Jedan od najvećih vokala u glazbenoj povijesti

Prije 31 godinu preminuo je legendarni Freddie Mercury

Objavljeno: 24.11.2022. zagorjeinternational

Na današnji dan prije 31 godinu, preminuo je jedan od najvećih glazbenika svih vremena – Freddie Mercury, piše Index.hr. Rođen je u rujnu 1946. godine u Tanzaniji pod imenom Farrokh Bulsara. Pohađao je englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira, a u istoj je školi i dobio ime Freddie.

S 18 godina otišao je u Veliku Britaniju, gdje je pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn. U Velikoj Britaniji je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava, a Freddie je došao na na njegovo mjesto. Nakon nekoliko neuspješnih basista, 1971. godine je, dolaskom Johna Deacona, konačno osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava – Queen. 

-Ja sam predložio ime Queen. Iako sam bio svjestan homoseksualne konotacije, zvučalo je veličanstveno i kraljevski. Uz to, znali smo da će naša glazba biti jača od imena i publiku smo željeli privući tako da ih istodobno šarmiramo, ali i šokiramo – rekao je Mercury u jednom od intervjua.

Nakon prvog nastupa grupe, odlučio je promijeniti prezime, kako bi ono više odgovaralo burnom životu rock glazbenika, pa je tako iz rimske mitologije uzeo ime prema Merkuru, glas­ni­ku bogova i planetu zaštitniku njegova zodijačkog znaka Djevice, pa je tako nastao Freddie Mercury. Bohemian Rhapsody, Don’t Stop Me Now, The Show Must Go On, I Want To Break Free, samo su neki od legendarnih hitova grupe Queen, a Freddie je sa svojim glasom nevjerojatnog opsega, bio jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni te se i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba