Napisao preko 700 naslova, preko 360 ih sam komponirao i aranžirao

Održan šesti koncert ‘Sjećanje na Rudeka’ u čast preminulom zagorskom umjetniku Rudolfu Mahmetu

Objavljeno: 21.11.2022. zagorjeinternational

U organizaciji marijabistričkog KUD-a ‘Lovro Ježek’, u nedjelju je Domu kulture u Mariji Bistrici održan šesti po redu koncert naziva ‘Sjećanje na Rudeka’, a koji se održavaju u spomen na velikog zagorskog umjetnika Rudolfa Mahmeta, koji je ostavio ogroman trag u bistričkom KUD-u, ali i u brojnim drugim zagorskim društvima pa i šire, javlja Radio Marija Bistrica

Na koncertu su nastupili solisti Maja Ščuric, Nikola Tkalčević, Robert Mihovilić i Hrvoje Ban, te Tamburaški orkestar KUD-a Belec, MPZ ‘Vitez’ KUD-a Konjščina, Tamburaški orkestar i Pjevački zbor KUEU ‘Kaj’ Zlatar Bistrica, Tamburaški zbor ‘Gaj’ Zaprešić, ŽVG ‘Kajda’ Mače, te Tamburaški orkestar i Mali vokalni sastav KUD-a ‘Lovro Ježek’. 

Ovim je svečanim koncertom nastavljeno održavanje sjećanja na ovog velikog glazbenika s naših prostora, a koncert ima i posebnost, odnosno veliki memorijalni tamburaški orkestar, sastavljen od članova orkestara koji nastupaju. Ove je godine u memorijalnom orkestru sviralo 62 glazbenika, a u završnoj pjesmi ”Iščem zvijezdu” pridružilo im se i 80 pjevačica i pjevača, pa se na pozornici u tom zadnjem nastupu našlo čak 142 izvođača.

Inače, Mahmet je rođen 1. srpnja 1925. godine u Mariji Bistrici, a od osnutka KUD-a ‘Lovro Ježek’ 1974. godine bio je voditelj Tamburaške sekcije i aktivni svirač do 2011. godine. Uz to, dugi je niz godina vodio ŽVG ‘Kajda’ iz Mača, a glazbeno je surađivao i s brojnim drugim kulturnim društvima, skupinama i umjetnicima poput KUD-a ‘Ljudevit Gaj’ iz Mača, KUD-a ‘Sloga’ iz Velikog Trgovišća te s kulturno-umjetničkim društvima iz Lobora, Donje Zeline i Donje Bistre, Tamburaškim sastavom ‘Zlatne žice’, klapom ‘Bistrica’ iz Marije Bistrice, ali i danas poznatim glazbenim solistima Radekom Brodarcem i Ivicom Pepelkom. 

Gotovo cijeli folklorni glazbeni fundus KUD-a ‘Lovro Ježek’ pisao je upravo Mahmet, a pisao je i za ostala društva s kojima je surađivao. U svojoj arhivi ima preko 700 naslova od kojih je više od 360 napisao sam u smislu komponiranja i aranžmana. Preminuo je 2016. godine.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba