HDZ Krapinskih Toplica priopćenjem proziva vrhušku SDP-a zbog procesa izbora novog ravnatelja tamošnje Specijalne bolnice

“Biste li neiskusnog čovjeka postavili da vodi vašu tvrtku? Hajdašu, spriječi Kolarovo političko kadroviranje!”

Objavljeno: 23.11.2022. Alen Brodar

Kao što smo pisali, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju iz Krapinskih Toplica u procesu je izbora novog ravnatelja.
Podsjetimo, dosadašnja ravnateljica, koja je odradila posljednja dva mandata, Željka Žnidarić nije se ni javila na natječaj, na koji su pristigle četiri prijave. Upravno vijeće bolnice prošlog je utorka otvaralo kuverte s imenima – na natječaj su se javile dvije djelatnice same ustanove, kliničke psihologice, mag. Branka Leljak i mag. Gordana Kamenečki, zatim mr. sc. Robert Mužar te mladi pravnik, 28-godišnji mag. iur. Danijel Javorić Barić iz Huma na Sutli. I upravo je Javorić Barić isplivao kao glavni favorit za funkciju ravnatelja, o njemu se priča da je “taj”. On je inače do tog utorka bio predsjednik Upravnog vijeća bolnice (i jedan od četiri člana koje predlaže osnivač – Krapinsko – zagorska županija op.a.). Da se i sam smatra favoritom, potvrđuje činjenica da je baš u utorak “iz principijelnih razloga, vrlo džentlmenski” dao ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća, koje imenuje novog ravnatelja. Županija će sada morati dati novog člana Upravnog vijeća iz svojih redova i njegovog novog predsjednika.
Javorić Barić je inače i predsjednik Općinske organizacije SDP-a Huma na Sutli, mladi stranački ‘pulen’, a javnost ga pamti i kao kratkotrajnog predsjednika Općinskog vijeća u toj zagorskoj općini – bio je na toj funkciji nakon posljednjih lokalnih izbora svega oko mjesec dana. Novi ravnatelj bira se natpolovičnom većinom sedmeročlanog Upravnog vijeća. Kako su četiri ‘županijska’ glasa sigurna, a neslužbeno doznajemo da Javorić Barić ima podršku još barem jednog, možda i dva, člana Upravnog vijeća, čini se da je to formalnost. Da se zna, preostali članovi Upravnog vijeća su član ispred Stručnog vijeća bolnice, zatim član ispred Radničkog vijeća bolnice te član vijeća ispred države. Nakon što prođe jednomjesečni rok za žalbe, preostat će još samo da novog ravnatelja potvrdi ministar zdravstva.
Zanimljivo je da su dosadašnji ravnatelji Specijalne bolnice bili su Marcel Majsec, zatim Marcel Majsec II., potom Duško Cerovec i Željka Žnidarić, dakle, sve domaći, Topličani. Bit će ovo po prvi puta u povijesti bolnice da ravnatelj neće biti iz Krapinskih Toplica, već iz – Huma na Sutli.
U svakom slučaju, vrlo odgovorna funkcija i velika stvar za tako mladog čovjeka, zapravo ‘vruć krumpir’, s obzirom na to da se odmah treba uhvatiti u koštac s ogromnim dugovima. No, očito ovaj 28-godišnjak ima veliko povjerenje osnivača bolnice, dakle Krapinsko – zagorske županije, odnosno župana Kolara.

Upravo se tim povodom priopćenjem oglasio i HDZ Krapinskih Toplica, a prenosimo ga u cijelosti:

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice dobiva novoga ravnatelja. Iako javni natječaj još nije završen niti je Upravno vijeće bolnice imalo priliku odabrati kandidata, novi ravnatelj je već poznat. Instalirat će ge SDP, odnosno župan Željko Kolar.
Stranka koja se vječito poziva na transparentnost, nekorumpiranost i zakonito djelovanje još jednom dokazuje kako sve radi suprotno. Javnost je već kroz medije mogla doznati ime novoga ravnatelja. Trebao bi to biti Danijel Javorić Barić, mladi čovjek koji ima tek 28 godina i nula godina iskustva na poslovima kakve zahtjeva ova odgovorna pozicija. Tim više što u ovome trenutku, prema javno dostupnim financijskim podacima, Bolnica posluje s oko 90.000.000,00 kuna gubitka.
Dok župan Željko Kolar svakodnevno u lokalnim medijima veliča svoj lik i djelo, do sada niti jednom nije progovorio o stvarnom stanju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Aktualna ravnateljica Željka Žnidarić u svoja je dva mandata imala bezrezervnu podršku SDP-a i župana, što znači da su bezrezervno podržavali poslovanje koje vodi u ponor.
Iz tog bi ponora Bolnicu sada trebao izvući pravnik koji je diplomirao tek prije pet godina, a jedino radno iskustvo mu je u pravnoj struci i to kao odvjetničkog vježbenika i asistenta na Pravnom fakultetu gdje predaje Opću povijest prava i države. Nimalo ne omalovažavajući Barićevu pravnu struku i njegovo snalaženje u pravnome svijetu, niti njega osobno, ipak moramo javnost izvijestiti o mogućim negativnim posljedicama za opstanak ove bitne zdravstvene ustanove, ne samo za zagorski kraj već i za cijelu Hrvatsku.
Kako je Danijel Javorić Barić član Predsjedništva SDP-a Krapinsko – zagorske županije, nedvojbeno je riječ o političkoj ‘instalaciji’ za koju je, uz župana Željka Kolara, direktno odgovoran i predsjednik ŽO Siniša Hajdaš. Kao čovjeka koji itekako poznaje svijet ekonomije, javno ga pozivamo da spriječi političko kadroviranje Željka Kolara, da se zauzme za transparentan natječaj kroz koji će se naći lider koji ima iskustvo i ekonomsko znanje i koji će preuzeti vođenje Bolnice kao menadžer koji, zahvaljujući iskustvu, zna i može upravljati zdravstvenim sustavom.
Općinska organizacija HDZ-a Krapinske Toplice ne lobira ni za čije ime niti stranačku pripadnost. Samo želimo upozoriti na mutne SDP-ove natječaje i kadroviranja u trenutku kada je posljednja šansa da se Specijalna bolnica spasi, da joj se vrati ugled kakav je nekada imala. A to ne može napraviti čovjek bez dana iskustva na takvim poslovima.
Na koncu, pitamo i Željka Kolara i Sinišu Hajdaša Dončića bi li neiskusnog čovjeka postavili da im preuzme vođenje tvrtke? Doduše, niti jedan od njih nikada nije morao ovisiti o kapitalu koji je sam stvorio, već su isključivo plaću zarađivali na teret poreznih obveznika, pa razumijemo da je odgovornost prema javnome novcu daleko manja.
Ipak, ovdje je riječ o zdravstvenoj ustanovi koja je, za sada, još uvijek u vlasništvu Krapinsko – zagorske županije. Vjerujemo da će kao odgovorni ljudi, kojima je stalo do Bolnice i Krapinskih Toplica, na koncu ipak pronaći ne dobro, nego izvrsno rješenje, a to nikako nije čovjek s nula iskustva. Osim pacijenata, stabilnost ove važne zdravstvene ustanove zaslužuju i svi njezini djelatnici. Dovođenje čovjeka bez imalo iskustva ponižavajuće je za liječnike, fizioterapeute, medicinske sestre, za svo medicinsko osoblje koje svojom predanošću, znanjem i velikim iskustvom svakodnevno brine o ljudskim životima
– zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Krunoslav Jagarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba