Tvrtka "Otpremništvo Lež" iz Zaboka u suradnji s Carinskom upravom RH i HGK, u Zaboku organizirala AEO seminar za neke od najjačih tvrtki na ovom području

NIZ OLAKŠICA U CARINSKOM POSTUPANJU: “AEO status znatno olakšava međunarodno poslovanje, smanjuje operativne troškove i ubrzava protok robe”

Objavljeno: 21.11.2022. Alen Brodar

Tvrtka Otpremništvo Lež iz Zaboka je, korisnik AEO odobrenja, u suradnji s Carinskom upravom RH i HGK, u Zaboku organizirala AEO seminar. Naime, AEO (Authorised Economic Operator) status je jedan od instrumenata carinskog zakonodavstva koji služi jačanju sigurnosti međunarodnog lanca opskrbe i pojednostavljenju carinskog postupanja u međunarodnom poslovanju.

 
Pouzdani partneri

– Suvremeni izazovi poput terorizma, migrantske krize, pandemije, globalizacije i ekspanzije e-trgovine su doveli do potrebe za povećanim sigurnosnim zahtjevima međunarodnih opskrbnih lanaca, kao i do potrebe za ubrzanjem i pojednostavljenjem carinskog postupanja. Status dokazanog partnera dokazuje se stečenim AEO certifikatom, koji predstavlja međunarodno priznatu oznaku kvalitete i tvrtkama nositeljima omogućava status pouzdanog partnera na međunarodnom tržištu. Tvrtke koje ostvare pravo na AEO status imaju pravo na niz olakšica u carinskom postupanju. AEO program se u sklopu sporazuma o uzajamnom priznavanju (MRA) provodi i u sve većem broju trećih zemalja, koje su također prepoznale njegovu vrijednost te se tako gospodarstvenicima od povjerenja na globalnoj razini pružaju značajne olakšice u međunarodnom poslovanju – objasnila nam je suorganizatorica seminara Đurđica Lež, dodajući da je svrha seminara bila predstaviti AEO program gospodarstvenicima kojima bi ovaj program mogao olakšati međunarodno poslovanje i smanjiti operativne troškove, ubrzati protok robe te predstaviti sam postupak odobravanja i pogodnosti koje status omogućava.


Predstavnici Carinske uprave održali su tako prezentaciju u sklopu koje su privrednicima  prikazane mogućnosti i olakšice koje pruža AEO status, a predstavljeni su i uvjeti za pristupanje AEO statusu. “Otpremništvo Lež” pritom je istaknuto kao dugogodišnji pouzdani nosioc AEO statusa, koji je spreman na pomoć svakome kod ispunjavanja uvjeta da postane nositelj odobrenja. 

– Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Carinskom upravom RH već dugi niz godina provodi različite edukacije i seminare namijenjene našim članicama. Tijekom studenog i prosinca na teritoriju cijele Hrvatske održavaju se HRAI seminari, kao i seminari namijenjeni pojednostavljenom carinskom postupku, svim našim izvoznicima, uvoznicima, otpremnicima i prijevoznicima, odnosno gospodarskim subjektima koji u svom poslovanju dolaze u dodir s carinom. Budući da su prema uredbi Europskog parlamenta i Vijeća od 1. siječnja 2023. godine,  sve carinske službe država članica EU-a dužne pustiti u rad novu aplikaciju, nadamo se da će ova edukacija pomoći svim našim gospodarskim subjektima u njenoj implementaciji – kazala je Janja Kantolić iz Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina.


Sudionici seminara

Nakon prezentacije, predstavnici Carine su održali konzultacije na kojima su privrednici sa svojim pitanjima saznali dodatne olakšice i mogućnosti AEO statusa. 
Među sudionicima bili su, osim predstavnika Carinske uprave, HGK, Otpremništva Lež i pročelnice za gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije Sanje Mihovilić, i visoki predstavnici poduzeća AD Plastik, AquafilCRO, Elgrad, Austrotherm Zagreb, Coca – Cola HBC Hrvatska, Wienerberger, Semmelrock Stein + Design, Alati Stuhne, Tehnoguma, Ediltec, Fragmat H, Makromikro Grupa te Cipro. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba