Pokazalo istraživanje o studentskom nepoštenju

U Hrvatskoj vara čak 80.9 posto studenata, a u Švedskoj tek 1.1 posto

Objavljeno: 27.11.2022. zagorjeinternational

Istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, pokazalo je da studenti u Hrvatskoj na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka, piše Večernji list, prenosi Index.hr.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo, te dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju, pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

Naime, prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67.8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80.9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87.3 posto kada govorimo o plagijarizmu. U SAD-u na ispitima vara 4.8 posto studenata, u Kanadi njih 6.4 posto, a u Švedskoj svega 1.1 posto studenata.

Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i slično.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba