NAJSLAĐI DAN U KRAPINI: Povodom Dana grada održan tradicionalni neizostavni Medeni sejem s humanitarnom notom

Trgom se širio miris gljivarskog kotlića i gulaša, a moglo se kupiti od ‘igle do lokomotive’ – med, božićne kuglice i jaslice, domaća rakija i licitari

Objavljeno: 03.12.2022. Valentina Cigula

Na krapinskom Trgu Ljudevita Gaja već tradicionalno, povodom obilježavanja Dana grada, održan je poznati Medeni sejem na kojem su posjetitelji mogli kupiti kako je otkrila direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak prvenstveno med i proizvode od meda, ali i sve ono što se prigodno može staviti ispod bora, pa su se tako mogli kupiti drveni suveniri, božićni ukrasi i kuglice, zatim božićne jaslice i adventski vjenčići, ručno izrađeni unikatni nakit, licitari i tradicijski suveniri, igračke. Također mogli su se kupiti i domaći kolači, bučino ulje, namazi, brašna, domaće rakije i likeri, kupinovo vino, sok, pekmez, zimnice, jabuke, ocat, čajevi i sokovi. Gljivarsko društvo “Krasnica” Krapina posjetiteljima je pripremilo specijalitet – gljivarski kotlić, a Lovačko društvo Krapina ukusni gulaš.

-Jedna od bitnih stavki Medenog sejma je humanitarna nota. Naime, naše udruge svake godine prodaju svoje prigodne proizvode, a zaradu poslije daju u humanitarne svrhe – rekla je Vodolšak, dodajući da je svoje proizvode predstavilo 27 izlagača.

Još bolji

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović  istaknuo je da je Medeni sejem nezaobilazni dio programa obilježavanja Dana grada.

– Vrijeme nas je poslužilo, pa ima i posjetitelja. Uključili su se OPG-ovi i udruge koje su za sve posjetitelje pripremile kotlić. Zahvaljujem se svim organizatorima, posebno Ministarstvu poljoprivrede što je prepoznalo Medeni sejem i podržalo  ovu manifestaciju i financijski. Sljedeću godinu planiramo sejem na još boljoj i većoj razini – poručio je Gregurović.

Prije otvorenja Medenog sejma, gradonačelnik je nazočio također tradicionalnom programu izviđača Odreda izviđača Hrvatsko zagorje Krapina “Krapini za rođendan“ održanom na poligonu u Mihaljekovom jarku.

Porast broja pčelara

– Svake godine je jako puno izviđača, no mislim da su ove godine nadmašili sva očekivanja. Bilo je 400-injak izviđača iz cijele Hrvatske. Predivan događaj i hvala svim organizatorima i izviđačima koji su prepoznali Krapinu i došli – kazao je gradonačelnik.

Medenom sejmu je nazočio i Mladen Fruk iz Ministarstva poljoprivrede koji je rekao:

– Već dugi niz godina kroz svoj program financiranja manifestacija i udruga, financiramo ovakve događaje. Kroz strateški plan zajedničke politike koji je donesen 28. listopada ove godine za sektor pčelarstva je predviđeno 10 milijuna eura, što će se financirati kroz različite vidove intervencije kao što su promocija na stranim tržištima, zaštita od bolesti pčela i samih košnica. Na taj način želimo propagirati važnost meda i pčelarstva u Hrvatskoj. Samim utjecajem intervencija i programa ruralnog razvoja, broj pčelara i proizvodnja meda u Hrvatskoj u velikom porastu – istaknuo je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba