Novi korak prema čišćem zraku

Ovaj grad je dobio sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka, znate li što to znači?

Objavljeno: 25.11.2022.

U četvrtak je na dvije lokacije u Varaždinu postavljen sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Mjerna stanica sa senzorom buke s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Trg Petra Svačića kod željezničkog kolodvora i prati razinu buke i podatak o istoj prikazuje putem LED zaslona dok je mjerna stanica sa senzorom kvalitete zraka s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Kapucinskom trgu.

Stanica za praćenje u realnom vremenu prati njegovu kvalitetu kroz mjerenje sljedećih parametara: CO, NO, NO2, O3, SO2, PM1, PM2.5, PM10, s dodatnim modulima za praćenje meteoroloških parametara (temperatura, vlaga, tlak zraka) i razinu buke te uključuje i LED zaslon za prikaz razine buke. Obje stanice montirane su, a nakon implementacije izmjerene će vrijednosti i prikaz podataka biti dostupni na web sučelju i u mobilnim aplikacijama.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković izrazio je zadovoljstvo što je ovakav sustav postavljen u Varaždinu istaknuvši kako će se prema njemu sigurno orijentirati i Grad Varaždin i gradske službe u provođenju mjera za ograničenje onečišćenja, ali i građani.

– Važno nam je da zelenoj tranziciji našeg grada pristupimo sveobuhvatno i ovakav sustav koji nam je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša svojim parametrima pokazuje na čemu moramo raditi i kako djelovati. Onečišćenje zraka izrazito djeluje na kvalitetu života stanovnika nekog područja i važno je djelovati preventivno. Mi se zaista trudimo poticati naše građane da sami provode sve one mjere kojima doprinosimo čišćem zraku u našoj okolini, potičemo na vožnju biciklima i radimo na unapređivanju biciklističkih staza, sufinanciramo energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije, stoga je ovaj sustav još samo dodatni poticaj i za nas i za naše građane – poručio je Marković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba