"BORBA NE PRESTAJE": Općina Zagorska Sela slavi svoj dan

NAČELNICA KRIVEC JURAK: ˝Vjera u budućnost je neophodna da bismo ostali na zagorskim bregima, nju nećemo izgubiti˝

Objavljeno: 25.11.2022. Marta Čaržavec

˝Iako su se Zagorska Sela susrela s mnogim izazovima i ozbiljnim poteškoćama koje su ostavile posljedice do danas, borba za našu općinu ne prestaje˝, istaknula je prilikom svečane sjednice povodom dana Općine Zagorskih Sela i dana župe Sv. Katarine, načelnica Ksenija Krivec Jurak. Rečenica je to koju bismo okarakterizirali kao motivirajuću, ustrajnu i hrabru što i najljepše priliči ovakvoj svečanosti.

Specifičnost

Obzirom na skromne fiskalne mogućnosti Općine, tim koji vodi ovo mjesto nije u mogućnosti financirati projekte stoga je svaka pomoć uvijek dobrodošla i neophodna, a prilike za apliciranje na natječaje se ne propuštaju.

– Specifičnost naše općine je da, prema procjeni, oko 60 posto radno aktivnog stanovništva, radi u Republici Sloveniji i naravno da time ne prihoduju u naš proračun. Druga otegotna okolnost je to što konstantno bilježimo pad stanovništva, pa smo tako pali ispod 900, no mlade obitelji ipak ostaju. Vjera u budućnost je neophodna da bismo ostali na zagorskim bregima, tako da nju nećemo izgubiti – poručila je Krivec Jurak i zahvalila partneru, Krapinsko – zagorskoj županiji, pa i ministarstva jer apliciranjem na njihove natječaje ova je Općina uglavnom uvijek prepoznata i dobiva sredstva koja su joj neophodna da bi mogli realizirati projekte.

– Kada se sve to zbroji, to su projekti od nekoliko milijuna kuna, a obzirom na naš izvorni prihod od 1.800.000 kuna, to su značajna ulaganja, koja za naš kraj itekako znače. Također, zahvaljujem i nadležnim institucijama s kojima imamo izvrsnu suradnju. Ističem Županijsku upravu za ceste jer se svake godine ulaže. Danas smo obišli dionicu Ljiljana – Desinić, gdje će radovi započeti ovih dana. Dužina je 900 metara, a vrijednost investicije je 605.000 kuna što je za nas jako puno. Tu su i Hrvatske vode s kojima uspješno surađujemo dugi niz godina, svake smo godine u njihovu planu za regulacije potoka – poručila je načelnica, ali nije zaboravila one zbog kojih Zagorska Sela kao mjesto dišu…

– Mještani, hvala vam jer bez vas se nijedna manifestacija ne bi mogla održati. U operativnom ste dijelu, bili moja desna ruka. Zahvala ide i gospodarstvenicima što ste uvijek podrška i što ste uvijek tu u svim potrebama koje imamo. Da nema zajedništva, ne bi bilo ni svih tih postignuća jer pojedinac sam za sebe doista ne može učiniti puno toga, a u zajedništvu možemo puno toga. Zahvaljujem i nagrađenima jer vi ste ‘zvijezde’ današnje sjednice jer svoje vrijeme i talente besplatno ulažete za promociju naše općine, a to je neprocjenjivo. Zahvale koje su vam dodijeljene samo su mali znak pažnje kako biste vidjeli da niste ne primijećeni jer itekako smo svjesni vaše vrijednosti – rekla je Krivec Jurak.

– Svi projekti koji su pred nama, rezultat su zajedništva koje vlada u našoj općini. Dokazujemo to iz dana u dan. Kada smo najpotrebniji jedno drugome, tu smo i ne gledamo na nikakve kriterije, već smo ujedinjeni za isti cilj, a to je bolji, sretniji i ispunjeni život – rekla je za kraj načelnica.

Mladi

Dječja načelnica Gabrijela Jurak istaknula je sreću da može reći da Općina doista misli na djecu i mlade što dokazuje kroz projekte.

– U nedjelju nam je dodijeljena prostorija za druženja i radionice i time je zaokružena cjelina projekta ‘Za djecu’, a veselimo se i daljnjim aktivnostima kojima će se poboljšati kvaliteta života djece i mladih. Dječje vijeće će i dalje sudjelovati u radu i zahvaljujemo što se i naš glas čuje – poručila je Jurak i tom prilikom predala načelnici Krivec Jurak poklon kojeg su izradile učenice školske zadruge ‘Božićnica’.

U ime svih načelnica i načelnika, gradonačelnica i gradonačelnika prisutnima se obratio pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj čestitavši timu Općine na realiziranim projektima uz krunu svih programa i projekata – nadolazeći projekt vrtića.

– Posebno je izazovno voditi jednu manju općinu u ovako izazovnim vremenima, a zasigurno je često i frustrirajuće, ali onda dolazi i zadovoljstvo kada neka aplikacija na natječaj uspije. Bitno je odrediti što želimo od manjih mjesta, ali imamo poseban status koji nam može koristiti sada i u budućnosti – poručio je Vešligaj.

Župan občine Podčetrtek Peter Misja istaknuo je lijepu suradnju, zajedničke plodonosne projekte koji ispisuju budućnost dviju općina koje zajedništvom mogu postići mnogo. Ove su dvije općine dobri prijatelji, a u želji da se prijateljstvo nastavi Misja je zaželio još puno zajedničkih projekata.

Šanse i budućnost

Župan Željko Kolar rekao je da se u Zagorskim Selima osjeća kao doma, a onda za čelništvo općine rekao sljedeće:

– Na čelu općine stoji osoba koja ima izuzetnu radnu energiju i koja se je spremna 100 posto predati obavljanju tog posla. Upravo je kod ovakvih manjih sredina dobra suradnja Županije i resornih ministarstava ključna da se rade ovakvi projekti koji su ovdje danas prezentirani. Vremena nikada nisu bila izazovnija i u budućem razdoblju ćemo morati biti oprezni prilikom biranja prioriteta. Ovo što je u Zagorskim Selima trenutno najkritičnije je javni prijevoz, međutim, otvara se šansa, Schengenski prostor i nema više razloga da ne vratimo željeznicu u promet. Ljudima koji žive uz granicu moramo omogućiti sve da oni ostanu ovdje, a mi ćemo kao Županija i dalje biti podrška načelnici u svim projektima koje ćemo pokušati provesti, ali izuzetno je bitno da svi zajedno lobiramo da prugu vratimo u promet – poručio je Kolar.

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek je kazao kako su pojedinci oni koji znače.

– Svakog dana radite svoj posao, kroz kojeg, ali i odricanja te ulaganja svog vremena pridonosite tome da vaša općina bude prepoznata izvan njenih granica. Osobno me veseli činjenica da ministarstva, Županija, javne tvrtke ulažu i to je dokaz da smo postigli sinergiju. Prije svega Vlada Republike Hrvatske svojim natječajima i projektima odgovara na potrebe lokalne zajednice, ali i svi zajedno pratimo i gledamo što možemo napraviti – poručio je Tušek.

– Velik je broj mogućnosti pred nama. Uzevši Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji je prije svega bi odgovor na krizu koja nas se dogodila, nakon Domovinskog rata koja je zadesila ne samo Hrvatsku, već čitavu Europu. Nacionalni plan je nova prilika da ojačamo naše gospodarstvo, ali isto tako je i prilika da izradimo sve one potrebe u našoj jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Na kraju smo jednog procesa koji je donio nove programske dokumente. S početkom sljedeće godine počet će se raspisivati natječaji na koji će se moći prijavljivati jedinice lokalne samouprave, ali i naši poduzetnici i poljoprivrednici. Želim još puno mudrosti i zajedništva. Vlada Republike Hrvatske na čelu s našim premijerom i dalje će vam biti na raspolaganju – zaključio je.

Dobitnici

U ime dobitnika, prisutnima se obratio Marko Preglej, a osim njega, priznanja su dodijeljena i Milanu Juraniću, Marku Zgorelcu, Tei Ferdelji, Izabeli Zgorelec, Melaniji Šlogar, Karli Lojen, Udruzi vinara, vinogradara i prijatelja dobrog vina “Sv. Martin“ i posthumno Aljoši Mutiću.

– Velika je čast biti prepoznat u zajednici kao društvo ili pojedinac koji svojim angažmanom, znanjem i zalaganjem, a često i van svojih mogućnosti, doprinosi općini na jedinstven način. Svi ćemo se složiti da takav angažman iziskuje veliku žrtvu pojedinca u smislu uskraćivanja svog slobodnog vremena i stavljanja interesa zajednice ispred svojih vlastitih. Svima vama koji bi htjeli dati dio sebe, moraju biti spremni na neuspjeh, ali te neuspjehe nemojte doživljavati kao poraz, nego kao učenje za budućnost, a svako tapšanje po ramenu i riječ ‘hvala’, neka vam bude mala pobjeda – poručio je Preglej.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba