NAKON 20 GODINA: U krapinskoj Galeriji otvorena izložba 'H štali na slami se rodile diete'

TRADICIJA I SADAŠNJOST: Uživajte u zamamnim prizorima jaslica, izložene i one u starom TV-u

Objavljeno: 02.12.2022. Marta Čaržavec

Jaslice kao jedno od najvažnijih obilježja najvećeg blagdana u Hrvata umjetnički su, scenski ili pak ukrasni prikaz Isusova rođenja koje je opisano u Evanđeljima po Mateju i Luki. Prve jaslice bile su one u Betlehemu kad se Isus rodio, premda su vjernici te prizore slikali već u ranim stoljećima kršćanstva. Danas najstarije jaslice nalaze se na otoku Košljunu, a prve su izrađene 1916. godine. Kraj radnog tjedna u središtu Hrvatskog Zagorja obilježilo je otvorenje izložbe ‘H štali na slami se rodile diete’ u Galeriji Grada Krapine koja je dobila ime prema uvodnom stihu pjesme Marije Hlebec, ‘U štali na slami se rodilo dijete’, a ovom će izložbom Pučko otvoreno učilište Krapina i Galerija grada Krapine uveličati ovogodišnji program ‘Prosinca u Krapini’. Iako se jaslice, kako je rečeno, povezuju s tradicijom među izlošcima pronašle su se i one modernijeg tipa, a podrobnije nam je sve objasnila kustosica krapinske Galerije Vesna Kunštek.

Na jednom mjestu

Kako bi se autori jaslica okupili na jedno mjesto, Galerija je raspisala javni poziv na koji se prijavilo, kako je istaknula Kunštek, prilično dobar broj autora od kojih su neki iz Krapine, zatim iz Donje Pačetine, Zagreba, Karlovca, Ludbrega i okolice.

– Prije nekih 20 godina u našoj Galeriji imali smo izložbu u suradnji s profesorom Josipom Barlekom, višim kustosom u Etnografskom muzeju koji je istraživao na terenu i te nalaze jaslica koje je pronašao diljem Hrvatskog zagorja izložio je u Galeriji. Tada je to bila velika izložba i nakon toliko godina, razmišljajući što bismo mogli promijeniti uoči Dana Grada Krapine i nadolazećeg Božića, prisjetili smo se te davne izložbe i izložili jaslice sadašnjih ”jasličara” – ispričala je Kunštek pa dodala kako se osim tradicijskih materijala na izložbi mogu proučiti i suvremenije izvedbe kao što su jaslice u starom TV-u.

U ime Grada Krapine, otvorenje izložbe popratio je Mladen Gregurović kazavši kako se ova izložba jaslica svakako uklapa u ovo vrijeme…

– S druge strane nas uvodi u proslavu Dana grada Krapine. Nadam se da ćete biti zadovoljni i da ćete uživati u ovoj krasnoj izložbi – rekao je Gregurović.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grozdana Pavlović posebno je zahvalila Gradu koji svekoliko pruža podršku prilikom održavanja svih događanja u Gradskoj galeriji, a zahvalila je i svim izlagačima koji su svoje jaslice odlučili izložiti.

– Željela bi da se ovdje ugodno osjećate te da pozovete sve prijatelje i poznanike da tijekom prosinca pogledaju ovu našu izložbu – pozvala je Pavlović.

Eksperimentiranje

Ana Čižmek, jedna od autorica ispričala je kako je njen interes za izložbu probudila Nada Jačmnica koja je 2005. godine u Žutnici pokrenula skupljanje jaslica.

– Meni su te jaslice dale poticaj da i ja nešto napravim. Osim ovdje, ove su jaslice bile na izložbi i u Rimu 2012. godine. Što se konkretno jaslica tiče, ja ih osobno nisam mnogo napravila, ali radim razne figure u pokretu, sve i svašta, a izradi sam se učila uglavnom sama. Stalno eksperimentiram i otkad sam u mirovini, to je ono što me veseli – rekla je Čižmek.

Tajnik udruge Prijatelj hrvatskih božićnih jaslica, Daniel Puhar ispričao je kako je Udruga osnovana 2004. godine s ciljem promicanja nematerijalne baštine, a broji preko 50 članova iz cijele Hrvatske.

– Udruga izrađuje jaslice od svih mogućih materijala, a ovdje su okupljeni ljubitelji jaslica na jednom mjestu i svoje ideje i maštu pretaču u rad u najrazličitijim oblicima. Večeras smo izložili sedam naših jaslica, jedne su u Vatikanu na svjetskoj izložbi – ispričao je Puhar pa pozvao da se svi zainteresirani mogu javiti telefonski ili u Udrugu i postati članom jer cilj je imati što više jaslica u fundusu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba