Dom provodi 14.977.339 kuna vrijedan europski projekt “Mi u zajednici“

Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Domu za odrasle Lobor – grad: Korisnici će se predstavili pjesmom, recitacijom i izložbom ručnih radova

Objavljeno: 03.12.2022. zagorjeinternational

Kako bi se postigli jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu, Dom za odrasle osobe Lobor – grad se pridružio današnjem obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na području općine Lobor i Krapinsko-zagorske županije.

Dom za odrasle osobe Lobor – grad je javna ustanova u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike čiji je osnivač Republika Hrvatska, a danas pruža usluge za  265 osoba – socijalna usluga smještaja, za 190 osoba, socijalna usluga organiziranog stanovanja (stambene zajednice na području grada Zlatara – dvije, općina Lobor – tri i Zlatar Bistrica -jedna)  za 25 osoba te socijalna usluga pomoći u kući – dostava gotovih obroka (grad Zlatar i općine Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec, Zlatar Bistrica i Konjšćina) za 50 osoba.

Dugi niz godina

-Dom se prijavio na europski natječaj u okviru poziva: Unapređivanje infrastrukture  za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza pod nazivom “MI u zajednici“ s ciljem integracija osoba s duševnim smetnjama iz institucije u lokalnu zajednicu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.977.339,53 kuna. Usko je vezan sa lokalnom zajednicom jer već dugi niz godina lokalnom stanovništvu pruža uslugu smještaja, organiziranog stanovanja i pomoći u kući u vidu dostave gotovih obroka, te se zbog toga i razvila ideja o partnerstvu na ovom projektu kako bi zajedno s Općinom Lobor i Gradom Zlatarom doprinijeli prevenciji institucionalizacije u zajednici na području Krapinsko – zagorske županije i Republike Hrvatske – rekli su iz Doma za odrasle osobe Lobor – grad.

U okviru projekta „MI u zajednici“ Dom gradi u Loboru, tri dvojna objekta za organizirano stanovanje za 36 osoba te u Zlataru, jedan objekt za pružanje socijalnih usluga – organiziranog stanovanja za osam osoba, psihosocijalne podrške za 10 osoba i boravka za 10 osoba.

Cilj projekta

Dom će u okviru projekta kupiti jedno kombi vozilo s rampom za prijevoz osoba s invaliditetom i jedno osobno vozilo za potrebe pružanja usluge psihosocijalne podrške u obitelji korisnika. Cilj europskog projekta “MI u zajednici“ je proširenje kapaciteta i opsega izvaninstitucijskih usluga na području Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske, smanjenje broja korisnika institucijskih usluga i prelazak korisnika na život u lokalnoj zajednici, prevencija institucionalizacije i ostanka u zajednici, razvoj mreže izvaninstitucijskih usluga, podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom i destigmatizacija.

Korisnici Doma za odrasle osobe Lobor-grad, predstavit će se u subotu na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u 18 sati, u Društvenom domu u Loboru pjesmom, recitacijom i izložbom ručnih radova. Osobama s invaliditetom, njihovim roditeljima, obiteljima i skrbnicima, stručnim djelatnicima, volonterima, te svima koji na bilo koji način sudjeluju u skrbi i unaprjeđenju kvalitete života osoba s invaliditetom ravnateljica Doma Darinka Sviben, diplomirana socijalna radnica upućuje iskrene čestitke povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba