U GODINU DANA 102 OBRTA VIŠE: Zagorje od danas bogatije za 22 majstora i majstorice

KUČIŠ: Status ‘obrtnik majstor’ je jamstvo da će struka opstati i razvijati se

Objavljeno: 29.11.2022. Marta Čaržavec

Pogodnosti kojima Hrvatska obrtnička komora svojim članovima pruža kvalitetnije i povoljnije poslovanje, a onda i poticajno poduzetničko okruženje pa i različite pogodnosti te uštede, ostvaruju se kroz projekt HOK Obrtnik plus kojem je cilj uključiti partnere iz raznih gospodarskih sektora, bitne članstvu HOK-a u svakodnevnom poslovanju. U utorak se u Krapini, sada već, možemo reći tradicionalno, budući da broj obrtnika kontinuirano raste, održala dodjela diploma novopečenim majstoricama i majstorima.

Najviši stupanj obrazovanja

Na području Krapinsko – zagorske županije posluje 2999 obrta što je u odnosu na prošlu godinu 102 obrta više. Time dolazimo do brojke od 6577, a ona označava ukupan broj obrtnika i broj njihovih zaposlenika. No, da biste obrtnikom postali potrebno je položiti majstorski ispit, a upravo u tom segmentu ovaj projekt pomaže.

Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora. Polaganjem majstorskog ispita stječe se peta razina obrazovanja prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koja je povezana s istom razinom obrazovanja u Europskom kvalifikacijskom okviru što omogućuje konkurentnost i mobilnost na europskom tržištu rada. Majstorski ispit su državno priznati ispiti, a omogućuju samostalno otvaranje i vođenje obrta, vođenje obrta za drugog obrtnika, ali dobivanje dozvole za prijem naučnika.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Nenad Kučiš objasnio je kako je, prema strukovnom ustroju, uslužna djelatnost najzastupljenija, s 1373 obrta, zatim slijedi proizvodna djelatnost s 411, graditeljstvo s 317, ugostiteljstvo s 255, trgovina s 245, prijevoz s 229, frizeri s 169, proizvodnja tekstila s 51 i tradicijski obrti 46.

– Temeljem javnih ovlasti u našoj komori, majstorski ispit je uspješno položilo 1253 kandidata – 699 kandidata je uspješno položilo stručnu osposobljenost, 28 kandidata ispit kojim se dokazuje osnovno znanje u podučavanju naučnika te je dosad licencirano preko 900 gospodarskih subjekata Krapinsko – zagorske županije – rekao je Kučiš pa dodao kako preuzimanjem diplome majstori dobivaju materijalni dokaz da su trenutno dostigli vrhunac u svojoj struci, što nikako ne znači da će time stati njihovo učenje i usavršavanje.

Budućnost

– Položenim majstorskim ispitom dobili su i veliku odgovornost, a to je prenošenje majstorskih znanja i vještina na mlade generacije. Status ‘obrtnik majstor’ je jamstvo da će biti stručni mentori naučnicima na koje treba prenijeti tajne zadatka, čime se osigurava opstanak i razvoj struke – objasnio je Kučiš pa zahvalio svim potpisnicima što su članovima omogućili značajne popuste na njihove usluge pa pozvao gospodarstvenike na ovakav oblik suradnje s županijskom Gospodarskom komorom.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar osvrnuo se na pandemiju, potrese i rat kazavši kako su sve te krize pomutile zdrav razum, ali i započele cijenjenost onog što se radi vlastitim rukama.

– S druge strane shvatili smo da bez vlastite proizvodnje, bez ljudi koji znaju struku ne da možemo ne napredovati nego ne možemo funkcionirati. I ako vrijedi ona narodna poslovica ‘Svako zlo za neko dobro’ onda je to u ovom zlu koje nas je zadesilo upravo to. Shvatili smo da te ljude koji imaju znanja moramo i pošteno platiti za njihov rad. Kroz četiri smo godine s plaćom koja je bila na dnu u RH, zajedno s prijateljima iz Varaždina i Međimurja došli u top četiri ili pet. To nam daje za pravo da u budućnosti možemo očekivati više učenika i učenica u takvim zanimanjima – rekao je Kolar.

Na kraju svog obraćanja, dodao je kako je bitno da država takve sektore štiti, da ih ne opterećuje s velikim porezima i da bude fleksibilna prema poslovanju.

Cjeloživotno učenje

U ime svih majstorica i majstora Robert Draganić je istaknuo kako su svi oni polaganjem majstorskog ispita dokazali da vjeruju u cjeloživotno obrazovanje i da ulažu u razvoj obrtništva i gospodarstva.

– Danas ni mi ovdje ne bismo bili da nije bilo naših majstora i stručnih učitelja koji su nas nesebično poučavali i podržavali u našim obrtničkim zvanjima – poručio je Draganić.

Zamjenik direktorice Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Denis Ranogajec istaknuo je kako Centar kroz projekt HOK Obrtnik plus ostvaruje izuzetno blisku suradnju s krapinsko – zagorskom Obrtničkom komorom.

– Cilj nam je daljnji razvitak gospodarstva cijele županije. Kao poduzetničko potporna institucija želimo pružiti maksimalnu podršku. Mi smo tu za sve informacije i savjete – rekao je Ranogajec.

Majstorske diplome uručene su onima koji su majstorski ispit položili u rujnu ove godine, kao i onim kandidatima koji su bili spriječeni podići ih u rokovima 2021. i 2022. godine, a podijeljeno je ukupno 20 diploma – dvije za automehaničara, jedna za bravara, dvije za elektroinstalatera, jedna za elektromehaničara, pet za frizera, jedna za instalatera grijanja i klimatizacije, jedna za kozmetičara, dvije za soboslikara – ličilaca, dvije za stolara, dvije za strojobravara, dvije za vodoinstalater i jedna diploma za vodoinstalatera grijanja i klimatizacije.

Partneri

Partneri Komore u projektu HOK obrtnik plus su ‘ALL Dekan obrt za zastupanje u osiguranju’, ‘RT Kamen Kučiš’, ‘Radio Hrvatsko Zagorje Krapina’, ‘Veleučilište Hrvatsko Zagorje Krapina’, ‘Zagorje International’, ‘Zagorski portali’, ‘Radio Zlatar’, ‘Project box’ i ‘Nomia digital’ koji će određenim popustima i pogodnostima pružati svoje usluge članovima zagorske komore.

Radio Stubica pridružila se poslovnim subjektima i medijskim kućama HOK Obrtnik plusa, a njegov direktor Mladen Kukas iskazao je radost što se stvara suradnja Radio Stubice s obrtništvom kao jednim od najvažnijih segmenata hrvatskog gospodarstva.

Podsjetimo, portal Zagorje International OKKZŽ je kao partnera prepoznala prošle godine, a time komorskim članovima pruža mogućnost povoljnijih uvjeta poslovanja, odnosno promocije proizvoda i usluga.

Dragi obrtnici, već nam se od danas možete javiti na e-mail: [email protected] ili na broj 099 308 99 72.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba