Mladi EU influenceri, među kojima i četvorka iz zabočkog ŠUDIGO-a, na treningu u Srbiji

“Bilo je to nezaboravno iskustvo koje ćemo pamtiti cijeli život, jedva čekamo ponoviti ga”

Objavljeno: 22.11.2022. zagorjeinternational

Učenici  3. MT i 4. D razreda zabočke Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću (ŠUDIGO),  Antonio Abičić, Tina Bazić, Dorotea Fistrić i Petra Novalija posjetili su od 10. do 15. studenog Beograd, u sklopu projekta “EU Influencers”,  financiranog kroz program Erasmus+, Mladi Europe zajedno. 
Nositelj projekta je DYPALL Network iz Portugala uz partnere LAG Zagorje – Sutla iz Hrvatske, African Empowerment Centre iz Švedske, Associazone Elios iz Italije te Centar E8 iz Srbije koji su bili naši domaćini. Edukacije su dio projekta EU Influencers koji provodi dva treninga za sudionike, jedan u Beogradu koji je već završio te jedan u Portugalu koji slijedi sredinom 2023. 
Trening “EU Influencers” okuplja mlade ljude iz Švedske, Portugala, Srbije, Italije i Hrvatske koji tijekom edukacija istražuju svoje razumijevanje Europske Unije i demokracije, razvijaju kritičko mišljenje i uče kako se boriti protiv lažnih vijesti. Prvi dio edukacija odnosio se na shvaćanje algoritma u  društvenim mrežama, format objava, kako privući pažnju pratitelja te kako stvoriti “perfect followera”.

 
Upoznavanje država

– Sljedeće je fokus bio na lažnim vijestima,  kako ih prepoznati te kojim se alatima na internetu možemo poslužiti. Edukacije su bile cjelodnevne, uz primjenu samostalnih i grupnih zadataka.  Grupe su bile nacionalno izmiješane kako se ne bi oslanjali samo na naše nacionalne timove već i bolje upoznali sudionike iz drugih zemalja. Nakon teme s društvenim vezama i općenito Internetom, slijedilo je predavanje o Europskoj uniji, propitkivanje koliko svatko od nas zna o njezinim vrijednostima i načinu funkcioniranja. Razgovarali smo o utjecajima u svakoj zemlji, demokratskim vrijednostima, kako svaki polaznik vidi demokraciju EU za 10 godina te mnogo drugih podzadataka. Mogli smo više naučiti o problemima u svakoj državi iz koje dolazimo te čak i probleme u određenoj državi – kazala je jedna od polaznica, Petra Novalija, dodajući da su, kad su završili s edukacijama, diskutirali o tome što će svaka grupa raditi kad se vrati u svoju državu. 
Naime, od svakoga se očekuje stvaranje aktivnosti i održavanje edukacija iz svoje perspektive u svojoj zajednici. Te edukacije će se održavati tijekom cijele školske godine na temelju dobivenih saznanja s ovoga treninga i treninga koji slijedi. 
– Kao jedna od polaznica, jako mi je drago što imam priliku prisustvovati ovakvom projektu koji može omogućiti moj daljnji razvoj, a nadam se i razvoj ostalih vršnjaka kroz edukacije. Pružena mi je mogućnost da kažem mišljenje na bilo koju temu te slušati treću stranu priče za koju često ne čujemo u medijima. Mislim da svi koji smo sudjelovali u ovome, možemo složiti kako je to bilo jedno nezaboravno iskustvo te kako što duže želimo živjeti u takvoj pozitivnoj energiji. Bila mi je čast upoznati ove divne ljude te se radujem našem sljedećem sastanku online i kasnije uživo – kazala je Novalija.

Ostvarenje cilja

Slično misli i njezin kolega Antonio Abičić, koji je istaknuo da je njegovo iskustvo bilo vrlo turbulentno i jako zanimljivo.
– Upoznao sam hrpu novih ljudi, svi su toliko dragi i toliko ljubazni da je nemoguće naći prave riječi kojima bih dočarao to iskustvo. Što se tiče samog treninga, puno toga smo naučili o prepoznavanju lažnih informacija te lažnih vijesti. Pričali smo na engleskom jeziku, što mi je dosta pomoglo u komunikaciji i usavršavanju toga jezika – kazao je Antonio. 
Dorotea Fistrić nadovezala se, rekavši da je uživala od početka do kraja treninga. 
– Bilo je to nezaboravno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život. Dragi, kreativni, komunikativni i susretljivi ljudi, svatko je poseban na svoj način i pruža energiju te drži svoje mjesto u cijelom projektu, gdje se naravno osjećaji još i sad nisu slegli. Zahvalna sam na prilici koja mi je pružena da sudjelujem u tako velikom projektu te ćemo dati sve od sebe da ostvarimo njegov cilj – izjavila je Dorotea, dok je Tina Bazić dodala da joj se jako svidio grad i pristupačnost ljudi, predavanja te odnos predavača i predavačica s polaznicima. 
– Svaki dio treninga mi se svidio, od ljudi pa do sadržaja. Kroz praktične zadatke smo puno toga naučili i sve je bilo super isplanirano i osmišljeno. Ono što sa sigurnošću mogu reći, je da jedva čekam ponoviti to iskustvo i naučiti još više o vrijednostima EU – zaključila je Tina. (Piše: Petra Novalija)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba