KRIZA VLASTI U OROSLAVJU: Na sjednici Gradskog vijeća ponovno nije izglasan prvi rebalans proračuna, na vidiku novi izbori?

SDP-ovi vijećnici nisu ni došli, Gredičak uslijed rasprave otišao, slijedili ga i ostali HDZ-ovci: “Ne želimo biti taoci jednog čovjeka”

Objavljeno: 23.11.2022. zagorjeinternational

Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Oroslavja, kako piše Radio Stubica, ponovno nije uspio pokušaj izglasavanja prve izmjene proračuna te se tako kriza vlasti u ovom gradu nastavlja.

Na sjednicu nisu došli SDP-ovi vijećnici, dok je vijećnik HDZ-a Emil Gredičak sjednicu napustio tijekom rasprave o rebalansu proračuna, a nakon jednoglasnog izglasavanja dijela Odluka, među kojima i onih koje se odnose na Izmjene i dopune Prostornog i Urbanističkog plana, te su vezane za izgradnju solarne elektrane, sjednicu su napustila i preostala tri vijećnika HDZ-a, čime je, zbog nedostatka kvoruma, sjednica završena.

Odlazak sa sjednice komentirao je predsjednik oroslavskog HDZ-a i gradski vijećnik Stanko Čičko kazavši da su otišli jer ne žele biti taoci jednog čovjeka i njegovog manipuliranja gradom, postavivši pitanje “tko je ustvari gradonačelnik u Oroslavju”, dodajući da izlaz iz ove situacije postoji te da bi nezavisni vijećnici Viktora Šimunića trebali shvatiti da ne predstavljaju većinu u Vijeću, odnosno da bi trebali prihvatiti konstruktivne i kvalitetne prijedloge drugih vijećnika i početi surađivati.

Gradonačelnik Viktor Šimunić ističe da sada kada je grad financijski “stao na noge”, vijećnici koče daljnji napredak.

-Nastavi li se ovakva situacija, jedini izlaz su izbori. Pa neka građani odluče na koji će način funkcionirati ovaj grad. No, bez obzira na sve koji nas koče i podmeću noge mi i dalje delamo i delali bumo dok god smo tu. I to nam nemre nitko zeti, nitko nemre poništiti rad. To je ono kaj mogu obećati – rekao je Šimunić.

Prilikom rasprave o proračunu konstatirano je da su prihodi veći od planiranih, a rashodi ujednačeni te da se otvorio prostor za sufinanciranje potrebitih građana, odnosno isplatu božićnica, stipendija kao i naknada za novorođenu djecu, vijećnici HDZ-a, dijelom nezadovoljni prekoračenjem nekih stavaka za 100 i više posto ostali su suzdržani prilikom glasanja, pa tako preostalih šest glasova “za” nije bilo dovoljno za izglasavanje rebalansa.

Također, nije donesena ni odluka o sufinanciranju boravka djece u dječjim vrtićima i jaslicama jer prijedlog vladajućih je bio da se cijena povisi na 2300 kuna, dok je HDZ predložio da cijena bude 2500 kuna. Pošto nijedan prijedlog nije podržan većinom glasova, cijena je ostala 2000 kuna. Gradonačelnik Viktor Šimunić pojasnio je da je nova cijena predložena na temelju prikupljenih podataka, te je uvrštena u rebalans proračuna. Kako bi se ublažilo nedavno poskupljenje cijene, u rebalansu su predviđena sredstva za korisnike privatnog dječjeg vrtića, za listopad i studeni ove godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba