DOĐITE I KUŠAJTE: U Kumrovcu traje peta po redu ‘Gulašijada’, a mi smo otkrili tajnu dobrog gulaša

UZ PROSLAVU DANA OPĆINE: Na druženje uz dobru hranu su pozvani svi, priprema se čak 25 kotlića

Objavljeno: 26.11.2022. Vanja Hozmec

U Kumrovcu se danas održava već tradicionalna ‘Gulašijada’. Cijelim se Kumrovcem tako od ranog jutra šire fini mirisi koji su već prešli van granica općine i stigli do nas, pa smo jednostavno morali otići do Kumrovca pogledati kakvi se gulaši spremaju i s nadom da se doma nećemo vratiti gladni. 

Među natjecateljima su Udruga branitelja Kumrovec – Zagorska Sela, ekipa Fekeža – Jurić s kotlićem ‘Umri muški’, ekipa ‘Načelnikov kotlić’, DVD Tuhelj, ekipa ŠRD Sutla iz Klanjca, Lovačka udruga ‘Šljuka’ iz Desinića, Sportsko društvo Zagorska Sela, ali i ekipa Zagorska Sela na čelu s načelnicom Ksenijom Krivec Jurak. Nadalje, zajednički kotlić pripremaju učenici OŠ Josipa Broza i kumrovečka klapa ‘Brv’, ekipa Dječjeg vrtića ‘Jaglac’, a kotlić spremaju i vijećnice i vijećnici Općine Kumrovec. U konkurenciji su još i Lovačka udruga ‘Srnjak’ iz Zagorskih Sela, Puhački orkestar ‘Lijepa naša’ iz Kumrovca, Sportsko društvo Kumrovec i Udruga vinara ‘Grozd’ iz Kumrovca, Udruga ‘Inicijativa za razvoj Općine i etno udruga ‘Zipka’ koje kuhaju zajedno, ekipa Društva ‘Naša djeca’ Kumrovec, kumrovečka Udruga umirovljenika, ekipa kumrovečkog DVD-a, a iz Slovenije je pristiglo i Društvo kmetić ‘Ajda’ iz Bistrice ob Sotli.

Dugotrajna priprema

Među doista brojnim kotlićima, posebno nam je zamirisao ‘Načelnikov kotlić’, a kako kaže ekipa koja ga sprema, taj će biti najbolji. 

– Tajni sastojak je duga priprema i puno luka koji se mora pirjati barem dva sata. Kotlić bude gotov tek za nekoliko sati. Uz gulaš budemo poslužili samo kruh, ne bude drugih priloga, jer bude gulaš toliko dobar da ništa drugo ne treba. Radimo ovo već dugi niz godina i pravi smo profesionalci – poručili su Mladen Cvetko i Zoran Penezić. 

Fini mirisi su nas privukli i do kotlića Društva kmetić ‘Ajda’ iz Slovenije, a ekipa je taman po našem dolasku u svoj gulaš dodavala finu domaću mast. Kako je rekla članica ekipe Hermina Gracar, to je obavezno i prema tradiciji. 

– Takve se stvari ne kuhaju na ulju, mora biti mast. Mi kuhamo gulaš na starinski način kako su ga kuhali naši stari i tako smo se onda mi naučili. Ne dodajemo unutra nikakve posebne stvari ili začine jer to u takav stari gulaš ne ide – rekla je Gracar i dodala da je uvijek lijepo posjetiti susjede u Kumrovcu s kojima su oduvijek u dobrim odnosima. 

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt rekao je kako očekuje da će se danas svi dobro najesti i  zabaviti, a što je već i običaj na ovom tradicionalnom događaju.

Događaj za sve 

– Ovo je peta ‘Gulašijada’ po redu i ljudi su to jako dobro prihvatili. Osim što je riječ o druženju povodom Dana općine, smatram da ljudima treba dati poticaj da zapamte i znaju za Dan općine. Dosad je uvijek bilo da su se slavile samo svečane sjednice, nije bilo događaja za širu masu, a naša ‘Gulašijada’ je upravo to i mislim da su ljudi to prepoznali – poručio je Šplajt i pozvao sve da danas dođu u Kumrovec.

Ukratko je prokomentirao i ‘načelnikov kotlić’. 

– Pa siguran sam da bude to jedan od boljih, ali moramo reći da je van konkurencije. I prošle je godine bio van konkurencije, ove je isto, a za ubuduće ćemo razmisliti da se ne bi slučajno dogodilo da ‘načelnikov kotlić’ pobijedi. Kako bi onda to pravdali – našalio se načelnik. 

Stručni žiri kojeg su činile dvije profesionalne kuharice, a uz njih je u žiriju bio i načelnik Desinića Zvonko Škreblin, odabrali su najbolje kotliće. Prvo je mjesto pripalo ŠRD-u Sutla Klanjec, drugo mjesto Sportskom društvu Kumrovec, a treće mjesto zaslužila na ekipa Načelnica i Općinsko vijeće Zagorska Sela. Osim kotlića, ocjenjivala se i urednost radnih jedinica, ali i prezentacija jela. Tako je DVD Kumrovec proglašen ekipom koja je imala najoriginalnije uređen stol, a u kategoriji najveselijeg gulaša pobjedu je odnio Dječji vrtić ‘Jaglac’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter