Počela sezona grijanja

Policija upozorava na tragične posljedice koje može izazvati korištenje neispravnih trošila i dimnjaka

Objavljeno: 24.11.2022. zagorjeinternational

S hladnim vremenom započela je i sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. Korištenje neispravnih ili neodržavanih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtne posljedice za ukućane koji vrlo često nisu svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti i zato je važno da građani vode računa o redovitom održavanju i servisu plinskih trošila i dimnjaka isključivo od strane stručnih i ovlaštenih osoba.

Policija je uputila nekoliko važnih savjeta u cilju prevencije i opće samozaštite građana od opasnosti od korištenja neispravnih plinskih trošila i neispravnih dimnjaka.

-Savjetujemo da redovito prozračujete prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje, ne zaključavajte  kupaonicu  kada  se  idete tuširati ako  koristite  plinski bojler, kako bi spriječili neželjene posljedice. Obavezno jednom  godišnje  angažirajte  ovlaštenog dimnjačara  da vam pregleda dimnjak. Instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima, zamijenite stara atmosferska  plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija za uporabu. Redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin. Nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto – poručuju iz policije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba