Nevjerojatna prevara

Četvorka iz Zagorja prevarila Hrvatsku lutriju – izvukli su čak 1,35 milijuna kuna

Objavljeno: 02.12.2022. zagorjeinternational

Nevjerojatnu prevaru smislila je četvorka koja je iz Hrvatske lutrije nezakonito uspjela izvući čak 1,35 milijuna kuna, piše Danica.hr.

Mozak operacije bio je Mario (48), radnik HŽ-a iz Krapine, koji je zaposlenike Hrvatske lutrije – Zdravku (54) iz Krapine, Ivana (44) i Miroslava (46) iz Varaždina nagovorio na pronevjeru novca putem više lažnih online računa za igre na HL-u.

Prema optužnici koja je ovih dana podignuta protiv njih, Zdravka, Ivan i Miroslav kao prodavači Lutrije u Zaboku i Krapini sudjelovali su u prevari vezanoj uz promo akciju HL-a kojom je svaki korisnik online računa koji uplati minimalno 100 kuna na svoj internetski račun dobiva dodatnih 50 kuna bonusa.

Prvookrivljeni Mario je od lipnja 2017. do siječnja 2019. godine, koristeći osobne podatke drugih osoba, bez njihova znanja i privole, registrirao čak 1890 online korisničkih računa u Hrvatskoj lutriji, a potom trojcu iz Lutrije davao podatke o tako registriranim računima i slao im njihove bar kodove. Zdravka je na prodajnom mjestu u Zaboku i Krapini, bez provjere identifikacijske isprave igrača, isplatila na lažne račune ukupnom iznos od 714.187 kuna, koji je potom podijelila s Marijem, dok je na prodajnom mjestu u Zaboku isplatio 497.571 kunu koje je također podijelio s prvookrivljenim. Na prodajnom mjestu u Krapini Miroslav je isplatio ukupno 142.674 kuna, što je također podijelio s Marijem. Dakle, u optužnici državnog odvjetništva navodi se da su oštetili Hrvatsku lutriju za sveukupni iznos od 1.354.432 kune.

Predstavnik Hrvatske Lutrije je svjedočio tijekom istrage, koji je objasnio da je igrač mogao ostvariti bonus ako na svoj Internet račun kod HL-a uplati najmanje 100 kuna, a Lutrija mu je u tom slučaju dodijelila još 50 kuna raspoloživih za igru.

-Primijećeno je kako dolazi do otvaranja većeg broja računa na kojima registrirani igrači odigravaju najčešće kasino igru isključivo s ciljem ostvarivanja prividnog dobitka, a u cilju isplate bonus sredstava. Naime, utvrđen je veći broj slučajeva u kojima igrač stavi jednaki ulog u rulet igri na crveno i crno, te na taj način dolazi do gotovo sigurnog dobitka koji je jednak ulogu i koji se potom može isplatiti. Utvrdili smo kako je došlo do neobično velikog broja isplata putem prodajnog mjesta, a koje su izvršene s internetskih računa za koje smo sumnjali da su otvoreni korištenjem tuđih osobnih podataka. Interna kontrola Hrvatske lutrije utvrdila oko 1800 takvih računa – rekao je.

Postalo im je sumnjivo, kada su uvidjeli da se isti nadimak, odnosno nickname, isti broj mobitela, te ista e-mail adresa navodi prilikom registracije većeg broja računa, a adrese registriranih korisnika su na području čitave Hrvatske, pri čemu je izazvalo sumnju uočen obrazac po kojem primjerice osoba iz Slavonije ili Dalmacije podiže iznos od 100 do 150 kuna na području Zlatara.

-Bitno je naglasiti kako svaki igrač na prodajnom mjestu Lutrije mora predočiti svoje osobne podatke kako bi mu se isplatio dobitak te mora pokazati osobnu iskaznicu – pojasnio je svjedok iz HL-a.

Tijekom istrage svjedočilo je i 40-ak osoba na čija su imena, bez njihova znanja, otvarani online računi u Hrvatskoj lutriji – većina njih nikad nije čula za četvorku koja je optužena za pronevjeru, te nikad nije bila na prodajnim mjestima Lutrije u Zaboku i Krapini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba