Donosimo snimku razbijanja "izuzetno velike ribe"

‘PUSTINJSKA SVJETLOST’: Pao “superkartel” odgovoran za trećinu kokaina u Europi

Objavljeno: 28.11.2022. zagorjeinternational

Europska policijska agencija Europol priopćila je da je pomogla u koordinaciji razbijanja kartela kojim se upravlja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a za koji se vjeruje da kontrolira do trećine europske trgovine kokainom. Policija je tako uhitila 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 8. do 19. studenoga.

Razbijanje ovog “superkartela”, koje je uključivalo jednu “izuzetno veliku ribu” iz Nizozemske sa sjedištem u Dubaiju, uglavnom je ciljalo na kokain koji dolazi iz Južne Amerike preko luka Rotterdam i Antwerpen.

– Šefovi narko organizacija, koje Europol smatra metama visoke vrijednosti, okupili su se kako bi formirali ono što je poznato kao superkartel koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Europi – rekao je Europol.

– Razmjer uvoza kokaina u Europu pod kontrolom i zapovjedništvom osumnjičenika bio je ogroman – stoji u priopćenju Europola.

Tijekom istrage zaplijenjeno je više od 30 tona droge, a operacija za koordinaciju racija napada nazvana je “Desert Light” (“Pustinjska svjetlost”) i planirana je dvije godine.

Europol je priopćio da je Dubai uhitio dvojicu važnih osumnjičenika koji su povezani s Francuskom, dvojicu s Nizozemskom i još dvojicu sa Španjolskom. Deset osoba uhićeno je u Belgiji, šest u Francuskoj i 13 u Španjolskoj. Još 14 osoba uhićeno je lani u Nizozemskoj u sklopu iste operacije, priopćila je organizacija sa sjedištem u Haagu.

Uhićenja su posljednja u nizu koja su uslijedila nakon policijskog hakiranja sofisticiranih šifriranih telefona koje su koristile mreže organiziranog kriminala prošle godine, priopćio je Europol.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba