Zahvaljujući projektu ‘Prijatelja životinja’, besplatno kastrirano više od 1000 životinja na Banovini

“Kastracija je važna radi prevencije bolesti i nastanka neželjenih štenaca i mačića, no ne može se provoditi samo zahvaljujući donatorima, gradovi i općine se također moraju uključiti”

Objavljeno: 28.11.2022. zagorjeinternational

Iz udruge ‘Prijatelji životinja’ izvijestili su da je kujica Aleksandra tisućita životinja koja je kastrirana od veljače do danas kroz projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije.  

Projekt je financiran isključivo donacijama tvrtki i građana koji smatraju da je to jedini humani način da se smanji broj neželjenih pasa i mačaka i očuva njihovo zdravlje. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta ‘Mreža za zaštitu životinja’ udruge ‘Prijatelji životinja’, ističe da zanimanje za kastracije ne jenjava. 

Problem financija 

– Ovaj projekt pokazuje koliko je kastracija važna radi prevencije bolesti i nastanka neželjenih štenaca i mačića. No ne može se unedogled provoditi samo zahvaljujući donacijama tvrtki i građana. Jedinice lokalne samouprave trebaju aktivno raditi na provedbi Zakona o zaštiti životinja, provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka i financirati kastracije skrbničkih pasa i mačaka – ističe Prodanović.

Također, dodala je da ih raduje što su kroz projekt mogli pomoći ljudima starije životne dobi i teškog imovinskog stanja koji su bili svjesni da je pogrešno “rješavati se” štenaca i mačića napuštanjem ili utapanjem. Zahvaljujući projektu besplatne kastracije za njihove životinje, kroz predani rad veterinara i požrtvovnost volonterki koje su na terenu hvatale plahe i divlje slobodnoživuće mačke, krug patnje prekinut je.

– Slobodnoživuće mačke potekle su od neodgovornih skrbnika kojima kastracija nije prirodna, ali im je prirodno izbaciti trudnu macu na ulicu ili usmrtiti njezino potomstvo – pojašnjava Prodanović te navodi da su zato kroz projekt razbijali predrasude i aktivno provodili program “Uhvati-Kastriraj-Vrati”, priznat u cijelom svijetu, pa su mnoge mačke nakon kastracije vraćene na hranilišta, gdje o njima skrbe volonteri.

Lijepe vijesti 

Velikom nagradom cijelom trudu koji je uložen u ovaj izvanredni projekt smatra činjenicu da su, nakon razgovora i edukacije o prednostima kastracije, mnogi skrbnici čije su kujice živjele na lancu i rađale u blatu slali njihove fotografije dok su se oporavljale nakon kastracije u kućama, na dekama, u suhom, toplom i čistom prostoru, te su i nakon oporavka imale pristup u kuću.

Kako se u Hrvatskoj godišnje napusti više od 10.000 pasa i mačaka, iz udruge ‘Prijatelji životinja’ predlažu da se izmjenama Zakona o zaštiti životinja propiše obavezna kastracija, uz evidentirane izuzetke, o čemu se može saznati više na www.boljizakon.net. To je jedini pouzdan, učinkovit i human način smanjenja neželjene i mnogobrojne populacije pasa i mačaka te njihove patnje. 

Na službenoj stranici udruge ‘Prijatelji životinja’ dostupna je i brošura “Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka”, kao i prijavnica za kastraciju životinja po povoljnijim cijenama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba