VELIKI INTERVJU - GRADONAČELNIK KRAPINE ZORAN GREGUROVIĆ: Uoči Dana grada čelni čovjek zagorske prijestolnice govori o učinjenom ove godini i najavljuje nove projekte

“Ponekad smo mi Krapinci previše kritični sami prema sebi, a previše veličamo druge, no nagrade koje nam stižu za turizam i gospodarstvo potvrđuju da smo na pravom putu”

Objavljeno: 04.12.2022. Alen Brodar

Kako se godina brzo okrene. Rečenica je to koju su svi barem jednom u životu izgovorili. Ponovno je predblagdansko doba godine, vrijeme kada se rezimiraju rezultati dosad učinjeni, i rade se planovi za novu godinu. Posebno je to aktivno vrijeme u zagorskoj prijestolnici, gradu Krapini, budući da početkom prosinca, točnije na sam blagdan sv. Nikole biskupa slavi svoj dan. “U Krapini se vrijeme mjeri od Festivala do Festivala”, rečenica je koju krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović voli upotrijebiti kada u rujnu Krapina postaje središte “kaja”, no ono drugo posebno svečano razdoblje u Krapini je prosinac, pogotovo za sam Dan grada. Prilika je to da se s čelnim čovjekom Grada rezimira učinjeno u ovoj godini i najave budući projekti. Imali smo mnogo pitanja na koje smo dobili zanimljive odgovore.

Kakva vam je kao gradonačelniku zagorske prijestolnice bila protekla godina?

Bila je poprilično zahtjevna i izazovna. Bilo je dosta projekata čija je realizacija pokrenuta, puno toga što se ‘ne vidi’, a priprema se za prijavu na natječaje. Također, zahtjevna je i izazovna, s obzirom na događanja u cijeloj Europi, pa i cijelom svijetu. Dakako, radi se o porastu cijena energenata, prehrane i svega ostalog što je značajno utjecalo i na naše proračunske korisnike. U današnje vrijeme, kad je tempo života ubrzan, mnogo se toga dogodilo praktički prije nekoliko mjeseci, a već polako svi zaboravljamo. Stoga mislim da je važno prisjetiti se da smo ove godine otvorili igralište s umjetnom travom na Sportskom centru u Podgori te je sagrađena nova cesta koja ide oko sportskog centra, s parkirališnim mjestima, uredilo se staro pomoćno igralište, dio ograda, zamijenjeni reflektori na rukometnom igralištu te su obavljeni još neki ‘sitni’ radovi, tako da bi se moglo reći da Sportski centar dobiva jedno novo modernije i ljepše lice. Naravno, ima još posla, no urediti centar onako kako bi on trebao izgledati nam je izazov u vremenima koja su pred nama. Ove godine je uređen i Perivoj Janka Draškovića. Ako se sjetimo kako je izgledao ranije, vidimo da je sada dobio ljepše, urbanije lice koje je postalo mjesto okupljanja u gradu. Također, započeli su i radovi na realizaciji projekta razvoja širokopojasne infrastrukture, odnosno brzog interneta optike koja bi do kraja iduće godine trebala doći u sva kućanstva. Radovi su započeli. Iza nove godine, građani će dobiti upitnike i moći će se prijaviti za priključke koji će za njih biti besplatni. Dakle, do konca iduće godine svi će imati mogućnost priključka na brzi internet. Vrijednost tog projekta za područje cijele bivše općine Krapina iznosi nešto manje od 60 milijuna kuna i možemo reći da je to svakako jedan od značajnijih projekata. Puno se radilo i u drugim segmentima vezano za komunalnu infrastrukturu, primjerice održavanje cesta, uređenje javnih površina, dopunjavala su se igrališta s novim spravama, kao što je mala žičara koja je postavljena u parku, a postala je hit. Vjerujem da će tijekom ljetnih mjeseci i igralište za odbojku na pijesku kod Osnovne škole Augusta Cesarca biti hit. Radilo se i na dopuni javne rasvjete u naseljima gdje je nije bilo ili je trebalo dopuniti. Napravljena je rekonstrukcija javne rasvjete u naselju Šabac, gdje su zamijenjeni podzemni vodovi i postavljena nova rasvjetna tijela.

Kada ste već spomenuli naselje Šabac, u veljači 2021. započeli su radovi koji još nisu završili, mještani već lagano gube strpljenje… Kada će to biti gotovo?

Nažalost, zbog objektivnih, ali i drugih okolnosti radovi u tom naselju su se produžili. Ono što je najvažnije, stara dotrajala infrastruktura je zamijenjena novom, i sad čim se vrijeme ustabili, taj će se dio grada završiti i to će biti jedno potpuno modernizirano naselje, a u sklopu toga, uređuju se i staze. Za sljedeću godinu su nam preostale još dvije staze da se urede od željezničke stanice prema Ulici Rudolfa Lovreca i još jedna staza koja se nalazi gore, te će i taj dio grada postati reprezentativno. Ljudi zaboravljaju da smo dugo vremena smo bili u COVID vremenu i kad je netko dobio koronu, cijeli tim je trebao ići u izolaciju koja je prije trajala dva tjedna, a onda se skraćivala na deset dana i tu je bilo dosta problema u početku. S obzirom na to da je više investitora koji su bili na samom lokalitetu, pa je tako Krakom vodoopskrba i odvodnja bila investitor za vodovod i odvodnju, HT je bio investitor za pripremu za optiku, HEP je bio investitor koji je mijenjao svoju podzemnu infrastrukturu, da je Plinara mijenjala u svojem dijelu cijevi koje još nisu bile zamijenjene. Plinska mreža je bila u poprilično lošem stanju. Grad je bio investitor za javnu rasvjetu. Naravno da sva ta infrastruktura ne ide na istu dubinu. Dakle i ako jedan izvođač kasni, sljedeći ne može početi. Bilo je tu i drugih objektivnih problema, kao što su vremenski uvjeti, a znamo da je došlo i do povećanja cijena materijala što je stvorilo određene probleme i tu nam se dosta toga poklopilo. Dosta smo radili na rekonstrukcijama, no moram priznati da nam je to bio najzahtjevniji projekt dosad, stoga se zahvaljujem svima na strpljenju i ispričavam se svima što se to toliko odužilo, no sad kad će radovi biti gotovo, mislim da će to nasilje uistinu biti kompletno infrastrukturno modernizirano i da će dobiti ljepše lice. Radovi na podzemnoj infrastrukturi su završeni, treba se još asfaltirati, no cesta treba biti suha da bi se mogao presvući završni sloj, tako da sad sve ovisi o vremenu.

Grad Krapina radi na Strategiji razvoja Urbanog područja Krapina, čelnik ste Koordinacijskog vijeća, kakve su novosti? Kroz tu strategiju jača se suradnja između Grada i općina Đurmanec, Petrovsko, Jesenje i Radoboj koje su ušle u Urbano područje Krapina… Kada se mogu očekivati prve promjene? Što čeka građane?

Što se tiče ITU mehanizma, drago mi je da su neki apeli urodili plodom jer neki gradovi i općine s područja naše županije bili su dio urbanog područja Zagreb, pa su mogli koristiti sredstva iz tog programa, a mi, nažalost nismo, no sad smo dobili tu mogućnost. Dosta se vremena uložilo u pripremu Strategije i svih ostalih dokumenata koji su potrebni za taj Mehanizam. Kao što sam rekao, puno se toga radi što nije vidljivo, ali je korak za vrijeme pred nama, tako da se uskoro očekuje raspisivanje javnog poziva za ITU gradove. Izrada Strategije razvoja je pri kraju, uskoro će se definirati projekti koji će ući u to. Inicijalna alokacija koja je objavljena od strane Ministarstva regionalnog razvoja za naše ITU područje je 13,5 milijuna eura, što je oko 100 milijuna kuna.

Imate li ideje što bi Grad mogao napraviti s tim novcem?

Imamo nekoliko ideja. Projekti su na evaluaciji kako bismo vidjelo što je prihvatljivo za financiranje, a što nije. Naravno da bismo htjeli urediti središnji gradski park, u potpunosti urediti Sportski centar u Podgori, napraviti jednu manju dvoranu kako bi naši klubovi imali mogućnost treniranja. U našoj županiji nema nijednog zatvorenog teniskog igrališta, pa i to želimo napraviti. Potreban nam je i vatrogasni centar, a željeli bismo napraviti i rekonstrukciju zgrade bivše Elektre u Magistratskoj ulici. Ima puno planova. Tu je i izgradnja biciklističkih staza, rekonstrukcija drugih prometnica s dodatnom infrastrukturom, kao što je od Ruke do Jazvina.

Kad smo već kod Ruke, kad bi mogli krenuti radovi na rekonstrukciji tog raskrižja?

Hrvatske ceste su provele postupak javne nabave, otvorene su ponude i pristigle su četiri ponude. U tijeku je pregled i ocjena ponuda. Vjerujem da, ako neće biti žalbi i ako će sve ići svojim tokom, da bi na proljeće mogli početi radovi.

Vrlo blizu je spojna cesta, dionica Krapina – Začretje – Lepajci koja još nije otvorena, a najavljeno je i raspisivanje natječaja za izvođenje radova na izgradnji treće faze spojne ceste, a u kojoj je fazi cjelokupni projekt?

Druga faza spojne ceste je završila. Na tehničkom pregledu bile su manje primjedbe koje je trebalo popraviti i to je riješeno, a sada se čeka izdavanje suglasnosti, no kako je to obično kod nas, uvijek nedostaje “još jedan papir”, tako da, iako je već bilo najavljeno, kako je meni bilo rečeno, već se trebalo otvoriti. Ipak, još se čekaju određene suglasnosti na pojačanju signalizacije. Vjerujem da će to uskoro biti riješeno i da će se ta dionica pustiti u promet. U pripremi je tenderska dokumentacija za raspisivanje javne nabave za nastavak izgradnje ceste prema Krapini.

Kada će započeti izgradnja nove vrtićke zgrade koja će se, prema planu, nalaziti u Ulici dr. Franje Tuđmana, ispod policije, prema poligonu?

Prema podacima koje imamo, nikad nije bilo više zaposlenih i nikad manje nezaposlenih i naravno, roditelji trebaju zbrinuti djecu kako bi mogli raditi i to postaje evidentan problem. Zbog povećanja cijena energenata, porasli su i troškovi u svim vrtićima, kako u javnom, tako i u privatnom. U projekcijama proračuna za sljedeću godinu planiramo povećanje sufinanciranja, pogotovo za roditelje koji nisu mogli upisati djecu u gradski vrtić. Smještajni kapaciteti su nam bitni. Odobreno nam je 13.800.000 kuna za izgradnju novog vrtića. Prema državnom pedagoškom standardu, u vrtiću može biti deset grupa, tako da smo prijavili maksimalni kapacitet, pri čemu smo prijavili četiri jasličke i šest vrtićkih.  Čekamo potpisivanje ugovora, a kada ga potpišemo i vidimo koji su točno uvjeti, krenut će se s natječajem za projektiranje. Očekujem da bi kroz sljedeću godinu ishodili građevinsku dozvolu, raspisali natječaj i nakon toga krene s radovima, kako bi se u jesen 2024. godine mogli otvoriti taj vrtić. To bi bio kapacitet za otprilike 200-tinjak djece.

U Krapini nedostaje i stanova, nadomak zgrade policije, samo s druge strane planirana je stambena zgrada. Zemljište je prodano, hoće li se tamo graditi stanovi?

Grad je imao natječaj za to zemljište. Bili su postavljeni jasni uvjeti. Rokovi do kad treba biti isprojektirano, da ne bi bilo izigrano, Grad je tražio bankarske garancije, što je daleko jači instrument osiguranja od zadužnica, tako da imamo sigurnost. Prema informacijama koje imam, to se priprema. Naravno, ne može se isprojektirati preko noći, ugovor je potpisan u kasno proljeće. Vjerujem da će se svi rokovi poštivati. Dobit ćemo još jednu poslovno – stambenu zgradu, a prema informacijama koje imam i zahtjevima koji su došli u Grad, priprema se još nekoliko manjih projekata.

Što je s novom tržnicom koja je predviđena na parkiralištu između FINA-e i starog autobusnog kolodvora? Hoće li se ići u izgradnju? Istaknuli se jednom prilikom da je projekt prijavljen na natječaj, ali niste bili optimistični. Je li projekt prijavljen na neki novi natječaj?

Nažalost, na natječaju za program ruralnog razvoja nismo prošli kroz mjeru 7.4. Izgubili smo nešto bodova zbog indeksa razvijenosti i parametara na koje nismo mogli utjecati, no tržnica je pripremljen projekt. Ako neće biti sličnih drugih natječaja, razmišljat ćemo o njezinoj izgradnji kroz ITU mehanizam. Ona bi trebala biti na parkiralištu u Ulici Frana Galovića, iznad FINE.

Što je s najavljenim trgovačkim centrom koji bi se trebao otvoriti u Poduzetničkoj zoni?

Što se tiče Poduzetničke zone, svi koji dolaze prema Krapini od smjera naplatnih kućica, vide da se ona razvija i gradi. Nove hale niču i nekoliko novih projekta se priprema. Trgovački centar ima idejno rješenje i priprema se. Realizacija nekoliko ozbiljnih investicija je u tijeku ili se priprema. Mi kao Grad smo im olakšali tako da smo im dali dozvole ako su zadovoljeni svi uvjeti.

Nemoguće je ne primijetiti veliki interes za benzinske postaje u Krapini. U samo nekoliko mjeseci niknule su dvije nove, sad ih je na području grada pet. Je li uistinu tolika potreba?

To je stvar poslovne odluke onih koji otvaraju benzinske. Kada su došli i rekli da bi htjeli graditi, to je bila stvar njihove odluke, mi u Gradu ih nismo odbili, investicije su dobrodošle. Vjerojatno su osjetili da je u Krapini potencijal i zbog toga su se odlučili na to, a na nama je da te investicije što prije realiziraju. Krapina je time dobila i dodatne sadržaje. Neki neuređeni prostori su se urbanizirali i popunili novim sadržajima.

Dotaknemo li se turizma, najnovija vijest je da je Tjedan kajkavske kulture dobio nagradu “Simply the best”. Što vam to kao Gradu znači?

Drago nam je da su naše manifestacije prepoznate. Ponekad smo mi Krapinci previše kritični sami prema sebi, a previše veličamo neke druge, no svi koji nisu iz Krapine, a posjetili su naše manifestacije, su pozitivno reagirali na sve ono što se u Krapini događa. Ušli smo i u finale za “Naj grad” što se tiče gospodarstva. Te nominacije se ne dodjeljuju putem subjektivnih kriterija, tko je kome draži i ljepši, već se nominiraju prema čvrstim i jasnim kriterijima. Treba naglasiti da je Krapina grad bez prireza, u cijeloj Hrvatskoj je među gradovima koji imaju najnižu jediničnu cijenu za obračun komunalne naknade i komunalnog doprinosa. Ukinuli smo porez na kuće za odmor, porez na potrošnju kako bi se pomoglo ugostiteljima pogotovo za vrijeme COVID krize, porez za korištenje javnih površina iznosi kunu po kvadratu godišnje, i kada bismo te poreze stavili u prosjek drugih, da bi prihodi Grada bili bi daleko veći i više novca bi bilo za druge investicije, ali mislim da i s takvim načinom razmišljanja postajemo prepoznatljivi.

U kojoj je fazi projekt ‘Crna kraljica’?

S obzirom na raspisan natječaj od strane Ministarstva turizma, pripremamo prijavnicu za prvu fazu tog projekta. Maksimalni iznos koji se može na taj natječaj može prijaviti daleko je manji od ukupne vrijednosti projekta. Prijavljuje se lokalitet Stari grad, sve ono što bi trebalo riješiti od infrastrukture, rasvjete, odvodnje, pristupnih cesta i staza, uređenje ljetne pozornice, unutarnje uređenje palasa, prolaza kroz pećinu i svih drugih popratnih sadržaja.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donijet je rebalans aktualnog proračuna, a uskoro nas očekuje i donošenje proračuna za 2023. godinu, po prvi puta u eurima. Što građani mogu očekivati od novog proračuna?

Što se tiče rebalansa proračuna, to je bilo čisto usklađivanje stavaka kako se obično radi na kraju godine. Nacrt proračuna za sljedeću godinu smo napravili. Određeni tehnički problemi oko programa postoje. Proračun za iduću godinu bit će u nešto manjem iznosu od sto milijuna kuna, preračunato u eure. Izdvojit će se dosta sredstava za radove koji su odobreni po raznim natječajima koji su odobreni ove godine, a u realizaciju se ide sljedeće godine. Dosta se sredstva izdvojilo za projektiranje, da imamo spremne projekte za razdoblje koje je pred nama, ali tu je i sufinanciranje boravka djece u vrtićima, stipendije i sve ostalo što ulazi u taj segment, također nismo zanemarili.

Dosta o projektima, ove je godine u, za Krapinu posebno svečanom prosincu,  pripremljen bogat program – što biste izdvojili?

Uveli smo neke dodatne sadržaje. Svake godine smo sukcesivno mijenjali staru ukrasnu rasvjetu, tako da smo uspjeli zanoviti i tu onda imamo jedan novi sadržaj. Drago mi je da se tradicionalno svake subote pale svijeće uoči adventskih nedjelja. Dosad smo imali praksu to činiti ili na Trgu Ljudevita Gaja ili ispred Pučkog otvorenog učilišta, dok je Glazbeni paviljon bio zanemaren, stoga smo ove godine odlučili da će paljenje svijeća biti kod Glazbenog paviljona. Po reakcijama sugrađana, ali i onih koji su došli u Krapinu, odlično je prihvaćen. Pozivam sve Krapince, ali i one koji nisu iz Krapine da dođu na paljenje svijeća. Pripremljen je zanimljiv program. Naravno, imamo još ideja, no moramo se pokriti s onim koliko novca imamo.

I za kraj, što ste pripremili za Dan grada?

Sveti Nikola je zaštitnik našeg grada i župe, a tada je onda možemo reći najsvečanije u gradu. Kroz godinu postoje dva razdoblja kada je u Krapini najsvečanije, a to je Tjedan kajkavske kulture i Dan grada i župe. Pripremamo se za svečanu sjednicu, i bit će to poseban dan jer slavimo svoj 829. rođendan. Tradicionalno će se na Gradskom groblju zapaliti svijeće, u župnoj Crkvi svetog Nikole s početkom u 10 sati održat će se sveta misa, zatim će se održati svečana sjednica na kojoj će najsvečanija biti podjela gradskih priznanja pojedincima ili ustanovama koje su ove godine predloženi ili nominirani za priznanje Grada. Koristim priliku da svim Krapinčankama i Krapinčanima čestitam njihov dan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba