Duplo više nego Zagorcima

Poljoprivrednicima iz Varaždinske županije 10,5 milijuna kuna naknade za štete od tuče

Objavljeno: 28.11.2022. zagorjeinternational

Poljoprivrednicima iz Varaždinske županije, čiji su usjevi i nasadi stradali uslijed prirodne nepogode tuče, isplaćena je naknada štete u iznosu od 10.485.000 kuna. Riječ je o najvećem iznosu isplaćenom za štete u poljoprivredi na području Varaždinske županije.

Istaknuli su to župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji za novinare održanoj na OPG-u Josipa Mraza u Velikom Bukovcu, na kojoj su bili i načelnici Malog i Velikog Bukovca, Darko Marković i Franjo Vrbanić, te načelnik općine Sveti Đurđ Josip Jany.

Dva grada, devet općina

Prirodnu nepogodu je u svibnju i lipnju župan Anđelko Stričak proglasio za dva grada, Lepoglavu i Varaždin, te devet općina – Bednja, Cestica, Donja Voća, Vinica, Petrijanec, Maruševec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, a štete na poljoprivredi na 400-tinjak gospodarstva iznosile su 19.139.706,29 kuna.

– U svibnju smo ovdje u bukovečkom kraju svjedočili strašnim prizorima nakon nezapamćene prirodne nepogode. Stoga mi je drago što mogu izvijestiti da su naknade za štete u poljoprivredi isplaćene prošli tjedan i to za ukupno 393 poljoprivrednika, točnije svima koji su ispunili uvjete Javnog poziva. Našim poljoprivrednicima je u prosjeku isplaćeno 50 posto od ukupno utvrđene štete, što je najveći iznos dosad. Ovime smo prvenstveno pomogli hrvatskom cvjećarstvu, jer se upravo ovdje u ludbreškom i bukovečkom kraju proizvodi polovica hrvatskog cvijeća. Podrška poljoprivrednicima jedan je od prioriteta Varaždinske županije, o čemu govori podatak da smo za 50 posto povećali proračun za poljoprivredu. Županija je ove godine, do današnjeg dana isplatila više od šest milijuna kuna potpora za ulaganja u poljoprivredi, i to za čak 1040 korisnika. To je rekordni broj i iznos. U proračunu za 2023. godinu planiramo još veći iznos, sedam milijuna kuna za poticanje poljoprivredne proizvodnje – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Zahvalio je ministrici Vučković i Vladi RH na brzoj reakciji i sveobuhvatnoj pomoći, koja je, uz štete u poljoprivredi, obuhvatila i pomoć za štete na infrastrukturi.

– Ova Vlada je osigurala i izdvojila 54 milijuna kuna iz Državnog proračuna za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica tuče na područjima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko – zagorske, Koprivničko – križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, pri čemu je 25 milijuna kuna namijenjeno za štete u poljoprivredi i pet milijuna kuna za nerazvrstane ceste. Ta pomoć je u punom iznosu isplaćena i raspoređena pogođenim županijama, čime su poljoprivredni proizvođači ostvarili pravo na pomoć u iznosu od 54 posto vrijednosti prijavljene štete. U Varaždinsku županiju je tako isplaćeno gotovo 10,5 milijuna kuna za 393 pogođena poljoprivrednika. Svi bismo voljeli da smo sredstva mogli isplatiti odmah, kada smo ih i osigurali, no nepogode su se, nažalost, ponavljale i odgađale proceduru potrebnu za isplatu pomoći. Hvala županijama na kontinuiranoj suradnji i partnerstvu koji su u ovom slučaju rezultirali izradom programa pomoći lokalnim poljoprivrednicima. Vjerujem da je ova gesta vrijedne potpore još jednom pokazala da poljoprivreda i prehrambena sigurnost hrvatskih građana zaista jesu strateški prioriteti ove Vlade – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pojedinačni iznosi potpora isplaćeni poljoprivrednicima utvrđeni su proporcionalno omjeru doznačenih sredstava Ministarstva poljoprivrede u odnosu na utvrđenu štetu, a uz umanjenje za već prethodno dodijeljene potpore male vrijednosti, sukladno zakonskim odredbama.  

Prema indikativnoj raspodjeli iznosa potpore za štete u poljoprivredi, za Varaždinsku županiju je bilo predviđeno 5.235.000 kuna, no Ministarstvo je dodijelilo gotovo dvostruko veći iznos jer je ukupno utvrđeni iznos šteta na području Varaždinske županije u omjeru prema ukupnoj šteti od tuče na području cijele Hrvatske bio daleko veći u usporedbi s preostalim županijama koje su također proglasile elementarnu nepogodu.

‘Činilo se neriješivo’

Načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić podsjetio je da je prošlo točno šest mjeseci otkad je njegov kraj pogodila tuča. 

– Stajali smo ispred ovih staklenika i plastenika, a iako se činilo da je situacija nerješiva, nisam sumnjao da ćemo je uspjeti riješiti uz pomoć Varaždinske županije, Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH. Ljudi su jedni drugima pomagali i to zajedništvo se prenijelo na sve druge. Od ukupnog iznosa za Varaždinsku županiju, poljoprivrednicima iz općina Veliki i Mali Bukovec te Sveti Đurđ isplaćeno je osam milijuna kuna – rekao je Vrbanić. 


Na pristigloj pomoći zahvalio je Josip Mraz, vlasnik istoimenog OPG-a. 

– Doista nas je zadesila katastrofa, u prvi tren se činilo da je situacija nerješiva. Međutim, uz puno truda uspjeli smo sve popraviti i složiti, tako da zahvaljujem na dosad pristigloj pomoći – istaknuo je Mraz.

Podsjetimo, zagorskim je poljoprivrednicima nedavno u te svrhe odobreno 5.057.500 kuna za naknadu štete, a isti je podijeljen na 347 poljoprivrednika čiji su zahtjevi udovoljili svim kriterijima.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter