Pamtit ćemo ga po mnogočemu

Preminuo je Rudi Aljinović, Lastan iz Modre Laste

Objavljeno: 04.12.2022. zagorjeinternational

– Rudi Aljinović, hrvatski publicist, feljtonist, putopisac i tvorac Lastana iz Modre Laste, umro je jučer u bolnici u Vinogradskoj – objavila je udruga STRIPFORUM na Facebooku.

Iz bogate biografije izdvajamo tridesetak scenarija za stripove Maurovića, Bekera, Dovnikovića, Delača, Svirčića, Bednjanca, Radilovića, Srezovića, Lordanića i Bešlića. Brojnim napisima o stripu pridonio popularizaciji i afirmaciji medija kao značajnog segmenta popularne kulture i priredio prvu izložbu stripa u nas, te više predavanja o stripu.

– Pamtit ćemo ga i kao autora feljtonskih i magazinskih priloga u nizu listova i revija, a naročito po njegovom doprinosu u Plavom vjesniku, kao urednika stripa u ZOV-u, kao prvog Lastana koji je odgovarao na pitanja čitatelja u Modroj lasti, kao i po njegovom nevjerojatnom poznavanju povijesti hrvatskog stripa kojeg je rado dijelio s čitateljima i u Stripforumovim izdanjima – napisali su.

Rubrika “Dragi Lastane” nastala je još krajem 1960-ih i vrlo brzo postala dio svakodnevnog života školaraca i mladih. Bila je poznata u zemljama bivše Jugoslavije, dok je sam Lastan s vremenom ušao u legendu zahvaljujući kratkim, inteligentnim i duhovitim odgovorima. Pitanja koja su mu postavljala djeca najčešće su se odnosila na ljubavne probleme tipične za adolescentsko razdoblje, iako je bilo i onih socijalne tematike.

Na adresu Modre laste znalo je stići više od petsto pisama tjedno, a neki su u kuverte čak stavljali i desetak dinara ne bi li im Lastan odgovorio. Mladi su se čitatelji ponekad potpisivali nadimcima kao što su Tužan, Nesretna, Suvišan, Razočarana ili Zabrinut, pa je Lastan 1972. izdao Naredbu br. 1 kojom zabranjuje takve nadimke.

Njegov identitet godinama je znala samo redakcija Modre Laste.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba