištu roba, usluga, cijena… Teško je u ovo vrijeme voditi općinu, grad, županiju ili bilo što, no moram čestitati gradonačelniku Greguroviću i njegovom timu na provedenim projektima te želim naglasiti da ćemo mi kao Županija i dalje biti partner u svim projektima koji su bitni za razvoj Krapine. Također, želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i ministrici Tramišak na odluci da sva sjedišta županije imaju svoj ITU mehanizam jer kroz novu financijsku omotnicu i NPOO će svi biti u istoj mogućnosti boriti se za provedbu europskih projekata, no ovo je nešto dodatno što će omogućiti ravnomjerni razvoj sjedišta svih županija u Hrvatskoj, a to je izuzetno bitno – poručio je Kolar i na kraju poslao čestitke svim nagrađenima uz misao da je čovjek uvijek ključ uspjeha.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter