POVODOM 31. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA LIPIKA: Članovi zabočke HVIDR-e posjetili spomen obilježje kod Lipika

“Uz sjećanje na dane ponosa slave i žrtve poginulih, ovim okupljanjem dostojanstveno promičemo istinu o Domovinskom ratu – da se ne zaboravi i ne ponovi”

Objavljeno: 05.12.2022. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja 31. godišnjice oslobođenja grada Lipika i okolice, članovi zabočke HVIDR-e, predvođeni predsjednikom Rajkom Bartolinom, pukovnikom HV-a u miru, su se, već tradicionalno, okupili kod spomen obilježja u Dobrovcu kod Lipika.  

Naime, prije 31 godinu, nakon više od 100 dana teških borbi, Lipik je oslobođen od neprijatelja te je time postao prvi oslobođeni grad u domovinskom ratu u RH. 

U kodnim imenima akcija oslobađanja u Zapadnoj Slavoniji “Maslačak“ i “Orada“, koje su kasnije prerasle u veliku operaciju “Otkos 10“ za oslobađanje Zapadne Slavonije, među brojnim dragovoljačkih postrojbi iz Zagreba, Rijeke, Čakovca, Križevaca i Varaždina, sudjelovale su i dvije postrojbe iz bivše Općine Zabok koje su djelovale pod kodnim imenom “Okac“ i “Delta“ i direktno bojno u oslobađanju mjesta Lovske, Bujavice, Prekopakre, Klise, Grada Lipika, Dobrovca i Tri naselja Dereze. 

Za organizaciju i zapovijedanje antiterorističke postrojbe “Delta“, pričuvnog sastava MUP-a, posebno je pohvaljen zapovjednik “Delte“ Rajko Bartolin, a svi pripadnici postrojbi odlikovani su Spomenicom Domovinskog Rata. 

– Uz postrojbe 1. Gardijske brigade “Tigrove” i ostale tri lokalne brigade HV-a, zaustavljeno je veliko pretjecanje zamišljenog koridora RH na dva dijela, a u oslobađanju navedenih područja poginulo je 320 branitelja, te svake godine okupljamo se na spomen obilježjima u Dobrovcu gdje uz sjećanje na dane ponosa slave i žrtve poginulih, dostojanstveno promičemo istinu o Domovinskom ratu, da se ne zaboravi i ne ponovi – poručili su iz HVIDR-e. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba