DVOJE KANDIDATA OTPALO! Izbor ravnatelja Spec. bolnice u Krapinskim Toplicama izazvala i reakciju predsjednika Radničkog vijeća, Miljenka Cesarca:

“Županija kao osnivač i mora upravljati Bolnicom, bez njenih donacija doživjeli bismo krah, a HDZ-u poručujem da izbor ravnatelja prepusti Upravnom vijeću”

Objavljeno: 23.11.2022. Alen Brodar

Nakon reagiranja na izbor novog ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju HDZ-a Krapinskih Toplica, u kojem prozivaju krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara za stranačko kadroviranje, novo reagiranje na ovu temu, odnosno reagiranje na njihovo reagiranje stiglo je iz same Bolnice, točnije, od predsjednika Radničkog vijeća SBKT-a i člana Upravnog vijeća, Miljenka Cesarca. Iz njega je vidljivo da je dvoje kandidata za ravnatelja otpalo, a neslužbeno doznajemo da su preostali kandidati klinička psihologica, mag. Gordana Kamenečki i mladi pravnik, mag.iur. Danijel Javorić Barić iz Huma na Sutli.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

– Ponukan priopćenjem Općinske organizacije HDZ-a Krapinskih Toplica, njenog predsjednika Krunoslava Jagarića, objavljenim 23. studenog 2022. godine u dijelu zagorskih medija, očitujem se kako slijedi:
Nakon što je, sukladno zakonskim odredbama Upravno vijeće Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, donijelo odluku o raspisivanju natječaja za izbor ravnatelja/ ravnateljice, isti je sukladno Zakonu, objavljen u javnim glasilima.
Da podsjetim – na natječaj su se prijavile dvije kandidatkinje i dva kandidata. Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Statutu Bolnice, nakon što su stručne službe Bolnice s marom pregledale prispjele ponude, dostavljena dokumentacija jedne kandidatkinje i jednog kandidata nisu zadovoljili potrebne uvjete, te u utrci za ravnateljicu/ ravnatelja ostali kandidatkinja i kandidat.
Upravno vijeće Bolnice je na sjednici ovog utorka donijelo odluku da se prezentacije programa i plana razvoja Bolnice, pod istim uvjetima, omogući kandidatkinji i kandidatu te da budu iznijete na sjednici 30. studenoga, na kojoj bi bila izabrana osoba koja će se sljedeće četiri godine rukovoditi Bolnicom.
Nedobronamjernom pamfletu objavljenom kao priopćenje medijima, kao i svim politikantskim igricama oko izbora za prvu osobu Bolnice, prije svega nedostaju činjenice, kao i iskrena namjera.
Činjenica je da je aktualna ravnateljica Željka Žnidarić vodila Bolnicu proteklih osam godina. Razlozi nastalog zabrinjavajućeg gubitka od stotinjak milijuna kuna, ne leže u iznijetoj floskuli da je razlog tome stranačko kadroviranje. Razlozi stotinjak milijuna teškog gubitka, po čemu naša Bolnica nije izuzetak u sustavu javnog zdravstva, su nedavna COVID- 19 epidemija, kao i jednostrano određene cijene od strane HZZO-a, koje su daleko niže od realnih cijena usluga koje pružamo pacijentima. Tako da Bolnica u pružanju usluga posluje s gubitkom.
Ne želim se nepotrebno osvrtati na lamentiranje autora nedobronamjernog, neargumentiranog i pretencioznog pamfleta. No, kao predsjednik Radničkog vijeća Bolnice i član Upravnog vijeća dužan sam upoznati širu građansku javnost da je Županija kao osnivač Bolnice, sukladno Statutu Županije obvezala župana Kolara, da upravlja nekretninama i pokretninama u vlasništvu Županije kao i njezinim prihodima i rashodima, što župan Kolar i čini. Tako da je, između ostaloga, Županija prošle godine donirala Bolnici 4.400.000 kuna, a ove godine, do sada, 3.100.000 kuna.
Radnici su zabrinuti nad činjenicom da limit (sredstva koja HZZO mjesečno uplaćuje na račun Bolnice za pružene usluge) iznosi 8.600.000 kuna, a samo za plaće je potrebno sakupiti 9.800.000 kuna. Navedenim rashodima treba pridodati i sredstva potrebna za kupnju lijekova, namirnica, sanitetskog materijala. Potrebno je podmiriti i troškove grijanja, struje, vode, plina…:, te su ukupni mjesečni rashodi Bolnice oko 13.000.000 kuna.
Ovim putem aktualnoj Ravnateljici Žnidarić upućujem priznanje na vještom vođenju Bolnice u financijski gotovo nemogućim uvjetima. Unatoč čega se plaće isplaćuju na vrijeme i u punom iznosu, kao i ostala materijalna prava radnica i radnika (regres, božićnica, dar za djecu, putni troškovi, jubilarne nagrade, itd.)
Ističem važnost angažmana i župana Kolara i Županije, na doniranim milijunskim sredstvima, bez kojih bi Bolnica doživjela financijski i funkcionalni krah.
U svojstvu legitimno izabranog predstavnika radnica i radnika Bolnice i kao predstavnika Radničkog vijeća u Upravnom vijeću Bolnice, potpisniku, ambicioznom autoru i inicijatorima pamfleta poručujem da brigu o interesima i pravima radnika brigu vode Radničko vijeće i Sindikat, a izbor nove ravnateljice/ ravnatelja treba prepustiti legitimnoj odluci legitimnog Upravnog vijeća. Neukusno je i nedopustivo da o Bolnici, pacijentima i radnicima brigu vodi predsjednik ogranka lokalne političke stranke ili rukovodstvo, koji po svom habitusu tu obvezu nemaju, a prema svojim mogućnostima, realno gledajući, ne ne bi je mogao ni primjereno izvršiti 
– ističe Cesarec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter