Jeste li znali da su svinje toliko inteligentne da prepoznaju vlastita imena, imaju dugotrajno pamćenje, uživaju u nogometnim loptama?

NE KOLINJU: Sanjaju i maze se pa ih zakolju u seoskom dvorištu

Objavljeno: 26.11.2022. zagorjeinternational

Ako ste ljubitelj životinja, možda ste čuli za desetogodišnju svinju Esther koju na njezinu profilu na Facebooku prati 1,5 milijuna ljudi. Ona je i najstarija domaća tovna svinja na svijetu i sada već pati od brojnih tegoba koje veterinari ne znaju liječiti. Naime, svinje te pasmine, čak i kada su spašene, rijetko dožive više od tri godine. Toliko su u Hrvatskoj doživjeli popularna Super Ljilja i Archibald, dok je Sausage živio šest i pol godina. Ostali pripadnici njihove vrste mogu o tome samo sanjati jer zadnjeg vikenda u studenome počinje sezona svinjokolja.
 
A da svinje sanjaju, i to bolji život, potvrđuju i iz udruge Prijatelji životinja:

– Osim toga, svinje prepoznaju vlastita imena, imaju jako dugotrajno pamćenje, uživaju u igri nogometnim loptama i maženju, uče ‘trikove’ za nagradu poput sjedenja i vode društvene živote takve složenosti kakva je ranije primijećena samo u primata. Riječ je o izrazito inteligentnoj vrsti koja nam je po mnogočemu slična, no ljudi im ipak na nadolazećim kolinjima priređuju film strave, agoniju i rezanje vratova.
 
Navode da se iz godine u godinu po seoskim dvorištima ponavljaju isti prizori – širi se miris kuhane rakije, vade se korita, oštre noževi, čuju se nesnosni prestravljeni krikovi, a nakon klanja, na travi se vide tragovi opiranja nesretnih životinja, dok lokve krvi otapaju smrznuto tlo.

– Svinjokolje ili kolinje nije simpatična tradicija, već najgore nasilje i zlostavljanje inteligentnih i osjećajnih životinja koje su, ni krive ni dužne, žrtve ljudske obijesti, barbarskih navika i primitivizma – ukazuju Prijatelji životinja, koji se već 20 godina bore za zabranu kolinja.
 
Smatraju da u 21. stoljeću nema mjesta tradicijama koje počivaju na klanju kao najbrutalnijem činu u odnosu čovjeka prema životinjama, već da trebamo stvarati nove običaje i obiteljska okupljanja bez prerezanih vratova na blatnim seoskim dvorištima.

– Veganske kobasice svih vrsta, manje ili više ljute, pečene, dimljene, kuhane, za sendvič ili za hot-dog, možemo kupiti u gotovo svakoj većoj trgovini, a možemo ih napraviti i sami prema brojnim dostupnim receptima i bez opravdano strogih zdravstvenih mjera kakve su propisane za svinjokolje po dvorištima. Pritom se ne moramo bojati trihineloze, svinjske kuge, salmonele i kolesterola – kažu iz Udruge.
 
Dodaju da veganske zamjene za mesne proizvode pokazuju da se ni najveći obožavatelji mesa ne moraju odreći okusa na koje su naviknuti od djetinjstva, a da se istodobno mogu odreći odvratnog običaja mučenja i klanja životinja. Zato pozivaju sve ljubitelje mesnih jela da umjesto proizvoda nastalih od zaklanih svinja iskušaju ukusne biljne zamjene za meso, kobasice, salame, pa čak i mast i čvarke. Recepti su dostupni na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba