Uvođenjem eura

Kazne za prometne prekršaje od nove godine bit će niže

Objavljeno: 30.11.2022. zagorjeinternational

Kazne za prometne prekršaje, poput prekoračenja brzine, nevezivanja sigurnosnim pojasom, vožnje s previše promila u krvi ili korištenja pametnog telefona tijekom vožnje, od 1. siječnja, u trenutku kada službena valuta u Hrvatskoj postaje euro, postat će jeftinije, piše Jutarnji list.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova, već je predložilo, a Hrvatski sabor izglasao zakonske izmjene kojima je jedini cilj bio propisati iznose kazni u eurima, pri čemu je konverzija provedena na krajnje neobičan način. MUP se u ovoj prigodi nije koristio već dugo poznatim i od države propisanim fiksnim iznosom konverzije (7,5345 kuna za jedan euro), nego su postojeće kunske iznose jednostavno zaokružili u eurske.

Prekršaji za koje je u ovom trenutku propisana kazna od 300 kuna, a u Zakonu o sigurnosti prometa ima ih čak 89, nakon Nove godine plaćat će se okruglih 30 eura, pa će se tako, kako piše Jutarnji list, prekršaji poput prekoračenja brzine u gradu za 10 km/h, parkiranja u pješačkoj zoni ili na autobusnoj stanici ili  vožnje bez uključenih svjetala obaveznih u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka ubuduće, stajati gotovo 25 posto manje nego sada.

Primjerice, prekršaji koji se sad plaćaju 3000 kuna plaćat će se 390 eura ili 2938 kuna (ušteda od 2,1 posto), dok oni najtvrdokorniji ne mogu računati baš na nikakav opipljivi popust – primjerice, današnje kazne od 15.000 kuna, ubuduće će se plaćati 1990 eura ili 14.994 kune.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba