NOVO MJESTO OKUPLJANJA: Otvoren Park Sidonije Erdὄdy Rubido i fontana 'Žubor glazbe'

˝Sidonija je dio Kumrovca, nismo mogli dopustiti da bude zaboravljena i ostane u prošlosti˝

Objavljeno: 25.11.2022. Marta Čaržavec

Na padini podno kumrovečkog Razvora, samuje kurija grofova Erdödy, sagrađena u kasno baroknom stilu, oko 1780. godine. Ova plemićka obitelj osim posjeda u Varaždinu, posjedovala je i nove Dvore Klanječke, te ovaj omanji dvorac – kuriju. Danas je kurija preuređena u Vilu Mlinarić, a u njoj je svoje najranije djetinjstvo provela grofica Sidonija Erdödy Rubido, najpoznatija pjevačica 19. stoljeća i prva hrvatska operna primadona, koja je prva javno pjevala hrvatskim jezikom. Općina Kumrovec večeras je, njoj u čast, otvorila Park Sidonije Erdὄdy Rubido ispred Centra za posjetitelje koji će zasigurno privući mnoge posjetitelje, ljubitelje povijesti i znatiželjnike.

Projekt

Projekt je to koji je nastao u suradnji s kumrovečkom udrugom ‘Inicijativa za razvoj Kumrovca’, a kip Sidonije izradio je slovenski umjetnik Franci Černelč, dok je fontanu izradio kumrovečki umjetnik Petar Popijač. Park je bio prijavljen na natječaj LAG-a, a benefit je za Kumrovec upravo zbog toga što je ona svoje najranije djetinjstvo provela u kuriji u Razvoru. Općina želi naglasiti i dati važnost toj ženi koja je doista bila velikanka Hrvatske povijesti. Sidonija je rođena u Zagrebu 7. veljače 1819. godine kao grofica Sidonija Erdődy de Monyorókerék et Monoszló, a preminula je u Gornjoj Rijeci pokraj Kalnika, 17. veljače 1884. kao Sidonija von Rubido de Zagorje.

– Jako smo ponosni na ovaj projekt koji je posvećen Sidonija Erdődy Rubido u centru Kumrovca, u Centru za posjetitelje na samom ulasku, na atraktivnom mjestu. Ovim se projektom nadopunjava priča Kumrovca kao kulturno – turističkog mjesta. Sidonija je dio Kumrovca. Nismo mogli dopustiti da bude zaboravljena i ostane u prošlosti. Trebali smo aktualizirati priču i mislim da smo to napravili na najbolji mogući način. Svaki posjetitelj koji će doći u Kumrovec prvo će posjetiti ovaj park, ući će u naše povijesno mjesto. Na taj način pojačavamo ponudu Kumrovca, da se ljudi ne vežu samo za Staro Selo i našeg velikana Josipa Broza, nego da vide da imamo predivnu šetnjicu u Zelenjaku kroz krošnje, a sad je tu i Sidonija. Kumrovec ima kaj za pokazati, lijepo je mjesto za posjetitelje, ne samo na dnevnoj bazi, već i na višednevnoj. To je budućnost koju očekujemo kako bi pokrenuli pitanje državne imovine i stavimo to u funkciju kako bi mogli imati višednevne goste – ispričao je kumrovečki načelnik Robert Šplajt.

Važna Hrvatica

Predsjednik udruge ‘Inicijativa za razvoj Kumrovca’ Ivica Hrastović kazao je kako su za ovaj projekt motivi bili višestruki.

– Ona tu provela djetinjstvo, ali nas je još više motiviralo to što je bila jedna od politički najvažnijih žena u Hrvatskoj sredinom 19 stoljeća. Uz to, ona je bila prva hrvatska primadona, nastupala je u prvoj hrvatskoj operi Vatroslava Lisinskog gdje je pjevala, a to je bilo u vrijeme kada je Hrvatska bila u politički teškom položaju i tada je bilo nezamislivo da plemkinja pjeva na hrvatskom jeziku. Također, ona je svoju moć koristila u domoljubne svrhe, a iako je imala mađarske korijene, ona je rođena u Hrvatskoj i radila je sve da popularizira hrvatski jezik i da obrani hrvatski nacionalni identitet – rekao je Hrastović i dodao da se može reći da Kumrovec sada ima još jedan hrvatski brend.

Umjetnici

Autor Skulpture, Črnević, ispričao je kako ga je Sidonija, gledavši njene fotografije, osvojila na prvu.

– Stvorio sam si odmah sliku što želim napraviti i brzo uzeo alat i nekoliko dana se tu radilo na veliko. Način na kojeg ju vi osjećate, osjećam ju i ja. Poistovjetio sam se s hrvatskim narodom koji osjeća neslobodu, a skulptura je ta koja prenosi upravo suprotno, slobodu, što je uostalom i moja želja – ispričao nam je.

‘Žubor glazbe’ naziv je fontane koju je napravio kipar Popijač, a ona, kako je i sam rekao, svojim žuborom interpretira tijek glazbe koja teče od početka do kraja, neponovljivo i unikatno u vremenu.

– Voda je u javnom prostoru uvijek mjesto okupljanja, pa se nadam da će sada ljudima biti drago provoditi vrijeme ovdje uz žubor glazbe i ovu divnu skulpturu – rekao je Popijač za kraj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba