˝Ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj˝

OD SUTRA možete po kovanice eura, ali ih koristiti ne možete do siječnja!

Objavljeno: 30.11.2022. zagorjeinternational

Kako bismo što spremniji dočekali upotrebu eura u prvim danima 2023. godine, od sutra će se u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti d.d. nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji.

Početni paket sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i u vrijednosti od 13,28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100 kuna.

Tako pribavljenim kovanim novcem građani će se moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja, piše N1.

– Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj – rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba