Šokantan slučaj mlade rodilje

Na porod došla sa 2,25 promila alkohola: “Kad su oduzeli djevojčicu – suprug i ja smo se tukli “

Objavljeno: 25.11.2022. zagorjeinternational

Zagrepčanki (25) netom prije poroda, izmjereno je 2,25 promila alkohola u krvi, no njezina alkoholiziranost nije izuzetak nego pravilo jer žena u većoj mjeri nije skrbila o svoje dvoje djece, utvrdilo je zagrebačko tužiteljstvo, piše Jutarnji list.

Tek rođena djevojčica je neko vrijeme provela na Odjelu gastroenterologije zbog slabijeg napredovanja na tjelesnoj težini, a pregledom genetičara utvrđeno je da fenotip djeteta odgovara fetalnom alkoholnom sindromu. Po rođenju su je hranili na sondu, a s odmakom vremena paralelno s konstantnim svađama sa suprugom, 25-godišnjakinja se o higijeni djeteta nije dovoljno brinula, čime je povećala rizik da se dijete zarazi i Covidom-19.

Rješenjem Općinskog građanskog suda u Zagrebu početkom lipnja 2020. godine, piše Jutarnji list, oduzeto joj je pravo na stanovanje s djetetom u trajanju od godine dana, dok joj je Centar za socijalnu skrb izrekao mjeru stručne pomoći i potpore do travnja prošle godine. U tom vremenskom periodu 25-godišnjakinja nije napravila apsolutno nikakav pozitivan korak u stabiliziranju bračnog odnosa i promjeni obrasca ponašanja –  CSS Zagreb je, po utvrđenju da su život i sigurnost djeteta ugroženi, djevojčicu izdvojio iz obitelji te smjestio u Dječji dom.

Osim djevojčice, žena ima još i sina kojeg je također, tvrdi tužiteljstvo, zanemarivala. Naime, pod utjecajem Subutexa i amfetamina prepuštala je brigu o njemu svojoj majci. U listopadu prošle godine, prilikom terenskih provjera dječak je zatečen u prljavoj odjeći i ispovraćan po sebi. Dječak je također izdvojen iz obitelji. Majka je morala dostaviti test na sredstva ovisnosti, no pronalazila je izgovore da to ne učini, a ujedno se nije uključila ni u projekte za pronalazak posla.

– Ja sam malog hranila i nije bio zanemaren već samo musav. A što se tiče supruga, kad je curica oduzeta, mi smo se tukli pa je došla policija i socijalna. Redovito odlazim u posjete djeci, nosim slatkiše. Igram se s njima. Alkohol sam konzumirala kad i suprug, ispred zgrade, nekoliko puta tjedno. Dok nismo radili, pomagao nam je očuh i imala sam porodiljnu naknadu. Krenula sam na liječenje i skroz se izliječila, a kad me uhvatila želja, znala sam uzeti samo komadić Subutexa i to je to. O meni trenutno brinu mama i dečko koji se vodi kao otac moga sina – kazala je mlada majka.

Tužiteljstvo ističe da je počinila tri kaznena djela protiv braka, obitelji i dijete, jedno za neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta te dva kaznena djela povrede djetetovih prava, te krivotvorenje isprava. Tužitelji predlažu uvjetnu kaznu od godine dana s trogodišnjim rokom kušnje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba