Vlada RH prihvatila četiri amandmana na državni proračun za iduću godinu – dva su oporbena

Za školsku sportsku dvoranu zabočke srednje škole izdvojit će se 1.8 milijuna eura, a sve škole će se opskrbiti higijenskim ulošcima

Objavljeno: 29.11.2022. zagorjeinternational

Vladini predstavnici su u ponedjeljak, u ponešto izmijenjenom obliku, prihvatili dva oporbena i dva amandmana saborske većine na državni proračun za iduću godinu, koji su okrenuti potrebama sjevera Hrvatske, piše Index.hr.

Na prijedlog Boške Ban Vlahek (SDP), država će osigurati sredstva za projekt čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje, a na prijedlog Kluba SDP-a za školsku sportsku dvoranu srednje škole u Zaboku.

Za čakovečki Centar izdvojit će se dva milijuna eura, umjesto 2.7 milijuna eura, koliko je tražila zastupnica, a i Klub SDP-a pristao je da Vlada izmijeni njegov amandman, te da umjesto traženih 2.6 milijuna eura izdvoji 1.8 milijuna eura za dvoranu u Zaboku.

-Suglasni smo, pratit ćemo – rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

Prihvaćen je i amandman Predraga Štromara (HNS), pa će tako država sa 2.6, umjesto četiri milijuna eura, pojačati projekt vezan uz Arboretum Opeka i istoimenu srednju školu koja je proglašena regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi.

Sveučilištu Sjever će država, zahvaljujući  amandmanu Damira Habjana (HDZ) za 665.000 eura povećati iznos za redovnu djelatnost radi usklađenja u odnosu na druga javna sveučilišta s obzirom na broj studenata i studijskih projekata.

Suverenisti i Socijaldemokrati tražili su više sredstava za osobne asistente u nastavi. Naime, oni trenutno imaju satnicu manju od studentske, što je kako je kazala Marina Opačak Bilić (Socijaldemokrati), sramotno, u prosjeku primaju mjesečnu naknadu od 2000 do 2500 kuna.

Amandman Sabine Glasovac (SDP) također je dobio podršku Vlade, pa će tako država u sljedećoj godini izdvojiti milijun eura kako bi se škole i skloništa za žene žrtve nasilja opskrbili besplatnim zalihama menstrualnih higijenskih potrepština, piše Index.hr.

-Nadam se da će to značiti i provedbu i da će u svim osnovnim i srednjim školama i skloništima biti zalihe tih potrepština koje si djevojčice i žene ne mogu priuštiti kod kuće”, rekla je Glasovac.

Od 400-tinjak važećih amandmana podnesenih na proračun vladini predstavnici prihvatili su ih samo deset – tri SDP-ova, dva Socijaldemokrata, jedan IDS-ov, jedan HNS-ov, dva HDZ-ova i zajednički amandman HDZ-a, HDS-a i Socijaldemokrata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba