Donesen 20,8 milijuna kuna 'težak' proračun Stubičkih Toplica za iduću godinu

“Uvrštena su dva kapitalna projekta – dogradnja osnovne škole i izgradnja sportske dvorane vrijedna oko 30 milijuna kuna za koje se nadamo pomoći EU fondova“

Objavljeno: 01.12.2022. zagorjeinternational

Većinom glasova, vijećnici Općinske skupštine Stubičkih Toplica, u utorak su donijeli najvažniji financijski dokument Općine – proračun za iduću godinu. Kako prenosi Radio Stubica, prihodi Općine zajedno s proračunskim korisnicima planirani su u iznosu od 20.834.000 kuna, a rashodi su za 400 kuna manji od prihoda.

Načelnik Josip Beljak za Radio Stubicu je pojasnio da je u plan uvršten dio manjka proračuna Općine, koji se, kako je istaknuo planira pokriti iz viška prihoda u narednoj godini. Također, u proračun su uvrštena i dva kapitalna projekta o kojima se govori više godina – dogradnja osnovne škole i izgradnja sportske dvorane. Njihovo uvrštavanje u proračun pohvalila je i oporba.

Beljak je za Radio Stubicu kazao da je otprilike prije dvije godine vrijednost tih projekata iznosila oko 20 milijuna kuna, a da sada oni vrijede oko 30 milijuna kuna, dodajući da se, s obzirom da se radi o velikim iznosima, u Općini nadaju da će većinu potrebnih sredstava osigurati putem EU fondova.

O sredstvima iz fondova Europske unije ovisi realizacija projekta izgradnje spojne ceste Strmec Stubički – Krušljevo Selo jer kako je istaknuo načelnik, vlastitih proračunskih prihoda je sve manje.

U idućoj godini nastojat će se zadržati sva dosadašnja izdvajanja za kulturu, sport i socijalna pitanja, a kako je najavio načelnik u idućoj godini po prvi puta predviđeno je 50.000 kuna za Uskrsnice i Božićnice umirovljenicima.

Ulaganja u komunalnu infrastrukturu u narednoj godini predviđena su u iznosu od gotovo 4,5 milijuna kuna, dok je za održavanje komunalne infrastrukture predviđeno 1,5 milijun.

Amandmani Kluba vijećnika SDP-a, na prijedlog proračuna, nisu usvojeni, a odnosili su se većim dijelom na djecu i mlade, konkretno na povećanje stipendija, subvenciju smještaja u domovima, izdvajanje za participativni dječji proračun, ali i na ulaganja u obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo, za prijavu projekata na fondove, kao i izradu projekata za korištenje obnovljivih izvora energije.  Više primjedbi, vijećnici su imali vezano uz neuređene privatne parcele, a načelnik rješenje tog problema vidi u angažiranju komunalnog redara koji bi bio angažiran za područje nekoliko lokalnih jedinica koje bi ga i plaćale, a u slučaju nepoštivanja odluka o komunalnom redu, redar ima ovlasti pokrenuti upravni postupak, odnosno kazniti prekršitelja. Načelnik se rješenju problema nada već iduće godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba