U Graberju održana izložba malih životinja

Izlagači pokazali zečeve, zamorce, ptice pa čak i guštere – nagradu saveza osvojio Thomas Wagner s bradavičastom mošusnom patkom

Objavljeno: 28.11.2022. zagorjeinternational

U organizaciji Hrvatskog saveza uzgajatelja golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića te Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja “Varaždin 2011” u sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu održana je Državna izložba mladog uzgoja i Međunarodna izložba malih životinja Varaždin 2022.

Svi posjetitelji mogli su razgledati izložbu od 25. do 27. studenog te uživati u više od 750 eksponata koje su izložili izlagači iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Njemačke. Tako su prostor sportske dvorane ispunili patuljasti kunići, kokoši hrvatice, križevačke kukmice, posavske kukmaste kokoši, sisački prevrtač, zamorci, veliki opaljeni kunići, golubovi, papige, a posebna atrakcija bio je bradati gušter.

Posljednji dan izložbe podijeljene su medalje te priznanja za sudjelovanje na izložbi, a svečanosti zatvaranja izložbe nazočio je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je pohvalio rad Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja “Varaždin 2011.

-Biti član udruge uvijek počiva na entuzijazmu. Vi, dragi članovi morate voditi brigu o životinjama svakodnevno i ujutro i popodne i navečer pa i po noći. Između ostalog i sam sam odrastao na selu  te smo doma uzgajali i hranili zečeve, svinje, krave i znam kolika je to briga, ali i svojevrsna ljubav. Danas kada živimo u jednom digitalnom dobu i kada je sve dostupno putem mnogobrojnih aplikacija ovakva jedna izložba je vrlo vrijedna. Upravo vaša udruga njeguje jedan zaštitnički odnos prema malim životinjama, a s druge strane fokusirani ste na edukaciju prema djeci i to je pohvalno. Čestitam na tome i koristim priliku da Vam izrazim podršku Varaždinske županije u daljnjem radu – rekao je Stričak.

Voditelj ocjenjivanja bio je Ivica Šoltić,  a uz njega je prisutan bio i Željko Šerepac, međunarodni sudac instruktor za golubove. Prvu nagradu izložbe, odnosno nagradu saveza osvojio je Thomas Wagner koji je izložio bradavičastu mošusnu patku.

Ivica Kralj, predsjednik Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja “Varaždin 2011” je rekao kako Udruga broji više od 70 članova koji većinom dolaze iz Varaždinske županije, ali imaju članove i iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke te Virovitičko-podravske županije.

– Prvenstveno se bavimo uzgojem rasne odnosno čistokrvne živine koja je kao takva prvenstveno namijenjena za takmičenja na izložbama širom Hrvatske, Slovenije i cijele Europe, a u udruzi imamo i nekoliko sekcija koje se posebno brinu za golubove, za kuniće, perad, za ptice te za zamorce, ali i egzotične životinje – rekao je Kralj i dodao kako izložba okuplja entuzijaste te ljubitelje malih životinja te je pritom naglasio kako izložbu posjećuje sve više djece od kojih neka i po prvi puta uživo vide pojedine životinje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba