Od prihoda koji bi mogle ostvariti članice EU moglo bi vam se zavrtjeti

POREZNI UDAR: Cijena kutije cigareta u Hrvatskoj porast će za 10 kuna!?

Objavljeno: 28.11.2022. zagorjeinternational

Prema najavama, Europska unija će zadati novi udarac duhanskoj industriji i to kroz prijedlog povećanja najniže moguće trošarine. Što to znači? Pa da će povećati cijenu cigareta istočnoeuropskim članicama, u kojima se dio cigareta i dalje može kupiti po cijeni manjoj od tri eura.

Dakle, predviđa se da će povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 skočiti na čak 3,6 eura za pakiranje od 20 komada.

Tako će minimalna trošarina po kutiji cigareta iznositi 3,6 eura ili 27 kuna, što znači da će cijeli niz duhanskih brendova drastično poskupjeti, piše Jutarnji list.

Minimalna trošarina na cigarete do sada je u Hrvatskoj bila 17,76 kuna za pakiranje od 20 komada, što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju. To pak znači da će doći do poskupljenja od najmanje 10-ak kuna po pakiranju u RH. 

Očekuje se da će dizanje trošarina na duhanske proizvode podići prihode članica EU-a za 9,3 milijarde eura. Druga je ideja administracije EU-a imati “tobacco-free” generacije do 2040. godine, kada bi udio korisnika duhanskih proizvoda do tada bio manji od 5 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba